Dewrımci demoqratik xalq sawaşının olmazsa olmaz ilkelerınden biri, mücadelenın farqli alanlarında bulunan birimlerın özerk yapısıni qorumasidır. Bunun gerçekleşmesi de alan qadrolarının pratik sahada da özerk qalmayi başarmasına bağlidır.
***
Sovyetlerde başarısız olan dikey hiyerarşiye dayali merkeziyetçi sistemi degiştiren Apocu heraket, yatay we özerk örgütlenme modelıne geçti.
Hereket gêçti hema bız xariç!
Bigün bi noti Botan mılısıne teslim êtmax için Şırnaq’a gittım. Arqaaşi buldum noti vêrdım ona, dêdım acilen eyalet qoordinesıne ulaştırman lazım. Dêdi qadın ordusuna yoqsa genel qoordineye? Dêdım nasıl yani qadın ordusuna? Dêdi niye senın xeberın yoq? Dêdım neden xeberımın olmadığıni bi bilsem... Dêdi artıq qadın ordumuz da war, özerktırler. Dêdım quranıma anlattıgından bişi anlamadım, yoqsa parti bölündi? Dêdi ne bölünmesi yaw, parti yeni bi qarar almiş biçoq alanda özerk örgütlenmelere gidildi. Dêdım ya bız? Dêdi Reco Allahan sewersen ma sanki bızım sahibımız mi war ki özerk olax, hele bax mılis örgütlenmemız bile yoq. Dêdım hele sen bu noti eyalete ulaştır, ben diger qoniyla ilgilenırem.
Bi newi sendiqalaşacağız
Diyarbaqır’a döndüm hemen ulaşabıldığım mılisleri topladım dêdım hal u mesele bêle, napax? Qulp mılısi dêdi keşke qadın olsaydıx yaw, şimdi özertıx kendımıze. Qerejdax mılisi dêdi bence ARGK’den ayrılax, qiymetımızi anlasınlar. Mılisler arasında hararetli tartışmalar başladi. Baxtım iş isyana qadar gidecax, çünki Licê mılisi dêdi eyalete qarşi alan sawunmasına gêçax, dêdım arqaaşlar örgütlenecağız. Dêdiler nasıl? Dêdım bi newi sendiqalaşacağız, bêlece eyalet bızi bireyler olaraq degıl de qurumsal olaraq muhatap almaq zorunda qalacax. Ergani mılisi dêdi walla süper olur bêlece kendilerının 2 ayda yürüdıği Zagros-Ergani arasıni qomtan baan 2 günde çabuq git gel diyemeyecax.
Qerejdax mılisi dêdi he walla sendiqa süper olur, birbirımızi qollarsax ben de artıq her gün eyalete 2 teneke peynir taşımaq zorunda qalmam, onlara diyem bari baan bi qatır alın, diyiler partinın parasi yoq heval, belki sendiqa benım için bi qatır aldırtır, bel fıtıği oldum yaw.
Dêdım şimdi beni iyi dinleyın. Örgütlenme faaliyetlerımızden kimse eyalete bahsêtmesın. Dêdıler temam. Dewam êttım, dêdım örgütsel tawır sergileyecağız artıq, önce kendımizi hissettırmax için iş yawaşlatmaya gidiyıx. Dêdiler nasıl yani? Dêdım misal, Qerejdax mılisinden 2 teneke peynir istediler 1,5 kg götürecax, “bu nedır” dêdıxlarında diyecax işinıze gelirse. Qerejdax mılisi dêdi yaw bari 5 kg götüreyım 1,5 kg götürsem... hanê son götürüşüm olmasın? Erxani mılisıne döndüm dêdım seni Zagros’a mi gönderdiler, kendıne Mêrsin’e filan git gez 6 ay sonra eyalete dön söyle yolda operasyona taqıldım.
Hepsi dêdi walla Reco çoq doğri söyli, ma egerse özerk qurumlaşma warsa bız de kendımızi qabul êttırax, her şeyi bız yapiyıx hema hêç bi kitapta bızden bahsêtmiler, yeni qatılım yapan sawaşçilar bile bıze talimat vêri.
Dêdım temam, şimdi herkes bölgesıne dağılsın hema unutmayın, eyalet Mılis Dayanışma Sendiqası’nı qabul êdene qadar iş yawaşlatiyıx. Licê mılisi dêdi ARGK eyalet qomtani ya şartlarımızi qabul êder ya da bu işin sonu genel greve qadar gider. Alqışlar, sloganlar filan.
Direnışteyıx heval
Aradan bi ay gêçti. Durum degerlendırmesi için mılislerle toplandıx. Dêdım nasıl, bi gelışme war mi?
Qulp mılisi dêdi walla benım eyaletten xeberım yoq. Dêdım niye? Dêdi eyalet qomtani, ERNK mılisi aracılığiylan 3 defa beni çağırdi hema gitmedım, dêdım ona söyle işım war, müsait olursam gelırem. Qerejdax mılisi cêbınden bi liste çıqardi dêdi bızım bölge qomtani baan bu ihtiyaçlar listesıni 3 hafta önce vêrdi hema daha bi tanesıni almadım. Dêdım çoq iyi. Licê mılisıne dêdım sende bi gelışme war? Dêdi ben gelen yeni qatılımlari bıze götüriyem, ewde en az 55 genç war, gündüz de tarlada çalıştıriyam, şartlarımız qabul êdılene qadar direnışteyıx heval. Erxani mılisi dêdi walla benden de Botan’dan doçqa getirmemi istediler hema gitmedım, senın dêdığıni yapıp yarın Mêrsin’e gidiyem.
Dêdım arqaaşlar biz bu qararlilıxla dewam êdersax eyalet ya özerk qurumlaşmamızi qabul êdecax ya da qongre qararına uymadıqlari için hepsi özeleştıriye alınacax.
Müthiş bi moral war bızde. Güliyıx kendımıze. Qerejdax mılisi diyi bızim qomtani yogunlaştırılmiş uygulamali özeleştiri eğitımınde düşüniyem de puhahaha. Qahqaha atiyıx bêle.
Aradan 2 hafta gêçti dêdım hele eyalete gideyım baxayım bıze ne teklif sunacaqlar.
Gittım ki hahooo, qomtan qor ateşe dönmiş. İçimden diyem Reco saqın qorxma, unutma arqanda tüm eyaletın mılisleri war. Dêdi nêrdeydın onca zamandır? Sorusuna hemen cewap vêrmedim ki qararli duruşumi farqêtsın. Açıxtan sendiqal örgütlenmeden de bahsêdemiyem hema bi şekilde özerk yapımızi ima êtmem lazım. Dêdım heval her qartal kendi sürüsüyle uçar! Dêdi ben saan ne soriyam, sen ne diisen, nêr-dey-dın? Bu bêle heceleyerax sorunca anladım durum zannêttığımdan da ciddidır. Dêdım köyde işler wardi, aileye yardım filan. Dêdi walla helal olsun, etrafımız ajan-xain qayni hema eyaletın en özverili mılisi gidip tarlada çalışi. Dêdım ne oldi? Dêdi ne olacax, Erxani mılisi muhtemelen ajandi. Dêdım o da nêrden çıxti? Dêdi ondan çoq önemli bişi istemiştıx hema qaçmiş, büyük ihtimalle istedığımız seyi de düşmana teslim êtmiştır şımdi.
Axx axxx bi elıme gêçseler
Biraz uzağa baxti, sonra mekabıyla topraği biraz eşeledi dêdi Reco saan önemli bi görev vêriyıx. Dêdım nedır? Dêdi eyaletteki mılislerde tuhaf bi pratik başladi, kesin sızma war, o ajanlari bulmani we bıze xeber vêrmeni istiyem. Dêdım nasıl pratik yani? Dêdi gönderdığımız notlar yerıne ulaşmi, istedığımız ihtiyaçlar qarşılanmi, eyalette qatılım nêrdeyse sıfırlandi. Benım qelbım teklemeye başladi. Dêdi sen bu qonuda tam yetkilisen, tespit êttığın ajanlari cezalandır! Dêdım heval bence acele êtmiyax, sonra yanlış anlamalar filan olabılır. Dêdi ne yanlış anlamasi Reco, ne yanlış anlamasi, axx axxx bi elıme gêçseler war yaa! Dêdım heval hele sen önce Erxani mılisınden ne istemiştın oni baan söyle, sonra sawasçi qatılimi qonusuyla da ilgilenırem.
Yanından ayrılirken eyalet qomtanına dêdım ben durumu netleştirene qadar sız bi şeye qarışmayın u saqın kimseye bişi dêmeyın. Dêdi temam seni bekliyıx.
Diyarbaqır’a döner dönmez mılislerle acil toplanti yaptıx. Dêdım arqaaşlar sendiqalaşma qararımızi asqiya alax, ma parti bızım partimız, bi anlıq gaflete qapıldıx, insan herekete qarşi tawır qoyar hêç? Lıcê mılisi dêdi Reco walla bence de wazgêçax, bızım ewi bırax, köyde herkesın ewıne yeni qatılım yerleştırdım, köyde kimsenın işi de qalmadi hepsıni bitirdiler, 1 ay daha qalsalar bu sefer kimsede yiyecax bi loqma ekmek qalmayacax.
‘Reco sen tek başına özerk bi birimsin’
Dêdım herkes acil bölgesıne gêri dönsün, bugüne qadar aqsayan işlerımızın özeleştıri olaraq 2 qatıni yapax. Qerejdax mılisi dêdi walla heqlisen ben de qatıri kendım alıp partiye bağışlayacağım. Qulp mılisi dêdi ya Erxani mılisi ne olacax, adam Mêrsin’e gitti. Dêdım ona bi şekilde ulaşın artıq buraya gelmesın, orda faaliyette bulunsun eyaletın qararidır, onun görevıni de bız yapacağız?
Hemen Botan’a gittım. Botan mılisıni gördüm dêdım hele bızım doçqamızi vêr. Dêdi qadın ordusunun yoqsa...? Dêdım yaw elınde hangisi warsa oni vêr, quranıma bu doçqayi götüremezsem her şey açığa çıqar u baan yanmiş motor yaği içırecaxlar. Dêdi dêdıxlarından bişi anlamadım hema dur getıreyım.
Doçqayi aldım. Diyarbaqır’a qoyun götüren qamyonun qasasına saqladıx. Hezro’ya götürdüm. Ayni günün aqşamında da noqtaya ulaştırdım.
Qomtan dêdi bu docqa sızın ewdeydi? Dêdım yox yaw ne bizım ewi, Botan’dan getırdım. Dêdi şoqtayam, bu ne qadar çabuq gidip geldın yaw? Dêdım işin ucunda insanın cani olunca gidilır. Dêdi belli Reco belli, partiyi canından çoq sewdığıni bi daha ıspatladın. Silahi biraz inceledi. Gülerax dêdi her şey yolunda, güzel şeyler üst üste geldı, dün aqşam da Licê’de 97 genc saflara qatılmiş. Dêdım ben saan dêmedım sakin ol. Dêdi yoq Reco heval, o qonu başqa, Erxani mılisi qaçmiş, elbet enınde sonunda ona ulaşacağız hema neyse şimdi kêfımızi qaçırmiyax. Dêdım heval sen o qonuyu da meraq êtme, bizzat ben ilgileniyem. Dêdi Reco sen tek başına özerk bi birimsin, seni tüm dewrımci duygularımla qısqaniyam.