Medeni’nin katilleri cezasız kaldı

  • Medeni Yıldırım, henüz 18 yaşındaydı. Lice’deki kalekol protestosunda Türk askerleri tarafından katledildi. Türk yargısı, aradan geçen yıl 8 yıla rağmen katilleri koruduğu gibi dünkü duruşmada, yargılanan tek sanığı ikinci kez beraat etti.

 

Lice’de kalekol protestosunda Medeni Yıldırım’ın katledilmesine ilişkin er Adem Çiftçi hakkında, “Olası kastla öldürmekten” açılan davanın duruşması görüldü. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmadan muaf tutulan Adem Çiftçi’ye ikinci kez beraat verildi. Yıldırım Ailesi, karara tepki göstererek, katillerin cezasız kaldığını söyledi.

Amed’in Lice ilçesinin Hezan (Kayacık) Mahallesi’nde 28 Haziran 2013’te kalekol yapımını protesto eden ve Kayacık Jandarma Karakolu önünde toplanan gruba jandarmanın ateş açması sonucu Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi, 9 kişi de ağır yaralandı. Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada görevsizlik kararı vererek, dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi ve dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Yıldırım’ın vurulduğuna dair görüntüler, Mayıs 2014’te kamuoyuna yansımasına rağmen olay yerinde keşif iki yıl sonra yapıldı. Hazırlanan iddianamede, tek şüpheli olarak yer alan er Adem Çiftçi hakkında “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek, Medeni Yıldırım’ın ölümüne neden olmak”la suçlandı. Çiftçi’nin ilk duruşması, 27 Ekim 2015’te Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çiftçi, ilk savunmalarında, ateş emrini komutanlarının verdiğini, sonraki duruşmalarda ise hiç ateş etmediğini, Yıldırım’ı görmediğini ileri sürdü. 

Savcı, Yıldırım Ailesi’nin sunduğu tüm delillere ve sanığın çelişkili ifadelerine rağmen davanın 8 Kasım 2016 tarihli 6. duruşmasında beraatine karar verdi. Bu karar, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nce oybirliğiyle bozuldu ve yerel mahkemede 21 Aralık 2017’de yeniden yargılama başladı. Mahkeme heyeti, 7 Şubat 2019 tarihli duruşmada, dosyada bulunan ses kaydı, görüntülerin bilirkişi raporu ve keşif zaptı ile ilgili TRT bilirkişisinden de rapor istedi. TRT’den bilirkişi raporu hazırlayacak imkanlarının olmadığı belirtildi. Mahkeme, avukatların her duruşmada sanığın tutuklanması yönündeki taleplerini hep reddetti. 

Yıldırım için sunulan tüm delillerin araştırılması geri çevrildi ve 4 Şubat 2021’deki duruşmada delillerle ilgili Yıldırım’ın ailesinin avukatı beyanda bulunmak üzere süre isterken, olay yerindeki keşif işleminin tarafların yokluğunda yapıldığından kabul etmediklerini belirtti. İstinaf Mahkemesi’nin bozma ilamındaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla bilirkişi raporu aldırılmak üzere dosyanın İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) gönderilmesine karar verdi fakat İTÜ’den ilgili konuda uzman bulunmadığından raporun hazırlanamadığı yönünde cevap geldi. 

Bilirkişi raporunda, karakolun girişindeki ve 6 numaralı nöbet kulübesinin yüksekliğinin Yıldırım’ın vücuduna girip-çıkan kurşunun eğimiyle orantılı olduğu ve bu kulübelerdeki biksi silahlarına işaret etmesi üzerine mahkeme ATK’den yeni bir görüş istedi. 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun düzenlediği raporda, Yıldırım’ın biksi ile vurulup vurulamadığının tıbben değerlendirilemeyeceğini, olayın adli tahkikatla aydınlatılabileceğinin uygun olduğu yönünde görüş birliğine vardı.  

Cezasızlığa bir halka daha

Er Çiftçi hakkında açılan davanın duruşması, dün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Çiftçi hakkında ikinci kez beraat kararı verdi. Yıldırım Ailesi, Twitter hesabından yaptıkları açıklamada, “Bugün, 8 yıldır süren Medeni Yıldırım davasında verilen kararla bu topraklarda yıllardır sürdürülen cezasızlığa bir halka daha eklendi. Bu cinayet, herkesin gözü yaşanmasına rağmen bir türlü toplanmayan deliler, bulunmak istenmeyen failler nedeniyle sanık hakkında ikinci kez beraat kararı verildi. Katilleri cezasız kaldı, biz de gelmeyecek olan adalet” dedi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.