Logosu suç sayıldı!

  • Amed’de 13 siyasetçi ve sendikacının tutuklandığı soruşturmada, logosu “suç delili” sayılan Mezopotamya Ajansı’na (MA) yönelik gizli tanık beyanları üzerinden kriminalize etme çabasına girildi. 

Gazetecilere yönelik baskı, gözaltı, tutuklama, sansür, kapatma ve erişim engelleri nedeniyle 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alan Türkiye’de, iktidar yanlısı olmayan medya kuruluşları ve gazeteciler ötekileştirilip cezalandırılıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”na göre; geride kalan bir yıl içerisinde 55 gazeteci saldırıya uğradı, ikisi katledildi, gözaltına alınan 61 gazeteciden 54’ü hakkında soruşturma, 51’i hakkında dava açıldı ve 6’sı tutuklandı. Yine 23 gazeteci işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, 11’ine tehdit ve ajanlık dayatıldı, 102’si haber takibi sırasında engellendi ve 17’si cezaevlerinde hak ihlaline maruz kaldı. 

Bu baskı ve sindirme politikalarına maruz kalanların başında ise Kürt gazeteciler ve çalıştıkları basın kuruluşları geldi. Yaptığı kamusal yayıncılık AKP-MHP’yi rahatsız ettiği için kurulduğu günden bu yana baskı politikalarıyla hedef alınan, çalışanları sık sık gözaltına alınıp tutuklanan, internet sayfalarına erişim engeli getirilen kuruluşlardan biri de Mezopotamya Ajansı (MA) oldu. Bu zamana dek başvurulan yollar sonuç vermeyince, sesini kısmaya zemin hazırlamak için bu kez kriminalize etme çabasına girildiği görüldü. Bu algıyı besleyen ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma dosyasında yer alan kimi bilgiler oldu.

Gözaltında MA’yı sordular

Amed merkezli olarak 8 ve 9 Kasım 2021 tarihlerinde 5 farklı kentte yapılan siyasi soykırım operasyonlarında aralarında kentin tanınmış siyasetçi ve sendikacıların da olduğu 19 isim gözaltına alındı, bunlardan 14’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Tutuklanan isimlerden Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, yapılan itiraz üzerine aynı gün serbest bırakıldı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemleri sırasında gözaltındaki isimlere MA’ya ilişkin de sorular yöneltildi.

 Neden logosu var?

Öyle ki gözaltına alınan isimlerden birine ait dijital materyaller içerisinde MA’nın logosunun bulunması dahi suçlama konusu yapıldı. Bu kişiye “Mezopotamya Haber Ajansı isimli örgütsel haber sitesinin logosunu neden dijitalinizde bulundurmaktasınız? Sizde bu haber ajansı tarafından yapılan eylem çağrılarını dikkate alarak katılmakta mısınız?” şeklinde sorular soruldu. 

Gizli tanıklar da eklendi

“G11055L44F47” isimli bir gizli tanığın “ajansın şifreli mesajlar paylaştığı” yönündeki gerçekdışı beyanları da soruşturma dosyasına eklendi. Bu gizli tanığın dosyada yer alan isimlerden biri hakkında, “Kendisi Mezopotamya Ajansının şifreli mesajlarını anlayarak gerekli eylemleri gerçekleştirir. Katılımlarını sağlar” şeklindeki iddiaları yine soruşturma dosyasına konuldu.

Hızlarını alamayıp Rudaw’ı da eklediler

Haklarında “örgüt üyeliği” suçu yöneltilip, 13’ü tutuklanan siyasetçi ve sendikacılara dair verilen tutuklama kararlarında da Mezopotamya Ajansı ile birlikte Fırat Haber Ajansı (ANF) ve Rudaw da “PKK’ye müzahir medya kuruluşları” olarak değerlendirildi. 

Tutuklanıp hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla iddianame hazırlanan isimlerden biri olan Eğitim Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu üyesi Arzu Koç’un, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ocak günü görülen ilk duruşmada tahliyesine karar verildi.  MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.