Marsilya serhildanı

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Feyyaz Brusk

Foto: Feyyaz Brusk

  • İşgalci Türk devletinin gerillaya karşı yasaklı ve kimyasal silahları kullanması karşısında üç maymunu oynayan Uluslararası kurumlar Marsilya’daki AP temsilciliği önünde protesto edildi. Kurdistanlılar ve dostları Ulusal Grev Günü’ne tam katılım gösterdi.

Kurdistani kurumların çağrısı ile meydanlara inen Marsilya’daki Kürtler ve dostları kentin ana caddelerinde yaşanan kimyasal silah vahşetini haykırdı.  

Türk devletinin kimyasal saldırılarını kınamak için yapılan eylemlerden en kitlesel olanlardan biri de Fransa’nın Marsilya kentindeydi. Düsseldorf ile eş zamanlı gerçekleştirilen yürüyüş ve miting Marsilya’yı Kurdistani renklere bürüdü. 90’larda Kurdistan’da yurtseverlerin sıklıkla başvurdukları kepenk kapatma, afişleme, merkezi yürüyüş ve miting Avrupa’nın önemli kentlerinden biri olan Marsilya’da kendini gösterdi. 

Kurdistanlı esnaf ve dostları kepenk kapatıp dükkanlarına kimyasal saldırılarda şehit düşen gerillaların fotoğrafları astı. İki koldan oluşan yürüyüş kortejlerinin biri Enternasyonalitlerin oluşturduğu Mamreşo diğeri ise Kurdistanlılardan oluşan Metîna kortejiydi. Kentin ana caddelerinde saatlerce süren yürüyüş Marsilyalılardan büyük ilgi ve destek gördü. 

Foto: Feyyaz Brusk

Kepenkler indirildi

Gün boyu süren kepenk kapatma ve protestolar Kimyasala Karşı Grev Günü kapsamında Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger’in (TCŞ) çağrısıyla gerçekleştirildi. Marsilya’da sabah saatlerinden itibaren kentin caddelerinde iki araç ile Kürtçe ve Fransızca miting ve protestoya davet çağrısı da yapıldı.

Marsilya’nın yanı sıra Draguignan, Marignane, Nice, Cannes gibi çevre şehirlerde yaşayan Kurdistanlılar ve Kürt dostu esnaflar, Türk devletinin savaş suçlarını teşhir etmek için dükkanlarına pankart asıp bütün gün kepenk kapattı. Kitlenin günün erken saatlerinden itibaren bir araya geldiği eylemde yürüyüş planlandığı gibi saat 14.00’da başladı.

İki koldan gerçekleştirilen yürüyüşün birincisi Fransız enternasyonallerinden oluşan, aralarında  Solidarité Internationaliste Marseille Kurdistan, Koordinasyona Serhildan, Antifa Marseille’den oluşan Mamreşo kortejiydi. Mamreşo korteji La Plaine’den Canebiere Meydanı’na ulaştı. Burada CDK-F, TJK-F ve TCŞ’den oluşan ve yoğunluğunu Kurdistanlıların oluşturduğu Metîna korteji ile birleşti. Bu noktadan sonra birlikte hareket eden iki kortej, Avrupa Parlamentosu Güney Fransa Temsilciliği önüne doğru yürüyüşe geçti. 

Foto: Feyyaz Brusk

Kimyasal Erdoğan, kimyasal TC

Yürüyüşün en önünde kimyasal ile şehit düşen gerillaların fotoğraflarının olduğu pankart, hemen ardından çocuklar tarafından taşınan HPG bayrağı yer alırken, onun arkasında ise kimyasal saldırıları simgeleyen beyaz önlükler ve gaz maskeleri ile yürüyüşe geçildi. Başûrê Kurdistan’daki kimyasal saldırıları görmezden gelen AB, NATO ve BM’yi temsilen “görmedim, duymadım, bilmiyorum” maymunları taşındı. Geri kalan kitle ise Fransızca, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce işgalci TC’nin savaş suçlarını teşhir eden döviz, pankart ve PKK bayrakları ile yürüdü. Yine güzergah boyunca “Kimyasal Erdoğan, Kimyasal TC”, “Terörist Erdoğan, Katil TC” sloganları atıldı, bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş boyunca aynı zamanda PKK’nin “yasaklı” örgütler listesinden çıkarılması için de imza toplandı.

Oturma eylemi

Yürüyüş boyunca okunan Fransızca bildiride TC’nin savaş suçlarına dikkat çekildi. Konu Kürtler olunca bütün dünyanın “sağır sultan” rolünü başarıyla oynadığına değinen bildiride, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) açık bir çağrı yapılarak derhal bölgeye bağımsız bir heyetin gönderilmesi istendi. Yürüyüş güzergahını yarılayan kitle, Marsilya’nın en işlek caddelerinde üç dakikalık bir oturma eylemi de gerçekleştirdi. Daha sonra yürüyüşlerine devam eden kitle, Avrupa Parlamentosu Temsilciliği önünde miting gerçekleştirdi.

 

Foto: Feyyaz Brusk

Kurdistan’dan söküp atacağız

Parlamento önünde gerçekleşen mitingde Kurdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Tertip Komitesi adına ilk olarak Menal Serhat miting alanındakiler hitap ederek;  “İnsanım diyen, İnsan haklarını savunuyorum diyen herkese sesleniyoruz; gözleriniz açın, Kürtleri görün. Kürtler, dünya ve Ortadoğu halkları için yegane örnektir. DAİŞ saldırılarında Brüksel’de, Paris’te, Berlin’de korkudan saklanan AB devletleri şunu iyi bilsin ki, o gün o barbarları Kürtler nasıl yerle bir ettiyse bugün de bu işgalcileri Kurdistan topraklarından söküp atacağız. Bu halk olduğu sürece direniş devam edecek. Biz bu zulmü de, direnişi de unutmayacağız. Bizim çocuklarımız da unutmayacak” dedi.

Marsilya DKTM adına konuşan Sebahattin Xınıs ise şunları söyledi; “Bugün buradan bulunan bütün halkımız şunu unutmasın ki; dört parça Kurdistan’da olduğumuz gibi Avrupa ve diğer bölgelerde direnmeye gerillayı ve Kürt halkını sahiplenmeye devam edeceğiz. Bizi boğmak istedikleri kimyasala rağmen onları Kurdistan’da boğacak, onlara ağır bedeller ödeteceğiz.” Miting ve yürüyüş slogan, zılgıt ve alkışlarla son buldu. MARSİLYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.