Yaşamını yitiren Kürt siyasetçi ve akademisyen İsmet Şerif Vanlı’nın 16 Kasım saat 15:00’te Lozan’daki Bois-de-Vaux (Adres:Route de Chavannes 2, 1007) mezarlığında defnedileceğini açıklandı.
Kürt Kültür Mirası Derneği Başkanı İhsan Kurt’un yaptığı basın açıklamasında şu konular belirtildi: „Değerli Kürt siyasetçisi, tarihçisi ve hukukçu İsmet Şerif Vanlı’yı 9 Kasım’da kaybettik. Vanlı, 4 Eylül gecesi saat 02:00 civarında evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu Lozan Üniversitesi Hastanesi (CHUV) Neröloji Kliniği’ne sevk edilmiş, 9 Kasım’da ise aynı klinikte yaşamını yitirmişti. Lozan’da yaşayan ailesi, dostları ve Kürt kurum temsilcileri Vanlı’nın hastaneye kaldırılmasından itibaren O’nu yalnız bırakmadı. İlk günden itibaren KNK, KONGRA GEL, FEKAR, Lozan Kürdistan Kürt Kültür Derneği, PSK, PDK, KOMKAR, Lozan Derneği, Irak’ın Bern Büyükelçiliği ve Kürdistan’ın dört parçasından insanlar sürekli onun ziyaretine geldi. Eşi Carmen, oğlu Siyabend ve yeğeni Hazem’i yalnız bırakmadılar.“

‘Son görevleri yapmaya hazırlanıyorlar’
Oluşturulan ‘Dayanışma ve Organizasyon Komitesi’nin bütün Kürtleri cenaze törenine beklediği ve bu yönlü çağrı yaptığını hatırlatılan açıklamada devamla şunlar ifade etti: „İsmet Şerif Vanlı’nın yaşamdaki öncülüğü hep Kürdistan’ın özgürlüğü oldu. ‘Benim emelim Kürdistan’ın bağımsızlığıdır’ diyen Vanlı, bu uğurda büyük eserler sundu. İngilizce, Fransızca, Almanca kitap ve bilimsel makaleler yazdı ve yayınladı.“
Vanlı’nın 1963’ten 1975’lere kadar Molla Mustafa Barzani’nin uluslararası ilişkiler sözcülüğünü yaptığını hatırlatan İhsan Kurt, O’nun 5 yıl boyunca da New York’taki Irak Otonom Kürdistan’ın diplomasi çalışmalarını yürüttüğünü sözlerine ekledi. Vanlı’nın müzakereci ve iknacı kişiliği ile de ön plana çıktığını ifade eden Kurt, bu mücadeleci kişiliğinin bedelini ağır ödediğini belirtti.

Saddam’ın ajanlarının hedefi olmuştu
Kurt devamla  şunları söyledi; „7 Ekim 1976’da Saddam 
Hüseyin rejimi tarafından evinde suikaste uğradı. Üç kursunla ağır yaralanan Vanlı uzun süre tedavi gördükten sonra mücadeleye kaldığı yerden devam etti. Doğduğu Şam’a 1972’den sonra hiç gidemedi ve Baasçı rejim hakkında yazdıklarından dolayı idam kararı çıktı.“
Kurt, 80’li yıllarda İsmet Şerif Vanlı’nın Kuzey Kürdistan’da gelişen Özgürlük Mücadelesi’ne sempati duyduğunu dile getirdi ve şunları ekledi: ‘Kuzey Kürdistan’a kendimi hep borçlu saydım’ diyerek diplomatik mücadelede yer aldı. Sürgünde Kürt Parlamentosu’nun kuruluşunda yer alan Vanlı, KNK’de 2005 yılına kadar başkanlık yaptı. Son altı aydır evinde, hastaneye kaldırıldığı güne kadar, yazarak mücadelesine devam ediyordu. Türkiye’de Kürtlerin haklarını alıncaya kadar mücadele etmesinin onların meşru hakkı olduğunu devamlı söylüyordu.“ 
Vanlı’nın 16 Kasım saat 15:00’te Lozan’da Bois-de- Vaux, ( Adres: Route de Chavannes 2, 1007 Lausanne) mezarlığında toprağa verileceğini hatırlatan İhsan Kurt, 19 ve 20 Kasım’da ise ailesi ve dostlarının Lozan Kültür Merkezi’nde (Rue de la Borde 12, 1018 Lausanne) taziyeleri kabul edeceğini duyurdu.
Dayanışma komitesi Bern, Basel, Zürih, Sion yönünden cenaze törenine katılmak isteyenlerin Lausanne Sud-Ouchy yönünü izleyerek Maladiere’den çıkış yapmaları gerektiğini, Cenevre yönünden gitmek isteyenlerin ise Lausanne Sud-Ouchy istikametini takip ederek Maladiere çıkışından 200 metre soldaki mezarlığa gelebileceklerini açıkladı.
Olası yaşanacak sorunlara karşı tertip komitesine şu nuramalardan ulaşılabilir: Hanifi Ceylan: 0041 79 285 76 70
Aso Piroti: 0041 78 794 41 45
İhsan Kurt: 0041 79 808 53 67 (Sadece basın ve medya için)


 HABER MERKEZİ




Karayılan: Prof. Vanlı büyük kayıptır



İsmet Şerif Vanlı’nın yaşamını yitirmesi üzerine bir demeç veren KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, „Prof. Vanlı büyük kayıptır“ dedi.
Karayılan demecinde şunları dile getirdi: „Kürt halkının önemli bir siyasetçisi, akademisyeni ve önemli bir diplomatı İsmet Şerif Vanlı’yı kaybetmek gerçekten üzücüdür. Ben şahsen kendisini tanıyan, bilen bir kişi olarak İsmet Şerif Vanlı’nın vefatının Kürt halkı için ciddi bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Ülkesinden uzak olmasına rağmen, en büyük hizmeti yapmaya çalışan, yurtdışı koşullarında anadilini öğrenen, yaşamının son nefesine kadar da hizmet etmeyi öngören böyle değerli bir insanı tabii ki Kürdistan halkı hiçbir zaman unutmayacaktır.
İsmet Şerif Vanlı, gerçek anlamıyla bir yurtseverdir. O, Kürt halkının da bölge halkları gibi eşit-özgür olmasını isteyen bir kimseydi. Bunun için didinip çırpınan, çaba gösteren bir Kürdistanlıydı. Kendisi başta Barzani hareketinin temsilciliğini yapmış, hizmette bulunmuş, 1983’lerden itibaren ise, hareketimizi tanımasıyla birlikte kurtuluşun Önder Apo’nun çizgisinde geleceğine inanan bir kimseydi. O tarihten itibaren, çağdaş, ulusal-demokratik normlara sahip olan bu hareketin başarısı için tüm gücünü ortaya koyan bir kimseydi. İsmet Şerif Vanlı, Kürt halkının mücadelesine gerek yazılarıyla, gerek diplomatik faaliyetleriyle, gerek geliştirdiği pratiği ve bakış açısıyla önemli hizmetler sunan bir kimsedir. Kürdistan’ın büyük bir yurtseveri konumuna gelmeyi hak etmiş bir siyasetçidir. Dünyaya doğru bakabilen, bu temelde Kürt halkının geleceğini kestiren, özgür bir gelecek için büyük çabalar sergileyen bu değerli insanın vefatı bizleri üzmüştür. Kendisine rahmet; başta ailesine, tüm Kürdistan halkına ve bütün dostlarına ise başsağlığı diliyorum.
İsmet Şerif Vanlı’nın bitmek tükenmek bilmeyen mücadeleci azmi, yurtseverlik aşkı, özgürlük mücadelemizde yaşatılacaktır. Halkımız onun anısını özgür-demokratik Kürdistan’ı yaratarak yaşatacaktır.“