Fransa’nın Marsilya kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Pazar günü gerçekleştirdikleri gece ile Newroz'u kutladı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinliğin gerçekleştirildiği salon, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere Kürt Özgürlük Hareketi'nde yaşamını yitirenlerin posterleri ile donatıldı.


Görüntülü mesaj izlendi

Newroz’un anlamı ve Kürt halkı için önemi üzerine yapılan açılış konuşmasından sonra, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın görüntülü mesajı izlendi. Ardından konuşan Kürt siyasetçi Zagros Çiya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm Kürdistanlıların Newrozu'nu kutlayarak, "Kahramanlık Haftası ve 31 Mart Kızıldere'de şehit düşen Mahir Çayan ve arkadaşlarının anılarına bağlı kalacağımızın sözünü veriyoruz. Mücadelemizde yaşıyorlar" şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra, Hozan Renas, Süleyman Çelik, Zozan Zudem ve Serhat Çarnewa sahne aldı. Etkinlik geç saatlere kadar çekilen halaylarla sona erdi. 


Kiel'de de kutlama vardı
Almanya'nın Kiel kentinde düzenlenen Newroz kutlamasına da yüzlerce kişi katıldı. Gaarden Vinettaplatz semtinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, Newroz'u coşkulu bir şekilde kutladı. Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra katılımcılara seslenen Kürt siyasetçi  Lezgin Korkmaz katılımcıların Newroz'unu kutlayarak, Rojava Devrimi'ne daha güçlü sahip çıkılması çağrısında bulundu. Etkinlik yerel sanatçıların müzik dinletisi ve Koma Nudem'in çaldığı davul zurna ile çekilen halaylarla sona erdi.  

 Y.ÖZGÜR POLİTAKA/MARSİLYA/KIEL