Natalya’dan Evîna Dilan

Kültür/Sanat Haberleri —

Natalya

Natalya

  • Natalya Kasım ayının son günlerinde “Evîna Dilan” adlı albümünü Berlin’de müzikseverlere tanıttı. Albümde, “Bo Te Nabim”, “Tu Yara Ke Yî”, “Heyrano”, “Sosin”, “Evîna Dilan”, “Min Te Dîtibû”, “Dayika Min”, “Vegere”, “Keçik Çima Ditirsî”,  “Îbramo” ve “Potporî” parçaları yer alıyor. 

MUHAMMED KAYA/BERLİN 

Ermenistan’ın Şirazlu köyünde dünyaya gelen Natalya, daha sonra ailesiyle birlikte Ukrayna’ya yerleşmiş. 2000’lerin başında da Almanya’ya göç eden Natalya, hikayesine Ermeni Soykırımı’nın yaşandığı 1915 ile başlıyor. “Dedelerimiz 1915’te Ermenistan’a zorla göç ettiriliyorlar. Babamlar ve ben de Şirazlu’da doğduk. Azeri-Ermeni savaşı başlayınca da bu sefer Ukrayna’ya göç ettik” diyen Natalya, Ukrayna’da hukuk okumuş. Ama Almanya ile Ukrayna arasında avukatlık kanunlarındaki farklılıklar nedeniyle avukatlık yapamadığını belirten Natalya, “Sonra sosyal pedagoji okudum. Almanya’ya sürgün gelen Kürtlerin, özellikle Rojava’dan gelenlerin mültecilik ile ilgili problemlerine hukuksal ve sosyal danışmanlık yapıyorum” şeklinde konuştu.  

Zilan bizim için sembol oldu

Natalya, sanata ilk olarak 1996 yılında Ukrayna’da  kurdukları “Koma Zilan” isimli folklor grubu ile başlıyor.  Zilan’ın (Zeynep Kınacı) 1996’da Dersim’de işgalcilere karşı eylem yaptığı eylemden etkilendiğini söyleyen Natalya, “Zilan bizim için sembol olmuştu. Biz genç kadın arkadaşlar da kendi aramızda konuştuk ve grubumuza Zilan ismini verdik. Birçok etkinliğe katıldık. Çok başarılı bir çalışmaydı” diyor.

Med Tv’de müzik yarışması

Natalya müzik yaşamına 2000’lerin başında Med TV’de katıldığı müzik yarışması ile başlamış. Söz ve müziği kendisine ait olan ‘Xeyal’ stranı ile birinci olur. ‘Xeyal’ benim için sıradan bir parça değildi diyen Natalya, “Ben Kürdistan’ı hiç görmedim ama hep Kürdistan’ın özgürlüğünü hayal ettim” diye anlatıyor. 

Kültür sentezini tercih ettik 

İşinden dolayı uzun bir ara verdikten sonra ikinci albümünü bu yılın 27 Kasımı’nda çıkaran Natalya, “dirilişe denk gelmesi benim için ayrıca güzel oldu” dedi. “Evîna Dilan” albümü için çektiği klipler de aynı gün tanıtıldı. Kliplerde folklorik öğeler ön plana çıkarılmış. Sadece Kurdi öğeler değil, söz ve müziği Abdulvahid Zaxoyi’ye ait “Bo Te Nabim” stranı için Barselona’da çekilen klipte Latin dansları tercih edilmiş. Yine “Meyremê” stranı Ukrayna Odessa’da çekilen klipte Hindu dansları yer alıyor. Hollanda’da çekimi yapılan “İbramo” Koma Zozan adlı dans grubu ile birlikte Efrîn bölgesinin folklorik öğeleri tercih edilmiş. 

Rojava’da klip çekecek 

Önünde birçok proje bulunduğunu söyleyen Natalya, “Daha önce de söyledim. Ben ülkemi hiç görmedim. Berlin’deki Rojava temsilciliğinden arkadaşlar bu durumu bildiklerinden beni Rojava’ya davet ettiler. Mart’ta Rojava’ya gideceğiz. Tamamen Rojava’ya ait öğelerin olduğu bir klip çekeceğiz. Ben de ülkemi görmüş, toprağıma dokunmuş, ülkemin havasını solumuş olacağım” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.