Midyat'ta yargısız infaz

  •  Midyat’ta Adem Kara adlı genç, polis tarafından sokak ortasında katledildi. 

 

AHMET KANBAL/MA/MARDİN

Mardin’in Midyat ilçesi Işıklar Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarında önceki gün adli bir suçtan dolayı daha önce cezaevine giren ve tahliye olan Adem Kara (21) isimli genç, “kaçtığı” iddiasıyla polisler tarafından ensesinden vurularak ağır yaralandı. Kaldırıldığı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Kara’nın cenazesi yapılan otopsi işlemlerinin ardından gece geç saatlerde ailesine teslim edildi. Mardin merkez Artuklu ilçesinden alınan cenaze, Midyat’taki Kalo Mezarlığına defnedildi. 

Türk yetkililer suskun

Cinayetle ilgili bir polisin gözaltına alındığı öğrenilirken, görgü tanıkları ise olay yerinde 4 polisin olduğunu aktardı. Olaya dair ne Midyat Kaymakamlığından ne de Mardin Valiliğinden herhangi bir açıklama yapıldı. Görgü tanıkları, Kara’nın arkasından en az üç el silah ateşlendiğini ve bir kurşunun Kara’ya isabet ettiğini belirtti. Otopsi işlemlerinin ardından da aileye Kara’nın ensesinin alt kısmına isabet eden tek kurşunla vurulduğu ve ateşli silah yaralaması sonucu hayatını kaybettiği söylendi.

Ayaklarına ateş açsaydılar

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Kara’nın ağabeyi Selman Kara, görgü tanıklarının aktardıklarına göre kardeşinin gözaltına alındığını, ardından polis aracından inerek kaçmaya çalıştığını belirterek, “Polis de arkasından ateş ediyor. Yaralamışlar. Polisler arkasından koşmamış. Ne olursa olsun polisin hakkı yok vurmaya. Silah ateşlemeselerdi. Ya da ayaklarına ateş etselerdi. Yakalasalardı, cezası neyse çekseydi. Nedir yani? Ne hakları var öldürmeye? O zaman önüne gelen polis silah çekip insanları öldürsün. Olur mu? Böyle adalet mi olur? Yarın bir başkasına bu şekilde yapacaklar” dedi.

Kimsenin umurunda değil

Kaymakamlık ve Valiliğin herhangi bir açıklama yapmamasına tepki gösteren Kara, “Kimin fakirlerden haberi var? Kimin garibandan haberi var? Umurlarında değil ama onlardan biri olsaydı, Türkiye’yi ayağa kaldıracaklardı. Adı belli, soyadı belli, mahallesi belli. Polis bilmiyor mu ne yapıp ne yapmadığını? Peşini de bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. 

Anne Hasine Kara da, “Oğlumu öldürdüler. Devlet öldürdü oğlumu. Vallahi polisler öldürdü. Ölene kadar takipçisi olacağım” diyerek tepki gösterdi. 

Sancar: Takipçisi olacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, Şırnak’ın Silopi ilçesinde önceki gün düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin ardından Mardin’e ziyaret gerçekleştirdi. Mardin’in Artuklu ilçesi Tarihi Birinci Cadde üzerinde esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Sancar’a, Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ve partililer eşlik etti. Esnaflarla Arapça, Kürtçe ve Türkçe sohbetler eden Sancar, kente gelen turistlerle de kente dair konuştu. Esnaf ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Sancar, Midyat’takine benzer cinayetlerin bölgede sıkça yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Ya polis kurşunuyla ölümler veya zırhlı araçların çarpması sonucu çocuklar başta olmak üzere insanların hayatlarını kaybetmesi. Yine Derik'teki gibi kaza süslü büyük bir katliam bütün bunlar bu bölgede sık yaşadığımız durumlar. Bunların keyfi yönetimle ve askeri zihniyetle Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi anlayışla doğrudan bağlantısı vardır. Bu tür fiilleri işleyen güvenlik güçleri cezasız kalacaklarına inanıyorlar. Cezasızlık politikası bu acı olayları sıklaştırıyor. Biz her alanda takipçisi olmaya çalışıyoruz. Bu olayın da aydınlığa kavuşturulması ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi konusunda da takipçi olacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.