Üç aylık Miray bebek annesinin kucağında kurşunlanarak öldürülmüşken, insan başka ne yazabilir? Nasıl uyuyabilir, ya da nasıl hala umudu ayakta tutabilir?  

Çocuklar geleceği temsil etmez mi? Bizde yarına ait ne varsa bugün çocuk olanlar için değil mi? Geleceği olmayanın umudu olabilir mi? Miray’ın umudu olabilir mi? Kucağında kurşunlanmış umudu, sokak arasında onu yaşatmak için çırpınırken sırtından vurularak katledilen 73 yaşındaki dedenin...

Miray geleceğin, ortak yaşamın umuduydu. Ramazan dede o umudu yaşatmak için çırpınan irade. Hem umudu hem o umudu hayatta tutmak isteyen iradeyi öldürmek istediler. Sarayın savaşa bağımlı iradesini yaşatmak için! Sırtını dayadığı Sünni sermayesinin bölgesel yayılmacılığı önündeki en büyük engel olarak gördüğü örgütlü Kürt muhalefetine verilen desteği yok etmek için! Onun yerine kendi denetiminde mezhepçi bir Kürt gücünü bölgede kendi iktidarının uç beyi yapabilmek için! Yeni “kırmızı çizgiler” çizmek de dahil yeni bir çok hesabı hayata geçirmek için!..

Bu uğurda gerekirse Barzani öncülüğünde ancak kendi denetiminde bir “bağımsız” Güney Kürdistan’a yeşil ışık yakmak da dahil. Mesud Barzani’nin kısa süre önce yaptığı Suudi Arabistan ve Ankara ziyaretleri sonrası “bağımsızlıktan” söz etmesi sıradan bir tesadüf olmasa gerek. Görünen o ki halk desteğini yitiren Barzani Suudi Sarayı’ndan ve Erdoğan’dan aldığı destekle bu açığı kapatabileceğini hesaplıyor. Buna bir de “bağımsızlık” ilanı eklendi mi iç muhalefetin de sesini çıkarma şansı kalmayacak diye hesaplanıyor olmalı.

Barzani kendi siyasal geleceğini de ancak böyle bir çıkışta görüyor. Rojava’da vücut bulan yeni Kürt modeli Batı için Barzani ve KDP’sinin vazgeçilmez olmadığını ortaya çıkardı. Bunu en iyi bilen de bizzat Barzani’nin kendisi. Bu nedenle kıblesini mezhebe dayalı bir bölgesel ittifaka dönmekte beis görmüyor. Yeni anayasa oluşturmadan, süresi dolan başkanlık seçimlerini yenilemeden, “bağımsızlık” çıkışı Barzani için can simidi gibi görünüyor olmalı. 

Kuzey Kürdistan ve Rojava’da Kürt Özgürlük Hareketi karşısında siyasal alanı kaybeden Erdoğan AKP’sinin askeri olarak da bir sonuç alamayacağını gördüğünde, kendi denetimindeki bir KDP’nin Kürt Özgürlük Hareketi karşıtlığı üzerine kurulu “bağımsızlığını” temkinli görünmekle birlikte tanıması ihtimal dışı değil. AKP böyle bir çıkışla hiçbir gücü kalmadığı Kuzey Kürdistan’da ve etkin olmak istediği Rojava Kürtleri üzerinde olumlu bir etki yaratma hesapları güdüyor olabilir. Hele de bu “bağımsızlık” yanlıları Kandil Dağı’nı hedef alarak geçmişte olduğu gibi TSK ile ortak bir savaş konsepti yürütmeye hazır ise.   

Yürüttüğü savaş politikasının kapsamını genişleterek son MGK aracılığı ile bir kez daha tek hedefinin Kürt Özgürlük Hareketi’ni yok etmek olduğunu ilan eden Erdoğan bir yandan da ucuz kurgulanmış üçüncü sınıf bir piyesle köprü üzerinde “can” kurtarıyor. Gerçek mermilerle, gerçek silahlarla katledilen üç aylık bebeler 73 yaşında dedelerin vebalinden sahte kurtarma “operasyonları” ile kurtulmaya çalışıyor. 

Ancak kibri o kadar büyük ki, rolünü bile oynayamıyor. İntihar için köprü korkuluğuna çıkarılan vatandaşı yalandan da olsa “kurtarmak” için bile makam aracından inmiyor. İntihar etmek üzere olan vatandaşı ayağına çağırıyor. Bir tek cebindeki sigara paketini alıp “intihardan vazgeçirdiği” vatandaştan sigarayı bırakma sözü alması eksik. Onu da yapsa aslında şovu daha inandırıcı olacak.

Kürdistan’da sivil halkın katledilmesi, şehirlerin yıkılması emrini veren zorba köprü tiyatrosunda “can kurtarıyor”. Zerre kadar utanmadan, dünyanın gözleri önünde kendi inandığı yalana herkesi ortak ediyor. Bir yanda hayattan bezmiş yoksulun sahibi, koruyucusu tablosu çizilirken Kürdistan’da direnen kim varsa onların sahipsiz oldukları algısı oluşturulmak isteniyor.

Ancak nafile çabalar bunlar. Miray bebek özgür geleceğin simgelerinden birine dönüşüyor. Miray bebeğin katledilmesine en büyük cevap Rojava’dan geldi. YPG'nin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri-QSD Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajı’nı DAİŞ’in elinden aldı. Böylelikle YPG güçleri çok dillendirilen Fırat’ın batı yakasına ilerledi. Özgürlük Fırat’ın batısına geçti.