MSD, Şam rejimini diyaloga çağırdı

MSD Eşbaşkanı Riyad Derar

MSD Eşbaşkanı Riyad Derar

  • Şam hükümeti yetkililerinin açıklamalarını gerçeğin çarpıtılması olarak değerlendiren MSD Eşbaşkanı Riyad Derar, akıl sahiplerini siyasi çözüm yoluna dönmeye ve sert sözlerden uzak durmaya çağırdı.

Riyad Derar, Şam hükümet yetkililerinin önceki gün resmi internet sitelerinde yayınlanan açıklamalarıyla ilgili olarak ANHA’ya konuştu. Şam Dışişleri Bakanı Feysel El Miqdad, Suriye Demokratik Güçleri’ni (QSD) ayrımcılık yapmaya çalışmakla suçlamıştı. Riyad Derar, “Terörle mücadelenin birçok yolu var. Tek çözüm ve tek mücadele, tüm Suriyelilerin diyalog yoluyla kabul edeceği siyasi bir çözümdür. Rejimin temsilcilerinden her zaman duyduğumuz keskin konuşmalar değil. İran ve Rusya olmasaydı, akıbetinin ne olacağını çok iyi biliyor. Tek çözüm diyalogdur. O zaman teröre karşı durabileceğiz” dedi.

Politik çözüm yolu açıktır
Riyad Derar, Suriye’de bölgesel ve uluslararası devletlerin varlığının meşru veya gayrimeşru varlığın sonucu olmadığını, kendi çıkarları, devletin zayıflığı ve Suriye’deki kötü durum nedeniyle müdahale ettiklerini vurguladı. “Mevcut yaşanan durumdaki tek amaç ortalığı kızıştırmaktan başka bir şey değildir. Politik çözüm yolu açıktır, akıllılar bu yolu seçmelidir” diyen Riyad Derar, Türk devletinin Suriye’deki varlığının Rusya ve İran arasında yapılan Astana görüşmesiyle gerçekleştiğine işaret etti. Derar, “Türkiye’nin Suriye’ye girmesine izin veren, Suriye’nin bir kısmını Türkiye’ye, bir kısmını da ‘silahsız bölgeler’ adı altında Şam hükümetine teslim eden arabulucular aracılığıyla Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerçekleşmelidir” dedi.

İşgalcilere karşı çalışmalı
ABD’nin bölgede DAİŞ ile savaşmak için bulunduğunu ve görev süresi sona erdiğinde Suriye’den çekileceğini kaydeden Derar, ”Şam hükümetinin temsilcileri Türk devletinin bu oyunun herkes için tehlikeli olduğunu anlamalı ve işgalcilerin Suriye’den çıkarılması için halklarla birlikte çalışmalıdır” şeklinde konuştu. 
MSD Eş Başkanı Riyad Derar, Kuzey-Doğu Suriye’de terör olmadığını vurgulayarak, şunları ekledi: ”Aksine, Şam hükümeti ‘hilafetin’ başkenti olan Reqa bölgelerinden çekildiğinde teröre karşı şiddetli bir savaş yaşandı. Bu, teröre karşı asıl savaşın Kuzey-Doğu Suriye’de yürütüldüğünün gösteriyor. DAİŞ terörüne karşı savaşan güçler, bölgenin gençleridir. Önce YPG ve YPJ, ardından QSD kuruldu. Bu güçler bölgenin gençlerinden oluşuyor. Onlar terörist değiller, kimse onları bununla suçlayamaz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.