Libya’da seçim ertenebilir

Dünya Haberleri —

.

.

Ateşkese rağmen istikrarın sağlanamadığı ve çatışmaların devam ettiği Libya’da seçimlerin yapılması da tehlikeye girdi. 

Ülkede seçimlerle ilgili tartışmalar aylardır devam ediyor.  

Seçim Komisyonu da nihai aday listesini henüz açıklamadığı için devlet başkanlığı ve genel seçimlerin 24 Aralık’ta yapılması tehlikeye girdi. 

5 bin 385 aday var

Parlamento seçimlerine beklenenin çok üstünde kişinin (5 bin 385) aday olması nedeniyle aday listesinin açıklanmasının ertelendiği ve adayları inceleme sürecinin planlanandan daha uzun süreceği açıklanmıştı. Devlet başkanlığına aday olan bazı isimlerin adaylık başvurusu iptal edilmiş, söz konusu isimler karara itiraz ederek temyize başvurmuştu. Trablus merkezli Libya Devlet Yüksek Konseyi ise seçimlerin Şubat 2022'ye ertelenmesini önermişti. Tüm bu gelişmeler üzerine seçime bir hafta kala bir açıklama yapan Libya Seçim Komisyonu Üyesi Ebu Bekir Marada da “Seçimlerin 24 Aralık'ta yapılması imkansız hale geldi” dedi.

Badi ‘yaptırmam’ dedi

Öte yandan 7 bin askerle Trablus'taki Yüksek Konsey karargahını kuşatarak, kontrolü ele geçiren Misratalı komutan Salah Badi ise yaklaşan seçimleri yaptırmamakla tehdit etti. Badi, “Anayasa ve suçluların ve hırsızların iktidara ulaşmasını engelleyen kapsamlı yasalar olmadan seçim yapılmayacak. Bu adamlar olduğu sürece devlet başkanlığı seçimleri olmayacak” dedi. 

Hükümetten haber alınamıyor 

Badi’nin kuşatması altındaki Trablus’ta hükümet kurumlarından haber alınamıyor. Hükümet yetkilileri ile çalışanlarının bulundukları kurumları terk ettikleri öğrenildi. Trablus’taki son duruma dair dair dün gazetemizin baskı saatine (17:00) kadar resmi bir açıklama da yapılmamıştı.

TRABLUS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.