Muğla’nın Ortaca ve Seydikemer bölgesinde darp edilip çırılçıplak soyulan, ters kelepçe ile yere yatırılarak gözaltına alınan 7 kişinin polis sorgusu sürüyor. 

Emniyet’in aradığı ve gözaltında olduğu belirtilen Ekrem Altay’ın (41) yakınları, Muğla’ya geldi. Altay’ın ağabeyi Adil Altay, gözaltına alınan isimlerden birinin Veysi Şengil, diğerinin de Haldun Altay olduğunun kendilerine aktarıldığını belirtti. Kardeşinin Menteşe İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğunu, diğer gözaltına alınanların ise kentteki diğer ilçe müdürlüklerine dağıtıldıklarını söyledi. Altay, fotoğraflarda görülen kır saçlı çıplak bedenli kişinin kardeşi olduğunu ifade etti. 7 kişiden Veysi Şengil ve Ekrem Altay, avukatları Gülfer Karadeniz ile görüştürüldü. Gözaltına alınanların vücutlarında kırık ve morluklar olduğunu belirten Avukat Karadeniz, gözaltındakilerin ayaklarında ayakkabı bile olmadan hücrelerde tutulduklarını söyledi. Gözaltındakilerin işkenceye uğradıklarını aktardığını ifade eden Karadeniz, “Yoldan geçen vatandaşlar tarafından çekildi” denilen çıplak fotoğrafların da Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri tarafından çekildiğini kaydetti.

 

Suikast itirafı dayatılıyor

Siirt’in Eruh ilçesi nüfusuna kayıtlı Ekrem Altay ile görüşmesini detaylandıran Av. Karadeniz, “Üzerinde ciddi işkence izleri var. Yüzünde yok ama kaburgalarında var. Hatta kaburgalarındaki ağrılarından dolayı götürülüp hastanede iğne de yapılmış. Herhangi bir ifadeleri söz konusu değil. Ancak polisin Suriye’den eylem yapmak için gemi ile geldikleri yönünde bir iddiası var. Cumhurbaşkanına suikast için geldikleri yönünde bir iddia var, şu anda buna ilişkin bir ifade yok. Ancak onlara dayatılan bu” diye konuştu.

 

Üstlerini arandıktan sonra soyulmuşlar

 Veysi Şengil ile yaptığı görüşmeyi de anlatan Karadeniz, “Veysi Şengil’in gözünde bir ekinoz var. Yara var. Diğer gözünde de bir morluk var, gözünün altında kırık burnunda da kırık var. Kaburgalarına çok yoğun tekmeler atılmış. Kaburgalarında kırık var. Üstlerinde olanları almalarının ardından yine de üstleri soyulmuş. Jandarma Özel Harekat’ın videoları çektiğini, sivil kimse olmadığını söyledi” dedi. 

 

Yüzleri tanınmayacak halde

Karadeniz, gözaltında tutulan diğer 3 kişinin isimlerinin ise Adnan Yiğien, Mustafa Yiğien ve İsmail Bozdağ olduğunu söyledi. Karadeniz, 3 kişinin de yüzlerinin tanınmayacak halde olduğunu belirtti. Bunlarla görüşülmesine izin verilmediğini söyleyen Karadeniz, çatışmada katledildiği iddia edilen 5 kişinin farklı kişiler olduğunu dile getirdi.


Katledilenlerle ilgi bilgi verilmiyor

Emniyet ile yaptığı görüşmeleri de aktaran Karadeniz, öldüğü söylenen kişilerin kim olduğuna dair bilgi verilmediğini ifade etti. Karadeniz, Haldun Altay diye bir ismin gözaltında olmadığının da kendisine aktarıldığını kaydetti. 


Otopsiye avukat alınmadı

Bölgede 11 kişinin daha gözaltına alındığı; 5 Ekim’de yaşanan çatışmada yaşamını yitirdiği iddia edilen 5 kişinin otopsi işlemlerinin savcılık nezaretinde yapıldığı, otopsi esnasında içeriye avukat alınmadığı öğrenildi.


Yapılanlar insanlık dışı

Ekrem Altay’ın ağabeyi Adil Altay, kardeşi ile birlikte 7 kişinin yayınlanan fotoğraflarına tepki gösterdi. Fotoğrafların yayınlanmasını “İnsanlık dışı” diye tanımlayan Altay, ”Bunu yapanlar insan olamaz. Alışmışlar her gözaltına alınanı çıplak etmeye. Onlar kendince çıplak edip işkence etmeyi iyi bir şey yapmışlar gibi sanıyorlar. İnsanları korkutmak için mi böyle bir şey yapıyorlar? Bu tür çıplak arama ve işkence uygulamaları yapan kişiler, belki 5 kişiyi de infaz etmiştir. Daha önce kardeşim inşaat işçisiydi. Biz İstanbul’da oturuyorduk, o Siirt’te yaşıyordu. Buraya geldiğinden bile haberim yoktu. Biz onu Siirt’te diye biliyorduk. Her şey ortada. Yapılanlara sesiz kalmayacağız” dedi. 


Emniyet tehdit ediyor

Muğla Emniyet Müdürlüğüne gidip kardeşini görmek istedikleri esnada polisler tarafından tehdit edildiklerini de aktaran Altay, ”Emniyet gittiğimiz sırada bizi tehdit ediyorlar. ‘Siz neden geliyorsunuz, gidin buradan’ deyip kovdular. Bizden önce Veysi Şengil’in ailesi Emniyet’e gitti. Polis tehdit etti. Görüşmeden dönmek zorunda kaldılar” diye konuştu. 

MUÐLA