Nepal’de anne ölümlerinde artış

Kadın Haberleri —

.

.

  • Sağlık çalışanları, Nepal’de anne ölümlerinin bu yüzyılda görülmeyen seviyelere ulaşabileceğinden korkuyor, çünkü yüzde 90’a varan oranlar kontrolleri kaçırıyor ve çoğu evde doğumu tercih ediyor.

HABER MERKEZİ

Nisan ayından bu yana Covid-19 vakaları keskin bir şekilde arttı: 13 Temmuz itibarıyla Nepal, 657 bin139 vaka ve 9 bin 400 ölüm kaydetti.
Nepal’in anne sağlığı hizmetleri pandemiden önce de kırılgandı. Ülkede ebe yok, bu yüzden kadınlar yardımcı hemşireler veya yetenekli doğum görevlileri yardımıyla doğum yapıyor.

4 ayda 258 anne öldü

Ancak pandeminin başlamasından bu yana anne ölümleri arttı. Sağlık bakanlığına göre Mart 2020 ile Haziran 2021 arasında 258 kadın hamilelik veya doğum sonucu öldü. 33 kadında Covid-19 vardı. Mart 2020’den önceki yılda, ülke 51 anne ölümü kaydetti.

Yenidoğan ölümleri de, karantina öncesinde bin canlı doğumda 13 ölümden, ilk karantina sırasında her bin canlı doğumda 40 ölüme yükseldi. 
The Guardian’da geçen habere göre sağlık çalışanları, ikinci enfeksiyon dalgasının anne ölüm oranlarının bu yüzyılda ülkede görülmeyen seviyelere ulaşmasından endişe ediyor.

Yüzde 90’ı temas halinde değil

Nepal’in batısında bulunan Kalikot ilçesindeki sağlık merkezinde yardımcı hemşire Urmila Acharya, “Normalde sağlık ocağımıza doğum öncesi kontroller için yaklaşık 45 kadın geliyor ancak Nisan ayından bu yana hamile kadınların yüzde 90’ından fazlası temas halinde değil. Telefonla ulaşmaya çalıştık ama 10 kadınla zar zor konuştuk” dedi.
Kalikot dahil bölgede 5 ilçeye hizmet veren Bayatpata hastanesinin müdürü Dr. Mandeep Pathak, “Kadınların yüzde doksanı kontrollere gelmeyi bıraktı ve çok azı doğum için geldi” dedi.

20 yıl önceki gibi

Hastanede genellikle günde iki ila üç doğum yapılıyor, özellikle sağlık ocaklarından veya bölge hastanelerinden sevk edilen kritik vakalardır bunlar. Pathak, “Beş yıldır bu hastanede çalışıyorum ve bu bölgelerdeki anne sağlığı durumunu yakından izliyorum. Hamile kadınları şu anki kadar savunmasız görmemiştim. 2000 öncesi dönem gibi” dedi.

2000’den önce Nepal’de anne ölüm oranı 100 bin canlı doğumda 500’den fazlaydı. Son yirmi yılda bu sayı 186’ya düştü. BM, 2030 yılına kadar anne ölüm oranını 70’in altına düşürmek için küresel bir hedef belirledi.

Koronavirüs korkusu ve ulaşım eksikliği

Sağlık bakanlığının anne ve bebek sağlığı bölümü şefi Dr. Punya Poudel, “Koronavirüs korkusu ve karantina sırasında ulaşım eksikliği nedeniyle anne ölümleri gözle görülür şekilde arttı.Hamile kadınların bu salgında daha savunmasız olduğunu biliyoruz ve sağlık sistemini eski haline getirmek için çalışıyoruz” dedi. 

Başkent Katmandu’nun en eski ve en iyi doğum hastanesi olan Propakar hastanesi müdürü Sangeeta Kaushal Mishra, “Sorun şu ki, hükümet halka tek bir ana mesaj verdi: Virüsün tehlikeli olduğu ve insanların evde kalması gerektiği… Hamile kadınları düşünmedik. Hamilelere düzenli olarak hastaneye gitmeleri ve bebeklerini hastanede doğurmaları konusunda ayrı bir mesaj vermedik” dedi ve ekledi: “Hükümet, insanlara virüsün kritik bir hamilelik kadar tehlikeli olmadığını anlamasını sağlayamadı ve bu, anne ölüm oranımızı on yılın en yüksek seviyesine çıkaracak.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.