Kurtuluş ellerimizde

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) açıklama

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) açıklama

  • 15-16 Haziran direnişinin 53. yıl dönümünde hakları için alanlara çıkan DİSK'liler, "53 yıl önce de 53 yıl sonra da kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizde, ellerimizdedir” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye tarihindeki en büyük işçi eylemlerinden 15-16 Haziran direnişinin 53. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama gerçekleştirdi. DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama gerçekleştirdi. "Şanlı 15-16 Haziran 1970. Haziran'ın izinde kurtuluş ellerimizde" pankartı açılan açıklamaya, DİSK'e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk ile kentte bulunan siyasi parti temsilcileri ve onlarca işçi katıldı.

DİSK, İstanbul'da da Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile çok sayıda sendika temsilcisi katıldı. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 53 yıl önce DİSK’in kapatılmaya çalışıldığını ve bu girişimlere karşı işçi sınıfını 15-16 Haziran’da fabrikalarda şalterleri indirerek direnişe geçtiğini söyledi. Serdaroğlu, şunları söyledi: “İşçiler fabrikaları boşaltarak yollara aktılar. Ne polis copları, ne panzerler, ne de barikatlar... Birleşen işçileri hiçbir şey, durduramadı. Direnişe şehit verdiler üç yürekli insanı; Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Gıdak. Hükümet 16 Haziran 1970’de sıkıyönetim ilan etti, Kemal Türkler başta olmak üzere çok sayıda sendikacı ve işçi tutuklandı. Binlerce işçi işten çıkartıldı ama DİSK’i kapatmaya yönelik girişimler boşa çıkarıldı.” 

En kötü 10 ülkeden biri

Bugün yapılan zamlar karşısında işçilerin aldıkları maaşların eridiğini kaydeden Serdaroğlu, işçilerin alım gücünün düştüğünü ve işçi haklarının tehdit altında olduğunu belirtti. Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Ülkemiz dünyada sendikal hakların en kötü olduğu 10 ülkeden biri. Grevler yasaklanıyor. İşçi sınıfı asgari ücrete mahkum edilmek isteniyor. Güvencesiz çalışma, taşeron düzeni kamuda, belediyelerde bile devam ediyor. İş cinayetleri durmak bilmiyor. İnsanca bir ücretle, insanca bir çalışma ortamında güvenceli bir iş hakkımıza sürekli olarak el uzatılıyor. Emekli olmak zaten zor iken, düşük maaşlar nedeniyle emeklilikte bile çalışmak zorunda kalıyoruz. Tüm bu sorunlar karşısında yapmamız gereken bellidir; örgütlerimizi büyütmek, birliğimizi sağlamlaştırmak ve mücadelemizi yükseltmek. 53 yıl önce sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorundadır. 53 yıl önce de 53 yıl sonra da kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizdedir, kurtuluş ellerimizdedir.”

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Heykelli Park'ta açıklama yaptı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.