Napoli’nin intikamı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Napoli

Napoli

  • İngiltere’de ‘Peri masalları’ yazılıp Leicester’ın şampiyonluğu kutlanırken futbol otoriteleri bu başarının 50 yılda bir gerçekleşeceğini konuşuyordu. Ancak kimse bir başka ülkenin getto takımının, daha 9 sene önce Serie C’ye kadar düşen Napoli’nin çılgınlığını kestiremeyecekti.

İSMET KAYHAN

Yenilmez denen Milan’ı ve lige ambargo koymuş Juve’yi Maradona önderliğinde deviren Napoli, aradan geçen uzun yıllara rağmen şampiyonluğa ulaşamamıştı. Maradona o zamanlar 30 yaşındaydı. Napoli'yi 16 golle dört yıl içinde ikinci kez Scudetto'ya* taşıyordu. Aynı zamanda 90 Dünya Kupası'nı takip edecek sıcak yaza hazırlanıyordu. Ardından Napoli'nin “San Paolo” stadında Squadra Azzurra ile oynanan yarı final İtalyanlar arasında neredeyse ulusal bir bölünmeye neden oldu: “İtalyan milli takımı sizi bir gün yanlarında istiyor. Bense yılın 365 günü sizinleyim...” diyerek kendisine tapan Napolililere bir hatırlatma yapıyordu Maradona.

Kuzeylilerin unuttuğu...

Maradona haksız değildi. Güney İtalya, özellikle Napoli ülkenin kuzeylileri için her zaman akla gelen son bölge olmuştur. Tembel Güney'i besleyen, endüstriyel kalkınmanın “çalışkan Kuzey'i”… Napolililer kuzeyliler için yalnızca "kokuşmuş solucanlar" topluluğuydu.

Maradona sadece bir futbol takımının lideri olmakla kalmadı, hor görülen yoksulların devrimine damgasını vurdu aynı zamanda. İtalya'da Torino (Juventus) ve Milano (Milan, Inter) dipolü** ile ifade edilen müesses nizamı alt üst etti.

Arjantin'i penaltılarla eledi

O yaz Arjantin İtalya'yı penaltılarla eleyerek finale yükseldi. Roma'daki Olimpiyat Stadı tribünleri ülkesinin milli marşını yuhaladığında Maradona "putamadre" diye küfretti.

Tabii bu sırada kokain bağımlılığı giderek artmış, mafyayla bağları onu kişisel çıkmazlara sürüklerken kariyeri için geri sayım da başlamıştı.

Takımın asları

Tüm bunlar 33 yıl önce oldu. Santrfor mevkiinde Kareka, defansif orta sahada bir başka Brezilyalı Alemo, stoper mevkiinde Ciro Ferrara ve yeni bir yüz olarak 23 yaşındaki Gianfraco Zola ile Napoli'de Alberto Bigon'un çalıştırdığı takımın ikinci şampiyonluğu kutlanırken.

Napolililer Diego'yu yarattıkları dönemde, “Partenopei”nin (Napoli) şu anki aslarından hiçbiri doğmamıştı, 31 yaşındaki Luciano Spalletti Viareggio formasıyla da futbol oynuyordu.

33 yıl beklediler

Otuz üç yıl sonra Napoli, İtalya şampiyonluğunu kutlamak için yeniden sokaklara döküldü. Kuzeyli yurttaşlarının gözüne tekrar girmek için çok uzun süre beklediler. San Paolo'nun adı Diego Maradona Stadyumu olarak değiştirilmişti artık. Topun ve şehrin tanrısı göklere yükselmişti çünkü.

Güney İtalya'nın başkentinin duvarlarında hala Maradona'nın portresinin yer aldığı grafitilere rastlanabiliyor, ancak artık sokak sanatçıları Nijeryalı Victor Osimhene ya da Gürcistanlı Hvitsa Kvaratskelia'yı resmediyor. Yeni idoller onlar.

Herkesi şaşırttılar

Fiorentina’yı mağlup eden Napoli şampiyonluğu evinde kutladı. Aslında parti uzun zaman önce başlamıştı. Maviler yılın ilk gününden bu ralliye soyundular. Önce İtalya'yı sonra Avrupa'yı şaşırttılar. Serie A'ya hırslı girdikten sonra Şampiyonlar Ligi'nde yollarına devam ettiler.

Liverpool'a karşı alınan 4-1'lik skor ve Amsterdam'da Ajax'a karşı alınan 1-6'lık skor sezonun başından itibaren Napoli'nin büyük işler için bir araya geldiğini gösterdi. Partenopei, grup maçlarını 5 galibiyet ve 1 mağlubiyetle, 20 gol atarak birinci sırada bitirdi!

Ardından beş gol daha atarak (Almanya'da 0-2, Napoli'de 3-0) yüksek kaliteli futbolu ve müthiş ikilisiyle Eintracht Frankfurt'u eleyip kendisini şampiyonlar liginde ilk 16’ya taşıdı.

 

Victor Osimhen

 

Müthiş ikili: Osimhen ve Kvaratskelia

Müthiş ikiliden biri Victor Osimhen, Nijerya'nın Lagos kentinde 24 yıl önce doğdu ve Napoli'de herkesin beklediği patlamayı yaptı. Osimhen bu yıl çıktığı 34 maçta 27 gol ve 5 asist buldu. Napoli'nin üç yıl önce onu Lille'den almak için harcadığı 70 milyon Euro’yu hak ettiğini de gösterdi.

Diğeri Hvitsa Kvaratskelia. 1-1 biten Yunanistan-Gürcistan maçında Toumba'da attığı gol ile dikkatleri çekti. Orta sahada ya da her iki uçta da oynayabilen bu müthiş Gürcü sadece 11 milyon Euro’ya mal olsa da bu yılki Napoli'de “parasını tamamen hak eden” en önemli isim. Şu ana kadar 34 maçta 14 gol atıp 16 asist yaptı. Tüm dünya onu coşkuyla izledi.

Akıllı hamleler, mükemmel takım

Geçen yazın Napoli’nin hamlesi işte bu Gürcü as oldu. Napoli bunu sportif direktörü Cristiano Giudoli'ye borçlu. Kvaratskelia'yı transfer eden oydu. Değeri şu anda tahminen 80 milyon Euro’nun üzerinde. Ayrıca Simeone ve Raspadori’yi kiralık getirdi. Napoli milyon dolarlar harcamadan, akıllı hamlelerle süper bir takım haline geldi!

Slovak Stanislav Lopodka, Polonyalı Piotr Zielinski, Kamerunlu Aginsa, kaptan De Lorenzo ve Meksikalı kanat oyuncusu Irving Lothano… Hiçbiri futbol piyasasının en üst düzey isimleri değildi, ama birlikte mükemmel bir takım oluşturdular.

Spalletti'nin yöntemi

Tüm bunlar olurken Luciano Spalletti yaz aylarında Dries Mertens (235 maçta 113 golle kulübün tüm zamanların en golcü oyuncusu) ya da kaptan Insigne (mavi formayla 337 maç), Koulibaly ve Fabian Ruiz gibi ikonik oyuncularla ilgili Napoli'nin Serie A'yı üçüncü bitirdiği başarılı bir sezonun ardından bütçe kesintileri yapmak zorunda kaldı.

64 yaşındaki teknik direktör Napoli'ye lig finaline dört maç kala şampiyonluğu kazandırdı. Udinese’deki 1-1'lik beraberlikle ikinci sıradaki Lazio'yla puan farkı 14’e yükseldi.

Spalletti'nin İtalya'da kazandığı bu ilk şampiyonluk ebedi 2 numara olma konusunda onu en muhtemel aday haline getirdi. Napoli'ye gelmeden önce aldığı eleştiriler epey ağırdı. Spalletti başkent ekibiyle İtalya'da yılın koçu seçilmiş, iki kupa kazanmış, ama Romalıların çok istediği şampiyonluğu getirememişti.

 

 

Rakipsiz olduğunu kanıtladı

Rusya'da geçirdiği beş yılın ardından Roma'daki ikinci dönemi Francesco Totti ile yaşadıkları anlaşmazlıklarla öne çıktı. Sezon sonunda "kaptan" sahalardan ayrılma kararını açıkladı. Elbette 25 yıl boyunca sadece Roma'da oynamıştı. Onun ardından Spalletti karşılıklı rıza ile sözleşmesini feshetti. Inter'e giderken belki de Scudetto'yu kazanma zamanının geldiğine inanıyordu.

Zaman içinde kendi yöntemleriyle rakipsiz olduğunu kanıtladı. Napoli kulübesine oturduğu 2021 yılından itibaren Partenopei ile kişisel hedefini de gerçekleştirebilecek gibi görünüyordu.

Açık ara en iyi takım

İki yıl sonra bu yılın Napoli'si, Roma'ya attığı muhteşem golle İtalya'nın açık ara en iyi futbol oynayan takımı olduğunu gösterdi.

Dünya Kupası arasından önce sezona 17 maçta 15 galibiyetle başladılar. Araya giren bir İnter mağlubiyetinden sonra üst üste sekiz galibiyet daha aldılar.

Juventus buna direnmeye çalıştı, ancak 13 Ocak'ta Diego Maradona Stadyumu’nda Juve’yi 5-1 mağlup eden Spalletti ve oyuncuları çılgın bir koşuya çıktıklarını ve geri dönmeyeceklerini ilan etmiş oldu. Napoli ligin en iyi hücum ve savunmasıyla en çok galibiyet alan takım olmayı başardı.

Efsane başkan

Hikayenin arkasındaki figür olarak Napoli'nin başkanı öne çıkıyor. Takipçilerinin tepkisini ve  nefretini seven biri o. Kulübün taraftarlarıyla olan kavgaları başlı başına bir mesele zaten.

Aurelio De Laurentiis Napoli'yi 2004 yılında iflas nedeniyle Serie C'ye düşmüşken satın aldı. Karşılığında 37 milyon ödedi. Aldığı bir amblemden ibaretti, kulübün hiçbir varlığı söz konusu değildi.

Bir film yapımcısı olan başkan takımı nasıl aldığını şöyle anlatmıştı:*** “Gerçekten komikti, çünkü Los Angeles'ta Gwyneth Paltrow, Jude Law ve Angelina Jolie ile bir film çekiyordum. Napoli'nin iflas ettiğini öğrendiğimde 15 günlüğüne Capri'de tatildeydim. 37 milyon yatırdım. Oyuncuların nerede olduğunu sorduğumda bana hiç oyuncu ve tesis olmadığını söylediler.

Üçüncü ligde başladık, diğer takımların taraftarları bana tükürüyordu. Çünkü biz Maradona'nın Napoli'siydik, onlarsa ünlü değildi. Fantastik şeyler. Herhangi bir filmden daha iyi..."

 

 

Kısa sürede toparlandı

Kısa süre sonra takım üst sıralara yükseldi. Serie A'ya geri döndü ve taraftarlarla sürtüşmeler başladı. Başkan 2014'te Bari'yi satın aldığında Napoli’yi ikinci plana atmakla suçlandı. Kavgaların sonu gelmedi ve De Laurentiis'in çeşitli yasaklar koyduğu, taraftarlarınsa sessiz protestolar yaptığı bir duruma gelindi.

Uzun bir süre sonra Spalletti isyan ederek, "bu şekilde asla

şampiyon olamayız" dedi. De Laurentiis düzenlediği bir buluşmayla taraftarlarla arasındaki buzları eritti. Napoli sezon sonunda kupayı almak için kenetlendi.

Napoli şampiyon: Diz çökün

Kulüp paydaşları arasındaki sorunları gideren Spaletti için ise şampiyonluğa rağmen işler iyi gitmemeye başladı. Başkanla yaşadığı gerginlik kazandığı şampiyonluğu dahi gölgeledi ve  takımdan ayrılma noktasına geldi.

Yine de yıllar sonra gelen bu başarı Napoli için çok önemliydi. Caddeler, bulvarlar bayraklarla süslendi, kutlamalar yapıldı. Koca bir şehir çılgına döndü.

Ve elbette tüm bunlar olurken yükseklerde bir yerde Maradona onlara gülümsüyordu…

(*) Scudetto, İtalyan futbol liginde (Serie A) kullanılan bir terimdir. İtalyanca "küçük kalkan" anlamına gelir. Her sezon Serie A'yı kazanan futbol takımına verilen şampiyonluk kalkanıdır. Genellikle takımın forma ve armalarında kullanılır. İtalyan futbolunun en büyük başarılarından biri olarak kabul edilir.

(**) “Dipol” kelimesi İtalyan futbolu için bir metafor olarak kullanılmıştır. Juventus ve Milan arasındaki rekabet İtalyan futbolu için önemli bir yapı taşıdır. Dolayısıyla “dipol” kelimesi Juventus ve Milan arasındaki bu rekabeti ifade etmek için kullanılmıştır.

*** Napolitoday

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.