
Alman Yayıncılar Birliği Başkanı Gottfried Honnefelder, “Kitabevlerinin ciroları yıllardır geriliyor. Bu düşüş önümüzdeki yıllarda da devam edecek” dedi. Fuarda bu yıl özellikle kitapçıların sorunlarının ele alınacağını duyurdu. Dijitalleşme sonucu meydana gelen yapısal değişiklik ve ortaya çıkan yeni iş modelleri fuar boyunca ele alınacak konular arasında olacak. Fuarda 3 bin etkinlik düzenlenmesi ve toplam bin 500 dolayında yazarın fuara konuk olması bekleniyor.
70 kadar yazar ile temsil edilecek 192 milyonluk Brezilya, fuar sayesinde kendi kültürünü de tanıtma imkanı bulacak. Brezilya konusunda çıkan 260 kitap okuyucuyla buluşacak, 480 kadar etkinlik düzenlenecek.Brezilya'nın dünyaca tanınmış yazarı Paulo Coelho ise daha önce fuara katılmayacağını duyurmuştu. Coelho, fuara gidecek yazarların seçiminde taraflı davranıldığını öne sürmüştü.
Fuarda Kürt Yayınevi
Her yıl fuara katılan Mezopotamya Yayınları, yeni çıkan kitapları için özel tanıtımlar yapacak. Fuar dolayısı ile yeni basılan ve tükenen kitapların yeni baskıları okurlara sunulacak. Yayınevi eğitim, edebiyat, roman, araştırma, çocuklara yönelik eserlerini kitapseverlerin beğenisine sunacak.
Yeni baskı kitaplar
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın-Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü.beşinci kitap 1-2-3.ciltler, Dilzar Dilok-Ayıntab Üstünde Kızıl Bir Zaman, Nurettin Demirtaş- Onur Borcu, Türkiye'de Kürtlerin Katliamı-Kürt Xoybûn Cemiyeti'nin İlk Yayını,Diyar Bohti-Soryaz-1-2, Hasan Hüseyin Deniz-Can Hüseyin, Ali Oruç-Dewrêş ile Adulê yayınevinin Frankfurt Kitap fuarında okurlara sunacağı yeni yayınlarından bazıları. Mezopotamya Yayınları her yıl olduğu gibi bu yılda Kurmancî, Kurmanckî, Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Farsça dillerinde onlarca kitap sergileyecek.
Paneller
Dünya basınının büyük ilgisinin olduğu fuarda, Mezopotamya Yayınları Kürt kültürünü, tarihini, dilini, dünden bugüne siyasal ve sosyal alandaki gelişmeleri yayınladıkları kitaplar ile okurlarına ulaştıran yayınevi bu çalışmaları doğrultusunda da etkinlikler düzenleyecek. Fuarda iki ayrı önemli panel düzenleyecek olan yayınevinin konukları PYD’nin Avrupa temsilcilerinden Xalit Îsa, Radikal Gazetesi yazarı Pınar Öğünç ve gazeteci Ferda Çetin. Panellerden ilki, 12 Ekim Cumartesi günü saat 13:45 ile 14:45 arasında ‘Türkiye-Kuzey Kürdistan’da Adil Barışın Yolu’ başlığı altında gerçekleşecek. Panele Radikal Gazetesi yazarı Pınar Öğünç ve gazeteci - yazar Ferda Çetin katılacak. İkinci panel ise Forum Dialog panel alanında saat 15:00 ile 16:00 arasında ‘Suriye için Üçüncü Bir Yol’ konu başlığı altında yapılacak. Konuşmacı ise PYD Avrupa temsilcilerinden Dr. Xalit Îsa. Bu panele daha önce katılacağı bildirilen PYD Eşbaşkanı Salih Muslim katılamıyor. Kürtçe ve Türkçe gerçekleşecek paneller, Almanca, Türkçe ve İngilizce simultane çevirilerle aktarılacak.
NİHAL BAYRAM/FRANKFURT