Nasıl hakkımızı helal edelim?

Depremzede Abuzer Küçükboğa

Depremzede Abuzer Küçükboğa

  • Depremde dört çocuğunu kaybeden Abuzer Küçükboğa, "Nasıl hakkımızı helal edelim? Helal etsem bile helal olmaz" dedi.

Depremin ağır tahribat yarattığı kentlerden Semsûr’un kırsal bölgelerinde halk, kendi imkanlarıyla yaralarını sarmaya çalışıyor. Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulanan bin 700 nüfuslu Balyan (Yaylakonak) Beldesi’nde 260 ev yıkıldı. Belediye bağlı 6 mahallede 72 kişi yaşamını yitirdi, kent merkezinde yaşamını yitirenlerle birlikte 105 cenaze belde mezarlığında toprağa verildi. 

Depremde dört çocuğunu yitiren Abuzer Küçükboğa (49), MA'dan Ömer Akın'a yaşadıklarını anlattı. Küçükboğa, “Sarsıntıyla hemen uyanıp, eşimi uyandırdım. Yan tarafta uyuyan çocukları almaya gitmek istedim ancak bulunduğum odanın kapısı açılmadı ve bir anda ev çöktü. Çocukların odasına ulaşmaya çalışırken duvar üzerime yıkıldı ve bedenimin yarısı enkaz altında kaldı. Eşim de alt kata düştü. Mehmet (6) ile Ayşe (4) Yusuf (2) ve Emir (1) enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Yardım edecek kimse yoktu. Çünkü herkesin evi yıkılmıştı ve aileleriyle enkaz altındaydı” dedi.

Ne AFAD ne de Kızılay

Enkazdan kurtulanların diğerlerini kurtarmaya çalıştığını söyleyen Küçükboğa, kendi imkanlarıyla bir saat sonra enkazdan çıkabildiğini aktardı. Küçükboğa, “Çok yağmur ve kar yağıyordu. İnsan dışarda kalamıyordu. Çocuklarımı çıkarmaya çalıştım ama bütün ev yıkıldığı için bir şey yapamadım. İki gün sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği kurtarma ekipleri çocuklarımı çıkardı. Ne AFAD ne de Kızılay geldi. Hiçbir devlet yetkilisi gelmedi. Depremden 10-11 gün sonra gelip ‘Nasılsınız?’ diye sordular” şeklinde konuştu.

Vali, 'Adıyaman iyidir' dedi

Sorumlulardan birinin Adıyaman Valisi olduğunu söyleyen Küçükboğa, şöyle devam etti: “Deprem olduğu zaman çıkıp ‘Adıyaman iyidir’ diyen bir vali var. Ardından da çıkıp helallik istiyorlar. Hakkımızı nasıl helal edelim? İnsan hakkı olsaydı ilk gün gelirlerdi. Çoğu insan enkaz altında kaldı. İnsanların çığlıkları duyuluyordu. Kurtarılmayı bekliyordu ama kimse gelmediği için öldüler. Nasıl hakkımızı helal edelim? Helal etsem bile helal olmaz. Üç gün burada açtık. Allah Kürtlerden razı olsun. Bütün desteği Kürtler gönderdi. Urfa, Diyarbakır, Bingöl, Siirt’ten yardım geldi. Burası CHP’li belediye olduğu için bir de İzmir, İstanbul ve Mersin’den yardımlar geldi.” ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.