Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Kürtçe’nin Kimanckî ve Soranî lehçelerinde eğitim vermeye başlayacak. Konuya ilişkin bilgi veren MED-DER Eşbaşkanı Mine Karakaş, Cumartesi günü itibariyle Kirmanckî ve Soranî dilinin öğrenimi için sınıf açacaklarını belirtti.

2019 -2020 yeni eğitim ve öğretim yılında Kürtçe derslerine başladığını hatırlatan Karakaş, dernek bünyesinde 14 sınıf bulunduğunu ve her sınıfta en az 15 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti. Kirmanckî’ye yönelik ilginin azaldığını vurgulayan Karakaş, “Hem Kirmanckî hem de Kurmanci konuşanları Kirmanckî lehçesinin kaybolmaması ve asimile edilmemesi için kurslara başvurmalarını bekliyoruz.

Yıl boyunca Kirmanckî için bir sınıf açıyoruz ve şu an başvuran öğrenci sayısı ise 15 kişi. Soranî kursuna da yoğun bir ilginin olduğunu söyleyebiliriz. Bu bizi mutlu ediyor. Kürtçede çok sayıda lehçe olduğu için dilin zenginliği ortaya çıkıyor. Şu anda 14 tane aktif çalışan öğretmenimiz var. Öğretmenlik kursunda ise 8 öğretmenimiz eğitim görüyor. Dernek bünyesinde 280 öğrenci şu an ders görüyor” bilgisini paylaştı.

 

AMED