Ovacıklı Hüseyin, Munzur kıyısında Dersim soykırımında yaşananları 38 ağıtlarıyla dile getiriyor. Dersim’in acılarını anne ve babasından duyduğunu dile getiren Hüseyin, günümüzde yaşananların 38’de yaşananlar kadar kötü olduğunu söylüyor.
Munzur’un kıyısında yaşanan katliam ve sürgünleri; Ovacıklı Hüseyin yaktığı ‘Biye’ ağıdıyla dile döküyor. Eski ismi Çukur olan Kocakoç nahiyesinin liderleri Sülü Ağa, Hasan Ağa, Hüseyin Ağa kardeşlerin ölümünü anlatıyor bu ağıt.
Bir zamanlar köyde yaşayıp daha sonra köyden şehre göç eden Ovacıklı Hüseyin, “38’i yaşayan yaşlılarımızdan öğrendiklerimizi, onların anlattıklarını anlatıyoruz” diyor. Günümüzde yaşananların Dersim 38’de yaşananlar kadar acı verici olduüunu ifade eden Hüseyin, “Bugün Dersim’de ve Türkiye’de yaşadığımız 38’den daha kötü. 38 hadisesi, 38 kırımı bir harekatla devam etmiş, bitmiş. Ama bütün Türkiye’de 50-60 yıldır vur kır devam ediyor. Bunun bitmesini istemiyorlar” diye konuştu.
Durmadan karıştırıyorlar
Ovacıklı Hüseyin, Pir Sultanlar, İmam Hüseyinler, Nesimiler, Koçgiri İsyanı, Dersim soykırımın hala sürdüğünü söyledi ve ekledi: “Kendi rantı için, insanların arasındaki fesat tohumlarını ekmek için yüz bin çeşit politika uyguluyorlar. Peygamberler devrinde bu ikilik gelmiş, şimdi de bitmez. Bu Alevi Sünni olayı da değil. Bizde bir atasözü var: Ben oldum bir kazan bana dokunan bir kepçe karıştır şeytanım karıştır. Şeytan olmuş bir kepçe durmadan karıştırıyor. Ne benim yüzüm güler ne şeytanın yüzü güler. Bu devir o devirdir.”
PİRHA/DERSİM