Medyanın dili katillerin arkasında

Kadın Haberleri —

Kadın katliamlarına karşı medya

Kadın katliamlarına karşı medya

  • Başûrê Kurdistan’ın Germiyan bölgesinde çalışma yürüten kadın gazeteciler medyanın ataerkil dili nedeniyle kadın katliamlarının normalleştiğini ve kullanılan dilin katili haklı çıkarmaya yönelik olduğuna dikkat çekti.

Ev içi ve kamusal alanda kadına yönelik şiddetin arttığı Başûrê Kurdistan’da, kadının katledilmesi gündelik olaylar arasına girdi. Kadın katliamlarını artması ve meşrulaşmasına ise bazı medya kurumları da geliştirdikleri politikalarla meşrulaştırıyor. Medyanın kötü kullanımını engelleyecek bir yasa da bulunmuyor.

 

Nigar Reşid

 

Şiddet normalleşiyor

Germiyanlı kadın gazetecilerden Nigar Reşid konuyla ilgili, “Tüm sistem ve eğitimlerimiz şiddet içeriyor. Bu süreçte kadın ve çocuklara şiddet uygulanıyor. Bazı medya kuruluşları kadına yönelik şiddet haberi yayınlamadıkları günleri olağandışı görüyor. Haberlerde o kadar çok şiddet var ki, şiddet olayları artık normal karşılanıyor. Oysa medya şiddet olaylarının kötü bir şey olduğunu bildirmelidir” dedi.

Kadın katliamları ve şiddet olaylarının ön plana çıkarılmaması gerektiğini düşünen Nigar Reşid, bir şey çok konuşulunca artık normal bir şeymiş gibi algılandığını ve insanlar olayların tekrarlamasına şaşırmadığını kaydetti.

Sistem erkeği kadının sahibi görüyor

“Medyamız da daha çok izleyiciye ulaşmayı hedefleyen bir sistemle çalışıyor. Toplumu uyarmak için değil beğeni ve takipçi sayılarını arttırmak üzerine çalışma yürütüyorlar” tespitinde bulunan Nigar Reşid şunları belirtti: “Bu bölge ataerkil sistemle yönetiliyor. Bu sistemin devam ettirilmesi için kadınlar kurban ediliyor. Örneğin Silêmanî’de bir kadına yönelik toplu saldırı olayı ele alındığında kadın suçluymuş gibi; ‘Orada ne işi vardı? Neden kısa elbise giydi’ gibi ifadeler kullanıldı. Toplum ahlakının nasıl buna izin verdiği sorgulanmadı. Devlet sistemi de erkeği kadının sahibi olarak görüyor.”

 

Sumeye Salih

 

Şiddetin nedenleri ortaya çıkarılmalı

Gazeteci Sumeye Salih, medyanın şiddet haberlerinin yayınlanmasındaki sorumluluğuna dikkat çekerek, “Medyanın görevi şiddet olaylarını sadece eşler arasında veya aile arasında yaşanan olaylarmış gibi göstermek değildir. Yapılacak en önemli şey kadına yönelik şiddetin nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Bir insanı öldürmenin cezasından söz edilmelidir. Burada yalnızca katil tutuklanana kadar haber takibi yapılıyor, daha sonra kimse katile ne ceza verildiğini sorgulamıyor” dedi.

Katili haklı çıkaracak bir dil kullanılıyor

“Medya, şiddet olaylarını şiddete teşvik edecek veya normalleştirecek bir dille ele almamalı” diyen Salih şöyle dedi: “Bir kadın cinayetinden sonra katili ekranlara çıkarıp olayın detaylarını anlatmasına izin veriyorlar. Böyle durumlarda bazı kişiler katile hak verebiliyor. Bu tür yayınlar şiddet olaylarının artmasına ve tekrarlanmasına yol açıyor.” GERMİYAN- ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.