Meclisler işlev ve rolünü tartışıyor

Yurt Dışı Haberleri —

Avrupa'da Kürtler kongrelerini gerçekleştiriyor

Avrupa'da Kürtler kongrelerini gerçekleştiriyor

  • Avrupa’da Kürt Toplum merkezleri kongrelerini gerçekleştirerek meclislerin işlevini masaya yatırıyor. “Meclislerin istenilen performansı sergileyemediği, dinamik olmadığı, kadın ve gençlerin katılımının yetersiz olduğu, Kürtçe dilinin öncelikli olmadığı, üyelik çalışmalarının başarısız kaldığı” yapılan temel tespitler oldu. 

 

Kuzey Almanya'da yaşayan Kürdistanlıların çatı örgütü FED-DEM ile Frankfurt, Darmstadt ve Bensheim Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Pazar günü kongrelerini gerçekleştirerek yönetimlerini yeniledi.

FED-DEM 3. olağan kongresini Almanya'nın Hildesheim kentinde gerçekleştirdi. Yaklaşık 100 delegenin katılımıyla Acar Eventcenter'de yapılan kongrede siyasi ve mali raporların okunması ardından FED-DEM’in 2 yıllık faaliyetleri delegeler tarafından değerlendirildi. Kuzey Almanya'daki Kürdistanlıların sosyal, siyasal ve kültürel ihtiyaçların karşılanması için kurulan meclislerin durumu, işlevi tartışıldı. Bu konuda yetersizliklerin yaşandığına vurgu yapılan kongrede, dernekleri sahiplenmenin ve gelişimine katkı sunmanın önemine vurgu yapıldı.

Ne kadar işlevli olur?

"Meclislerimiz, derneklerimiz bizim için birer konsolosluk gibidir" vurgusu yapılan kongrede şu tespit yapıldı: "Her şeyden önce zihniyette özgür olmak gerekiyor. Bunu yapaman kişi eşini, çocuklarını ne kadar çalışmalara dahil edebilir? Türkçe konuşan birisinin etrafındakilere 'Kürtçe konuşun' demesini kim ne kadar dikkate alır? Kadın ve gençliğin içinde olmadığı bir meclis ne kadar işlevli olur?"

‘Erkek meclisi’ eleştirisi

"Birçok meclisimiz adeta erkeklerin meclisi olmuş durumda" özeleştirisinin de yapıldığı kongrede "Kadınların ve gençlerin iradesi yeterince dikkate alınmıyor" eleştirisi yapıldı. Meclislerin, derneklerin rolünü oynayabilmesi için örgütlenme araçlarının yenilenmesi gerektiğinin altı çizilerek, "Toplumumuzun ihtiyaçlarına uygun bir örgütlenme oluşturmalı, gençleri daha işlevli hale getirmeliyiz. Genç örgütlenmeler yaratmalıyız" denildi.

Resmi üye de olunmalı

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürt kurumlarının sürekli olarak eylemsellik içinde olduğuna vurgu yapılan kongrede "Ancak bu yetmez. Buna paralel olarak kurumlarımıza da sahip çıkmalıyız. Derneklerimize sadece gönüllü değil resmi üye olalım. Çevremizdekileri de üye yapalım. Ailemizden, çocuklarımızdan başlayarak yeni sürecin yurtseveri olalım" vurgusu yapıldı.

Yeni eşbaşkanlar Karakaş ve Ergin

Tartışma ve değerlendirmelerden sonra FED-DEM’in disiplin ve denetleme komisyonlarının yanı sıra yıl boyunca görev alacak olan 11 kişilik yeni Yönetim Kurulu da seçildi. FED-DEM eşbaşkanlığına ise Latif Karakaş ve Sebahat Ergin seçildi.

Örgütlülük evde başlar

Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK-Frankfurt) 7. kongresini gerçekleştirdi. Şehit Amara (Ekin Ceren Doğruak) ve tüm Mayıs ayı şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan kongrede, divan seçimi ve siyasal değerlendirmeler ardından raporlar okundu. Pandemi koşullarına rağmen kültür ve anma gibi etkinlikler sürse de çalışmaların yetersiz kaldığı belirtilen kongrede yeni üyelik kampanyasının işletilemediğinin altı çizildi. Kongrede 40 kişilik meclis oluşturuldu ve 'Siyasi, Hukuki, Sosyal, Kültürel, Ekolojik, Ekonomik, Diplomatik, Öz Savunma-Meşru savunma' alanlarında çalışması kararlaştırıldı. Kongreye daha çok ileri yaşta üyelerin katılması dikkat çekerken, derneklerin gençleşmesinin önemine vurgu yapılarak, örgütlenmenin öncelikle aileden başladığının altı çizildi. Kongre’de yapılan seçimlerde DKTM’nin yeni eşbaşkanları belirlendi. 

İlk iş Kürtçe kurs

Yeni Eşbaşkan Fırat Vural, pandemiden dolayı başlatılamayan Kürtçe kursun aktifleşmesi için çalışacaklarını belirtti. Kürdistan’ın tüm parçalarından Kürtleri dernekte temsil etmek istediklerinin de altını çizen Vural, "Ülkeden son dönemde gelen tüm arkadaşlarımızla buluşup mücadeleyi bu Avrupa özelde de Almanya’da yükselteceğiz. Dört parça Kürdistan’dan halkımızın derneklere ve eylemlere katılımını güçlendirmek istiyoruz. Mülteci yoldaşlarımızla sadece dayanışma değil mücadeleyi de beraber yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Darmstadt’ta 37 kişilik meclis

Darmstadt Demokratik Halk Meclisi 9. kongresini gerçekleştirdi. Kongre salonuna "Demokratik Ulusu ve Özgür yaşamı inşa ediyoruz" pankartı asıldı. Türk devletinin işgal saldırılarına ve İmralı’daki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekilen kongrede, "İmralı'da çok kapsamlı saldırılar var, Önderlik direniyor; Kürdistan'da kapsamlı saldırılar var, halk direniyor, Zap, Avaşin ve Metina'da T.C saldırıyor, gerilla direniyor. Tüm bunlar karşısında biz Avrupa'dakiler ne yapabiliriz? İyi tartışmalı ve bu direnişi büyütmeliyiz" vurgusu yapıldı.

Tatil sürecinin yaklaştığına dikkat çekilen kongrede, hastalık ve taziye gibi çok zorunlu sebeplerle olmadıkça Türkiye'ye tatile gidilmemesi çağrısı yapıldı.

Raporların okunması ve tartışmalar ardından 37 kişilik yeni meclis üyeleri seçilirken eşbaşkanlığa Mürşide Oltan ve Mehmet Çetin seçildi.

Bensheim’da 8. kongre

Bensheim Demokratik toplum Merkezi 8. olağan kongresini gerçekleştirdi. Son bir yılın çalışmalarının değerlendirildiği kongrede, sürece uygun, gereklerini karşılayabilen, dinamik bir meclisin oluşumunun önemine vurgu yapıldı. 8 boyutta örgütlenecek yeni meclisin ilan edildiği kongrede eşbaşkanlığa Hatice Poyrak ve Musa Zen seçildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.