PKK gerillası Andrea Wolf, Kürdistan'da gerilla mücadelesinde yer almadan önce Guatemala'ya giderek, annesini ziyaret etmiş, daha sonraki süreçte ise mektuplar yazmıştı. Lilo Wolf, 23 Ekim 1998 yılındaki askeri operasyona yaşamını yitiren ve cenazesi Van'ın Çatak İlçesi'ndeki toplu mezarda bulunan Andrea Wolf ve arkadaşlarının mezarının tespit edilmesi ve faillerin yargılanması için mücadele yürüttü. Lilo Wolf'un bu konuda AİHM'e açtığı dava sonucunda, Türkiye olayın aydınlatılması için gereken incelemeleri yapmadığı için suçlu bulundu. Dava ardından yapılan araştırmalar sonucunda 2011 yılında Andrea Wolf'un mezar yeri tespit edildi.
Kürdistan dağlarına mektup
Lilo Wolf, uluslararası bir heyet aracılığıyla “Guatemala dağlarından Kürdistan dağlarına” başlığıyla gönderdiği mektubunda şöyle demişti: “Düşücelerim ve bütün sevgimle, kızım Andrea ve diğer katledilenlerin anısına sizlerle birlikte o yerde olacağım. Acım ve üzüntüm büyük. Ama yaşamasa da, Andrea hep içimde olacak. Öldüren, katleden güçlere karşı ve meşrulaştırdıkları savaşa karşı direnmek çok önemli.Bu anlamsız ölümler bitsin artık!
Şu an yaşadığım ülkede benzer sorunlar var. Şu anda, 203 insanın topluca katledilmesinden sorumlu üç subaya karşı mahkeme davası sürmekte. Çocuklar, kadınlar, erkeklerin toplu mezarları kısa bir süre önce bulundu. Sağlık nedenleri yüzünden sizlerle olamayacağım. Ancak 16 Eylül’de aynı saatlerde buradaki dağlara gideceğim. Bir Maya Şamanı, Andrea ve katledilen bütün arkadaşları için bir tören yapacak. Maya tanrılarının ruhları bizi duyacaklar ve yardımcı olacaklar ki ölülerimiz huzur içinde yatsın. Sevgi ve umutla selamlarımı gönderiyorum.”
Başsağlığı mesajı
Lilo Wolf'un yaşamını yitirmesi nedeniye merkezi Dusseldorf'ta bulunan Buroya Aştiyê ya Jinên Kurd CENÎ (Kürt Kadın Barış Bürosu) yazılı açıklamada bulundu. CENÎ açıklamasında, Lilo Wolf'u yazdıkları mektuplardan tanıma fırsatı bulduklarını ifade ederek, ''Bu cesaretli, kararlı ve mücadeleci annenin ölümünden dolayı acı ve üzüntümüzü belirtiyoruz. Ronahi arkadaşın ve Lilo ananın mücadele arkadaşlarına, dostları ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz'' dedi.
Andrea Wolf'un Arkadaş Grubu da yayınladığı başsağlığı mesajında Lilo ve Andrea Wolf'un anıları ve mücadelelerine sahip çıkacaklarını belirtti. Açıklamada şöyle denildi: ''Kürt gerillarıyla birlikte katledilen Andrea Wolf yoldaşımızın anısına bağlı kalacağımızın ve bu savaş suçunun takipçisi olup, işkenceci katillerden hesap soracağımızın sözünü Lilo ile birlikte verdik; adalet yoksa barış da yok. Ancak insan hakları için Kürdistan’da Türk ordusunun gerçekleştirdiği suçların aydınlatılması ve faillerin cezalandırılması için verdiğimiz mücadelede Lilo kalplerimizde hep bizimle birlikte olacak.''
HABER MERKEZİ