Akademisyen, yazar ve hak savuncusu Angela Davis, açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven için kaleme aldığı mektubunda, “Güven, dünya çapında barış, adalet ve özgürleşmeye inanan insanlar için önemli bir ilham kaynağı. Onu destekleyen herkese katılıyorum ve Öcalan’ın baskıcı hapis koşullarını kınıyorum’’ dedi.
ABD’li siyah kadın devrimci ve ırkçılıkla mücadelenin efsanevi isimi Angela Davis Angela Davis, 72 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven için bir mektup kaleme aldı.
ABD’nin en tanınmış siyasi tutuklusu olarak da tanınan Davis’in mektubu, Amerikan gazetesi New York Times’ta , “Türkiye’ye: Açlık grevindeki Leyla Güven’i serbest bırakın” başlığıyla yayımlandı.
Güven ilham kaynağı
Davis, Güven’in kendisini “insan hakları ihlallerine karşı mücadeleye adamış” bir isim olduğunu belirterek “Şimdi, Abdullah Öcalan’ın ve diğer Kürt siyasi tutukluların tecridini protesto etmek için canını ortaya koyuyor” dedi. “Güven, dünya çapında barış, adalet ve özgürleşmeye inanan insanlar için önemli bir ilham kaynağı. Onu destekleyen herkese katılıyorum ve Öcalan’ın baskıcı hapis koşullarını kınıyorum” ifadelerini kullandı.
Davis, “HDP’nin ve Demokratik Toplum Kongresi’nin binlerce lideri ve temsilcisi Güven gibi demir parmaklıklar ardında. Türkiye’deki en büyük kadın hareketi olan Özgür Kadın Kongresi zorla lağvedildi ve çok sayıda aktivisti hapsedildi. Ve barış sürecinin 2015’te çökmesinden bu yana Türk ordusunun binlerce Kürdü ayrım yapmaksızın öldürmesine karşı sesini çıkaranlar farklı yollarla suçlu ilan edildi” diye yazdı.
Direnen kadınlardan cesaret bulduk
Kendisi de 1970 yılında cezaevi koşullarını protesto etmek için bir süre açlık grevi yapmış bir isim olan Davis, Türkiye’deki cezaevi koşullarına şu eleştiriyi getirdi: “ABD’de hapishaneler-endüstriyel kompleksinin yayılmasını protesto eden bizler, Kürt siyasi tutukluların, özellikle de Türkiye’deki Amerikan tipi hapishanelere direnen kadınların cesur davranışlarıyla yıllar boyunca cesaret bulduk.”
Güven serbest bırakılmalı
Açık mektubunda Öcalan’ın Türkiye ile barış görüşmelerinde baş müzakereci olarak tanındığını ve devrimci sürecin merkezinde, kadınların eşitliği için mücadele etmek olduğunu deklare ettiğini belirten Davis, “Şimdi Öcalan’ın tecridi konusunda Güven’in sunduğu örneği ve liderliğini takip etmeliyiz” diyerek, “Hapisteki diğer siyasetçilerin parlamentoya seçildikten sonra serbest bırakılması gibi, Güven’in de bırakılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
NEWYORK
Angela Davis kimdir?
ABD’li insan hakları savunucusu, filozof, hümanist ve yazar Angela Davis 1970’li yılların politik figürlerindendi.
1980 ve 1984 yıllarında ABD Komünist Partisi, Amerika başkan yardımcılığı adayı olan Davis 1968’de Black Panther Party ve ABD Komünist Partisi siyahlar hücresi Che-Lumumba-Club üyesiydi.
Black Panther Party’li George Jackson’ın serbest bırakılması için kardeşinin yaptığı silahlı eylemde silahların Davis adına alındığı gerekçesiyle FBI’ın “Amerika’nın Aranan On Tehlikeli Suçlusu” listesine girdi. Tutuklanmasının ardından hakkında idam cezası istendi. Tüm dünyada protestolara neden olan tutukluluğu iki yıl sonra tüm suçlardan beraat etmesiyle sona erdi.
Güven’i koğuşta görmek için başvuru
Leyla Güven’in durumunun ağırlaşmasından dolayı ve görüşe çıkamaması nedeniyle avukatları koğuşta görüş sağlayabilmek amacıyla cezaevi savcılığına başvuruda bulundu. Avukatların verdiği bilgilere göre: “Dün sabah mide krampları, şiddetli baş ağrısı, halsizliği daha da yoğunlaşmış. Sıvı alımında çok daha fazla düşüş var. Tansiyonu 8,5/5,5 olmuş. Sabah akşam tansiyon ölçümleri yapılıyor. Ayrıca durumunun kötü olmasından kaynaklı koğuşta görüş sağlayabilmek için cezaevi savcılığına başvuruda bulunduk” denildi.