Mücadelede kendimi buldum

Kadın Haberleri —

Ayşan Aksoy

Ayşan Aksoy

  • Annesinden aldığı güçle mücadele etmeye başlayan Yeşil Sol Parti’nin İstanbul 2. Bölge milletvekili adaylarından Ayşan Aksoy, kadın katliamları, çocuk istismarı, ekonomik kriz ve savaşa karşı Yeşil Sol Parti’nin Meclis’te olacağını belirterek, herkesi Yeşil Sol Parti’ye oy vermeye çağırdı. 

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge adaylarından olan Ayşan Aksoy, 1979'da Êlih’in (Batman) Zilan köyünde doğdu. İlkokulu köyde, ortaokulu da üç yıl yatılı bölge okulunda okudu. Ailesi ile birlikte devletin Kurdistan’da yürüttüğü savaş politikasından dolayı 90’lı yıllarda İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Kadın bilincini annesinin mücadelesinden aldığını belirten Aksoy, "Annemin kişiliği, duruşu ve güçlü bir kadın olmasından ilham aldım. Annem doğan bütün çocuklar için mücadele eden bir kadındı. Beni de hep böyle yetiştirdi. Aslında beni bu mücadeleye iten annemdi. Onun güçlü kişiliği, duruşu beni ayakta tuttu. Kadını ve annemi esas alarak kadın mücadelesiyle var olmaya çalıştım” dedi.

Çocukluğumun katili

90’lı yıllardaki zorlu ve baskılı süreçlerin hafızasında yer ettiğini, gözaltıların ve faili meçhullerin canlı tanığı olduğunu söyleyen Aksoy, şöyle devam etti: “Yaşanan onca zorlu sürecin etkisinden çıkamadım, yaşadığım sürece de çıkamayacağım. Mücadele etmek için bunlar beni dinç tutacak. Kötü yanı ise çocukluğumun hırsızı, çocukluğumun katili olan o süreçten dolayı yurdumuzdan edildik.”

Kadın mücadelesinde kendimi buldum

Aksoy, İstanbul’a geldikten sonra yaşadıklarını şöyle özetledi: “Annemle birlikte gittiğimiz her semt pazarında annemin başında beyaz tülbent var diye hor görüldük. Otobüslerde annemle Kürtçe konuştuğum için tepki çekiyordum. Kiralık ev aradığımızda ev vermiyorlardı. Sürgün edildiğin yerde de barınamıyorsun. Bu da seni düşündürüyor; bununla nasıl baş edebilirim, diye. Bu da seni mücadeleye itiyor. Bütün bu sorunlar yaşanırken kendimi kadın mücadelesinde buldum.”

Cumartesi Anneleri’nden güç aldım

İstanbul’da her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri ile tanıştığını ve kadın mücadelesi içerisinde yer almaya başladığını belirten Aksoy, “Galatasaray Meydanı’na gittim ve bir grup anne ve diğer insanlar ellerinde fotoğraflarla oturuyorlardı. Dikkatimi çekti. Hepsin kayıp aileleri hepsi de faili meçhuller. Yani Cumartesi Anneleri’ydi. Çocukluğum canlandı gözlerimde. O günden sonra ben de her gün Cumartesi Anneleri’yle birlikte  Galatasaray Meydanı'nda o mücadeleye ortak oldum. Her hafta bir annenin hikayesini dinledim. Bu da benin için, mücadele etme zamanının geldiğini işaretiydi. Cumartesi Anneleri’nden güç aldım” şeklinde konuştu.

Biz kadınlar Meclis’te olmalıyız

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) delegeliği, iki dönem de Şişli ilçesinde HDP’de ilçe eşbaşkanlığı yapan Asyo, milletvekili adaylığına ilişkin de şunları dile getrdi: “Kadınlar Meclis’te olmalı. Kadınların sesi her yerde olduğu gibi Meclis’te de olmalı. Çocukluğunda insanlar gözaltına alınıyor, okuduğun okulda dilin yasaklanıyor, sürgün olarak gittiğin yerde kimliğin sorgulanıyor. Buna karşı mücadele etmek için Meclis’te olmak gerekiyorsa, evet biz kadınlar Meclis’te olmalıyız. Kadın kimliğini, Kürt halkının kimliğini, ezilen halklarını haklarını savunmak  ve onların sesi olmak için biz kadınlar mutlaka Meclis’te olmayız. Kimlik mücadelesi, cins mücadelesi için Meclis’te olmalıyım. Kadın katliamlarına, çocuk istismarlarına, ekonomik krize, bütçenin savaşa harcanmasına, savaşa, kırıma karşı tüm bunlara son vermek için Yeşil Sol Parti Meclis’te olacak.”

İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.