FADIL DONMA/FEHMİ KATAR
HANNOVER/BERLİN
Almanya’da iktidardaki CDU/CSU’nun anlaşmasıyla mültecilere yönelik getirilen ağır şartlar, Hannover ve Berlin’de yapılan eylemlerle protesto edildi.
Hannover Opernplatz’da saat 14.00’te başlayan yürüyüş boyunca Flüchtlingsrat Niedersachsen, Kritnet, Solinet Hannover, Luh-Contra, Sea-Watch ve YXK-Hannover’in mesajları okundu. Bini aşkın eylemci, değişik pankartlar taşıyarak, tebeşir ile sınırsız bir dünya çizdi ve organizasyon bayrakları taşıdı. Dayanışma sloganlarının bir ağızla atıldığı yürüyüşte, hoparlörlerden müzik çalınmazken, ‘AB kararlarına ve Almanya’nın siyasetine öfkeliyiz’ vurgusu yapıldı.
Eylemde Norveç’in, Kürt kadın aktivist Gülizar Taşdemir’i Türkiye’ye iade etmesi de gündeme geldi.
Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) adına yapılan açıklamada Norveç, işkence ve kötü muamelenin olduğu Türkiye’ye iadesi kınandı. Meryem Kadın Komünü Sözcüsü Hayat Donma da Norveç’i protesto etti.
Öte yandan Berlin’de de binlerce kişi, Akdeniz’de kurtarma faaliyeti yapan ‘Seebrücke’ ile dayanışmak ve Almanya ile AB’nin mülteci politikasını protesto etmek için sokağa çıktı. Mültecilerin yaşam hakkını sembolen binlerce yaşam yeleğinin taşındığı eylemin hedefinde, sert mülteci politikası isteyen İçişleri Bakanı Horst Seehofer vardı.
‘Akdeniz’deki ölümleri durdurun’ pankartı arkasında mültecilerle dayanışma amacıyla sembolik olarak giydikleri turuncu kıyafetler ve havaya kaldırdıkları kurtarma yelekleri Alman Parlamentosu’na yürüyen eylemcilerin ‘Mülteci selinden bahsedenin kendi kafasında gelgitler var’, ‘Düşünki denizde boğuluyorsun ve kimse bakmıyor’, ‘Master planı; İnsanlık’.