Naasan: Erdoğan’ı tutuklayın

Yurt Dışı Haberleri —

Dr. Ekrem NAASAN

Dr. Ekrem NAASAN

  • Racolu Dr. Ekrem Naasan, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berlin ziyareti sırasında tutuklanması için Alman Federal Başsavcılığına resmi şikayette bulundu. Naasan, “Nereye giderse gitsin, yaşadığım sürece Erdoğan'ın yaptığı bu zulüm ve suçların peşini bırakmayacağım” dedi. 

LUQMAN GULDIVÊ / FRANKFURT

Naasan, Erdoğan komutasındaki Türk kuvvetlerinin 2018 yılında Suriye'nin kuzeyindeki Rojava Kurdistan’ının Efrîn kentini işgal süreci ve ardısıra insanlığa karşı işlediği suçlar ve uluslararası hukukun ihlal edilmesinden tutuklanmasını istedi.  Alman Federal Başsavcısı Peter Frank'a sunduğu resmi suç duyurusunda Naasan, Türk askerinin Efrîn’e yönelik saldırısı sırasında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini, kendisi ve ailesinin de dahil olduğu binlerce yurttaşın Efrîn’den zorla sürülmesinden birinci derecede Erdoğan’ın sorumlu olduğuna dikkat çekti. Dr. Naasan Erin’den sürülenlerin halen Halep yakınlarındaki Şehba mülteci kampında zor şartlarda yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi. Federal Başsavcılığa yaptığı suç duyurusunda kişisel bir trajediye de dikkat çeken doktor Akram Naasan, Türk operasyonları sırasında kendiyle bilikte kaçırılan 28 yaşındaki bir kadının, tecavüze uğradığını ve Türkiye'ye götürüldüğünü aktardı.
Gazetemizin sorularını yanıtlayan Dr. Ekrem Nassan, "Türk devletinin savaşı başka bir orduya ya da başka bir devlete karşı değildi. Kürt milletine karşı yapıldı. Amaç Kürtleri yok etmektir. Demografik değişimden bahsediyorlar, hayır daha da öte etnik temizlik yapıyorlar yani Efrîn’de Kürtleri öldürüyorlar” dedi. 

Almanya Efrîn’de Erdoğan’ı destekledi
Başta genç kadınların kaçırılıp satılması, kadınların giyim ve yaşamına müdahale, zeytinliklerin kesilmesi gibi Erdoğan ve Türk devletinin birçok suçunu hatırlatan Dr. Ekrem Naasan, şöyle devam ediyor: "Dilimiz yasaklıyor, insanları öldürüyor, kadınlar kaçırılarak satılıyor (DAİŞ’in yaptığı gibi). Kaç Kürt kızının satılıp Türk hakimlere hediye edildiğini biliyorum. Sonra Almanya'ya gelip demokrat olduğumu söyleyeceksiniz; bu olmaz. Yaptığı bu savaş, bu suçlar sadece Kürtlere karşı değil, insanlığa karşıdır. Umarım Alman hükümeti aklı başına gelir, çünkü Alman hükümeti Efrîn işgalinde Erdoğan'a destek veren en önemli destekçilerden biriydi.”
Dr. Ekrem Naasan, Almanya'nın adaletine güvendiğini ve Federal Başsavcı Peter Frank’ın da konuya duyarlı olduğunu söyleyip devam etti: “Benim kuzenlerim, akrabalarım bu kış Şehba'da çadırlardalar." Dr. Naasan Federal Başsavcılığın şikayetine henüz yanıt vermediğini de ekledi. 

Annemin mezarını tahrip ettiler
Türk devleti ve ona bağlı güçlerin insanlığa karşı Efrîn’de işledikleri suçların belgelerini topladığını söyleyen Dr. Ekrem Naasan, kişisel durumuna dikkat ederek tüm taraflarla iş birliği içinde olduğunu belirtti. Rajolu doktor Naasan; “Efrîn’le doğrudan ilişkilerim var. Kuzenlerim orada. Topraklarımız talan, evlerimiz işgal edildi. Annemin mezarına bile zarar verdiler. Şeyhmus Anzeli'nin heybetini bozdular. Hepsi belgeli ve kesin. Almanya'daki Gesellschaft fur bedrohte Volker (GfbV) ve Kurdische Gemeinde çok yardımcı oldu, çok sayıda belge toplandı. Resimler, yaşanan durumlar, isimler ve tanıklar var. Türk devletine karşı hukuksal mücadele yürütmeliyiz.”

Her yerde hesap soracağım
Yaşanan ihlalleri belgleyen Efrîn İnsan Hakları Örgütü ile ilgili bilgi alış verişi konusundaki sorumuza Dr. Ekrem Nasan, "Kurumun başkanı İbrahim Şexo'ya çok minnettarım. Çok kutlu bir iş yapmıştır. Kürtler bu sefer belgeleri topladılar, bu felakette onun topladığı tüm belgeler ve deliller bende mevcut. Bu belgeler üzerinden nereye giderse gitsin, yaşadığım sürece Erdoğan'ın yaptığı bu zulüm ve suçların peşini bırakmayacağım, hukuk yoluyla hesap soracağım. Almanya'da veya Almanya dışında tüm yasal yollara başvuracağım. Sadece Almanya'da değil, dünyanın her yerinde Erdoğan'a dava açmalıyız" dedi.

TC her yerde aynı
Federal Başsavcılığa yaptığı suç duyurusunda, 2018 işgalinden önce nüfusunun yüzde 96’sı Kürt olan Efrîn’in şimdilerde yüzde 20 Kürt kaldığına dikkat çeken Dr. Naasan, Türk devletinin asimilasyon politikalarına dikkat çekti. Türk işgali ardınan yerleşim yerlerinin isimleri değiştiriliyor, Kürtçe eğitim veren okulların kapatılıp yerine Türkçe okullar açılıyor. İnsan hakları örgütleri Efrîn’de Kürtlere yönelik işkencenin sistematik hale geldiğini belgeleriyle açıklamaya devam ediyor.
Dr. Akram Naasan, Kurdische Gemeinde Deutschland ve Tehdit Altındaki Halklar Derneği tarafından onaylanan şikayette, Federal Adalet Divanı'ndaki Federal Savcılık'tan, harekete geçilmesini ve Erdoğan’ın tutuklanmasını istedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.