Ne eğitimde ne de istihdamda, peki 856 bin genç nerede?

  • TÜİK verilerine göre 1 milyona yakın genç ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Resmi verilere göre lise çağında okulda olması gereken gençler önemli bir kısmının ne yaptığı bilinmiyor. TÜİK ve MEB verilerine 2 milyonu aşkın genç örgün eğitimin dışında.

 

TÜİK’e göre Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 15-19 yaş arası 4 milyon 669 bin genç var. Bu gençlerin sadece 3 milyon 813 bini eğitimde, 856 bin genç ise ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Sadece 1 milyon 212 bin genç ise istihdamda. Ne eğitimde ne istihdam yer alan 856 bin gencin tam 556 binini kadınlar oluşturuyor. MEB verilerine göre açıköğretim lisesinde 1 milyon 452 bin çocuk bulunuyor. Örgün eğitimde olması gereken bu kişilerin yanı sıra açık ortaokulda da 128 bin 433 kişi yer alıyor. Toplam 1,5 milyonu aşkın kişi açıköğretimde bulunuyor.  BirGün’den Mustafa Kömüş’e konuşan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Taşımalı eğitim, eğitim maliyetlerinin artması, ailelerin ekonomisine katkı amacıyla okul terki, MEB’in izleme, yönlendirme ve denetleme mekanizmalarındaki eksiklikler, devletin birincil görevlerini vakıf ve derneklere devretmiş olması çocuklarımızın eğitim alanından kopmasının başlıca nedenleridir. İşte Erdoğan Türkiye’sinin eğitimde geldiği nokta budur” dedi.

 

28 kişilik işe 9 bin 625 başvuru

Sağlık Bakanlığı’nın İŞKUR üzerinden Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne alınacak 28 temizlik işçisi için 9 bin 625 kişi başvurdu. 28 kişinin alınacağı işe kontenjanın 350 kat fazla başvurunun yapıldığı işin sonuçları ise 6 Nisan’da duyurulacak. CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, “Bu başvurular aslında TÜİK’in verdiği işsizlik oranının geçerli olmadığını, çok çok üzerinde olduğunu, vatandaşlarımızın iş bulmakta ve hayatlarını devam ettirmekte çok büyük zorluklar yaşadığının, ayrıca tek adam rejiminin ülkeyi felakete sürüklediğinin açık göstergesidir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.