Mart’ta 3 eyalette seçim

Dünya Haberleri —

Almanya'da seçim

Almanya'da seçim

  • Almanya, koronavirüs salgınına rağmen seçimlerle dolu bir yıl geçirecek. Ülkede hem federal seçimler yapılacak hem de bazı eyaletlerin parlamento üyeleri yeniden seçilecek.  Adaylar arasında çok sayıda Kürdistanlı ve Türkiyeli de yer alıyor.

 

NİHAL BAYRAM/MAINZ

Almanya’da 2021 "süper seçim yılı" olarak tanımlanıyor. Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz’da 14 Mart’ta eyalet seçimleri (Landtagswahlen) olacak. Hessen’de ise aynı tarihte eyalet yerel seçimleriyle (Kommunalwahlen) birlikte Yabancılar Meclisi (Ausländerbeiratswahlen) seçimi de gerçekleşecek. 6 Haziran’da Sachsen-Anhalt’ta seçmenler eyalet parlamento üyelerini seçecek. 26 Eylül’de ise Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçimler yapılacak. Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin eyalet meclis seçilmelerinin de aynı gün yapılması bekleniyor. 25 Nisan’da Thüringen’de yapılması planlanan eyalet parlamentosu seçimi ise korona salgını nedeniyle 2022’ye ertelendi.

Koronavirüs etkileyecek

Koronavirüs pandemisi seçim hazırlıklarını büyük ölçüde zorlaştırıyor. Seçimlerin ertelenebileceği ya da sadece mektupla oy kullanılabileceği yönündeki tartışmalar sürerken, Hessen’de mektupla oy kullanma süreci bir süredir devam ediyor. Frankfurt ve çevresinde oy kullanma işlemi 18 Ocak’ta başladı. 18-31 Ocak arasında 6 bin kişi oyunu kullandı.

Eyaletlerdeki durum

Almanya’da her 5 yılda bir eyalet seçimleri gerçekleşiyor. 14 Mart’ta üç eyalette seçim olacak. Hessen genelinde 14 Mart’ta yerel seçimler yapılacak, Yabancılar Meclisleri de seçilecek. Yerel seçimde; ilçe meclisleri (Kreistag), Belediye Meclisleri (Stadtrat) ve Muhtarlık (Gemeindevertretungen) da seçilecek. 2016’da yapılan Hessen eyaletinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik ve Sosyal Demokrat partileri yüzde 28 oranında oy alırken, AfD Yeşiller’i de geçerek yüzde 13.2’lik oy oranıyla eyalet genelinde üçüncü parti olmuştu. Aşırı sağ AfD’nin meclis ve eyaletlerde artış gösteren ağırlığı kaygı verici görülüyor.

Baden-Württemberg’de ise 2016 eyalet seçimlerinde Yeşiller partisi 47 sandalye ile seçimin en başarılı partisi olurken, CDU 42 sandalye, AfD 23 sandalye, SPD 19 sandalye ve FDP 12 sandalye ile seçimlerden çıkmıştı.  

Rheinland-Pfalz eyaletindeki son eyalet seçimlerinde SPD 36.2, CDU 31.8, Yeşiller 5.3, FDP 6.3, Sol Parti 2.8, AfD partisi 12.6 oranında oy almıştı. İlk kez seçimlere katıldığı eyalette AfD endişe yaratan yüksek bir sonuç ile çıkmıştı.

Mektupla oy kullanma artacak

Rheinland-Pfalz Eyalet Seçim Kurulu  Başkanı Marcel Hürter, mektupla oy kullanmaya öncelik vereceklerini belirterek, "Seçmen listesinde bulunan vatandaşlarımıza belediyeler tarafından seçim kartı ve mektup yolu üzeri oy kullanma evrakları posta yolu üzerinden iletilecektir" dedi. Geçmiş seçimde mektupla oy kullanmanın yüzde 30,6 oranında olduğunu söyleyen Hürter, pandemi nedeniyle bu rakamın üzerine çıkılacağını vurguladı.

En geç 12 Mart’a kadar

Mart seçimleriyle ilgili her üç eyaletin yönetimleri "mektupla oyunuzu kullanın sağlığınızı koruyun" çağrısı  yaparken FCDK-KAWA Dış İlişkiler Komitesi de seçmenleri tüm detaylarıyla bilgilendiriyor. Yaşadığınız kentin seçmen listesinde (Wählerverzeichnis)kayıtlı iseniz (daha önceki yıllarda oy kullanmış iseniz otomatikman seçmen listesindesiniz) 21 Şubat’a kadar evinize seçim bilgilendirme mektubu geliyor. Mektup içerisindeki "Mektup yolu ile oy kullanma başvurusu (Antrag auf Briefwahl) kısmını doldurup belediyeye gönderiyor ya da elden teslim ediyorsunuz. Bunun üzerine beledi size oy kullanma evraklarını (Briefwahlunterlagen) gönderiyor. Oy pusulasını (Stimmzettel) doldurarak beyan belgesiyle birlikte (Bestätigung) zarfa koyup postalıyorsunuz. Seçmen listesinde değilseniz en kısa zamanda belediyeye başvurmanız gerekiyor. Seçmenler 21 Şubat’ı beklemeden mektup üzeri oy kullanabilmek için seçim evraklarını erkenden de online olarak belediyeden talep edebilirler. Belediyeler en son 12 Mart tarihine kadar mektupla kullanılan oyları kabul ediyor.

Göçmenler de dahil olmalı

FCDK-KAWA sağın yükselişini durdurabilmek için göçmenlerin siyasette daha aktif olması gerektiğini belirterek, "hem aday olmalı, hem oy kullanmalı, daha görünür olmalılar" dedi. Vatandaşa olmayanların oy kullanma hakkı tanınmasının da önemine vurgu yaparak, "Kürdistanlılar, Türkiyeliler oy kullanmalı ve adaylarını desteklemeli" çağrısında bulundu.

Adaylar destek bekliyor

Her üç eyalette çok sayıda Kürdistanlı ve dostu da seçimlerde aday. Rheinland-Pfalz Eyalet Parlamentosu seçimleri için Sol Parti’den Kemal Gülçehre, Suzan Güneş, Selin Bal aday.  Baden Württemberg Eyalet Parlamentosu için ise Sol Parti’den Aynur Karlıklı adaylığını koydu.

Hessen’da ise birçok kent, bölge ve kasabada gerçekleşecek seçimler için çok sayıda aday yarışacak. Adaylardan bazıları şunlar:

* Frankfurt Belediye Meclisi için Sol Parti adayı Mesut Karataş, Sarya Ataç, Yeşiller Partisi adayı Mehmet Ağatay. 

* Frankfurt Yabancılar Meclisi aday listesi: Liste Mesopotamien  

 * Darmstadt Belediye Meclisi Sol Partisi adayı Fırat Turgut-Wenzel, Döndü Ziegler-Demirtaş. 

 * Darmstadt Yabancılar Meclisi aday listesi: ROJA KURDISTAN  

* Limburg Belediye Meclisi Sol Parti adayı Hasan Budak, Münevver Atınışık ile Hüseyin Saygılı. 

 * Wiesbaden Yabancılar Meclisi aday listesi: Demokratik Alternatif Liste DAL 

* Wiesbaden Yabancılar Meclisi aday listesi: Kürt Listesi  

* Rüsselsheim Yabancılar Meclisi aday listesi: SO-LI Liste 3

Alevi hareketi emekçileri

Almanya Alevi Hareketi emekçileri de seçimlerde aday. AABF Yönetim Kurulu’ndan Özgür Öz, AABF Hessen Bölge eski Sekreteri Zeynel Şahin, Gustavsburg Cemevi Başkanı Ali Kadir Tanrıverdi, Alzey Cemevi Başkanı Kemal Gülçehre, Ashaffenburg Cemevi eski Başkanı Hasan Ali Baydar’ın 14 Mart’ta Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletinde aday olduğunu belirterek "Dostlarımızı yalnız bırakmayalım, destekleyelim" çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.