Makinistler bir kez daha greve gidiyor

Dünya Haberleri —

DB Grev/Foto:AFP

DB Grev/Foto:AFP

  • Almanya’da tren makinistleri sendikası GDL, Deutsche Bahn (DB) çalışanlarını yeniden greve gitmeye çağırdı. Çarşamba saat 02.00’de başlayacak 6 günlük grev nedeniyle demiryollarını ciddi aksaklıklar bekliyor.

GDL, DB ile yaşadığı ücret ve çalışma saatleri konusunda yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle bu hafta dördüncü kez greve gitme kararı aldı. DB tarafından sunulan yeni tarifeyi kabul etmeyen GDL, taleplerinin kabul edilmesi talebiyle 24 Ocak Çarşamba günü saat 02.00'den 29 Ocak Pazartesi günü saat18.00'e kadar greve gidecek.

DB: GDL çatışmayı şiddetlendiriyor

Deutsche Bahn duyuruyu sert bir dille eleştirdi ve sendikayı "sorumsuzca" davranmakla suçladı. Deutsche Bahn sözcüsü, "DB uzlaşmaya odaklanıyor, GDL ise çatışmayı aşırı derecede şiddetlendiriyor” dedi.

GDL: DB’nin anlaşma isteği yok

Deutsche Bahn, GDL'yi müzakere masasına geri getirmek için geçtiğimiz Cuma günü yeni bir ücret teklifi sundu. Bu teklif, diğer hususların yanı sıra, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren tren sürücüleri ve tren görevlileri için bir saat daha az çalışma süresi seçeneğini de içeriyor. Ancak bunun yeni müzakereler için yeterli olmadığı anlaşılıyor. GDL tarafından yapılan açıklamada, "Deutsche Bahn, üçüncü ve sözde iyileştirilmiş teklifiyle, bir kez daha önceki ret ve çatışma yolunu yılmadan sürdürmeye devam ettiğini göstermiştir ve bir anlaşmaya varma isteğine dair hiçbir işaret yoktur" denildi.

Wissing: Yıkıcı bir hal alıyor

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de grev duyurusuna sert eleştirilerle tepki gösterdi. FDP'li politikacı, ZDP kanalına verdiği demeçte Deutsche Bahn ve GDL arasındaki ücret anlaşmazlığının giderek daha yıkıcı bir hal aldığını belirtti.

Görüşmeler başarısız

Deutsche Bahn, tren sürücüleri ve tren görevlilerine 1 Ocak 2026'dan itibaren aynı maaşla çalışma saatlerini 38 saatten 37 saate düşürme seçeneği sunuyor. Teklife göre, azaltmaya karşı karar verenler bunun yerine yüzde 2.7 daha fazla ücret alacak. Toplamda, mevcut çalışma saatlerini koruyan çalışanlar, şu anda aldıklarından yüzde 13 daha fazla brüt ücret alacaklar. GDL, 12 ay boyunca enflasyon telafisi ikramiyesinin yanı sıra ayda 555 euro daha fazla ücret talep ediyor.

Ancak sendikanın kamuoyuna yaptığı açıklamalara göre, vardiyalı çalışanlar için çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35 saate indirilmesi ve tam ücret telafisi çok daha önemli. Demiryolları bu talebin, çok fazla sayıda yeni personele ihtiyaç duyulacağı için, bu ölçüde gerçekleştirilemez olduğunu düşünüyor. Tren sürücüleri ve diğer demiryolu meslekleri arasında halihazırda vasıflı işgücü açığı bulunuyor.

Deutsche Bahn ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığı Kasım ayının başından bu yana devam ediyor. GDL, müzakerelerin ikinci turunun ardından görüşmelerin başarısız olduğunu ilan etti. Bu nedenle 24 Kasım'dan bu yana müzakereler yapılmadı

Yılbaşından önce GDL, iki uyarı greviyle yolcu taşımacılığının büyük bir bölümünü felç etmiş, ardından Ocak ayında benzer bir etkiye sahip üç günlük bir greve gitmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.