Kutsal aileye 16 milyar

Kadın Haberleri —

Eren Ertin

Eren Ertin

  • Türk Meclisi’ne sunulan 2025 yılı bütçe teklifinde, “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi” için 16 milyar 666 milyon 881 bin lira, “Kadının güçlendirilmesi” için 5 milyar 941 milyon 139 bin lira ayrıldı. Yani ‘kutsal aile’ye ayrılan bütçe, kadın bütçesinin 3 katı. 
  • Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Eren Ertin, kadınların güvencesizlikle baş başa bırakıldığını söyledi ve ekledi: “Kadınlar ciddi bir yoksullukla karşı karşıya. Kadın hakkını korumak için ILO 190 Sayılı Sözleşme imzalanmalı.”

Türkiye’nin bütçesini savaşa ayıran AKP-MHP iktidarı, kadın, çocuk ve doğa düşmanı politikalarını sürdürüyor.  Öyle ki kadın katliamlarının önüne geçmek, katilleri cezalandırmak ve kadınları güçlendirmek yerine; yoksulluğa itiyor, erkeklere mecbur bırakıyor. Örneğin 2025 yılı bütçe teklifinde “Kadının güçlendirilmesi” için ayrılan pay 5,9 milyar lirada kaldı. 

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı için 407 milyar 10 milyon 627 bin lira teklif edilirken, Bakanlık bütçesindeki alt kalemler incelendiğinde önceliğin kadına değil aileye verildiği görüldü. “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi” için 16 milyar 666 milyon 881 bin lira, “Kadının güçlendirilmesi” için 5 milyar 941 milyon 139 bin lira ayrıldı. “Ailenin korunması” için ayrılan bütçe “Kadının güçlenmesine” ayrılan bütçenin neredeyse 3 katı. Bakanlık bütçesinden “Kadının güçlendirilmesine" ayrılan bütçe tüm bütçenin yalnızca yüzde 0,3'üne denk gelirken, 67 program arasında dağıtılan merkezi bütçede “ailenin korunması” 41’inci, “kadının güçlendirilmesi” ise 57’nci sırada yer aldı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Eren Ertin, mevcut tablonun kadınları yarı zamanlı ve güvencesiz çalışmaya ittiğine işaret etti. 

Güvencesizlik, yoksulluk

MA’ya konuşan Ertin, AKP’nin uzun zamandır bu politikayı yürüttüğünü söyledi ve ekledi: “Kadınlara bütçeden pay ayrılmaması ya da yeterli bütçenin ayrılmaması dediğimiz şey; kadınları çalışma koşulları açısından çok ciddi sıkıntıya sokuyor. Bu, aynı zamanda istihdamın biçimini de belirliyor. Tehditten koruyamama, yeterli sayıda sığınma evleri, kreşlerin olmaması kadınlar açısından ciddi sorun teşkil ediyor. Çünkü bunların hepsi bütçeye dair şeyler.”

Eğitime ayrılmayan bütçenin de kadınları yakından ilgilendirdiğini söyleyen Ertin, ilk vazgeçilen kadın olurken, kız çocuklarının da eğitim hakkından feragat ettirildiğini dile getirdi. 

İki mesai dayatılıyor

Ertin, şöyle devam etti: “Okullardaki temizlik işçilerine baktığımızda büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor. Bunu bu yıl İUP (İşgücü Uyum Programı) dediğimiz bir yöntemle uygulamaya çalıştılar. Bu İUP dediğimiz yöntemde 3 gün çalışma süresi var ve 7-8 bin lira arasında bir ücret konuldu. Bu ise kadınlara şu şekilde geri döndü, sabah evinde işini yap, akşamüzeri gel okulu temizle git. Yani iki mesai birden yap. Biri zaten tamamen ücretsiz, diğeri de yaşamını devam ettiremeyecek kadar düşük bir ücret.”

Tek yol direnmek 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 190 Sayılı Sözleşme’nin kadınların birçok hakkına dair düzenleme içerdiğine ve sözleşmenin Türkiye tarafından imzalanmadığına dikkat çeken Ertin, “Bu sözleşme çalışma biçimi, izin süreleri, şiddet, güvenceli çalışmayı da içeren bir sözleşme. Kadın mücadelesine baktığımızda uzunca bir süredir kadınların istihdam biçiminin yanlışlığını deşifre ediyor. Sokakta kazanmaya çalışıyoruz bir şekliyle, sürekli alanlarda olmaya devam ediyor kadınlar. Aslında kadın hareketi şu an ülkedeki en güçlü hareketlerden birisi sokağa çıkma anlamında. Mesela kreş hakkı çok ciddi bir yerde duruyor, kadınların elini ayağını bağlayan en büyük şeylerden birisi. Kadınlar bu anlamda yerel yönetimleri ciddi zorluyor. Kamu çalışanları olarak kamu kurumlarını ciddi bir şekilde zorlamaya çalışıyoruz. Kadınlar ciddi bir yoksullukla karşı karşıya. Direnmekten başka bir yöntemin olmaması gerekiyor. Başka da yol yok zaten” dedi. İSTANBUL 

 

* * *

Yarısından fazlası işsiz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Ekim ayı işsizlik verilerine göre, ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubundaki işsiz sayısı; 61 bin kişi artarak, 3 milyon 175 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak, yüzde 8,8’ü gördü. 

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta erkek işsizlik oranı yüzde 12,6 iken, kadınlarda ise 23,9’a çıktı. Öte yandan, istihdam edilen erkek sayısı yüzde 67,4, kadınlarda yüzde 32,8, iş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,4 iken kadınlarda yüzde 37,4 oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.