Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın, İmralı tecritine karşı kadınlar öncülüğünde devam eden açlık grevleri direnişine dikkat çeken Şubat Sayısı, ‘Güneşle sözleşen, devrime kıvılcım olan Leylalar’ manşetiyle çıktı.

3 Temmuz 2018’de şehit düşen Suna Kızılkaya’ya (Armanc Goşkar) ilişkin KJK’nin açıklamasını sürmanşetine taşıyan gazetenin 167. sayısı, siyaset, medya, ekonomi, seçim, ceza hukuku, mücadele gibi konuları içeriyor.

20. yılını dolduran 15 Şubat Komplosu’nu Kürt’ün soykırım günü olarak nitelendiren PAJK Koordinasyonu Üyesi Raperîn Munzur, “Komployu boşa çıkarma mücadelesi aynı zamanda soykırımı boşa çıkarma, halkların barış içinde birlikte yaşama mücadelesidir” diyor.

‘Leyla’nın zaferi’

Leyla Güven öncülğünde başlatılan açlık grevi eylemlerini ise HDP Agirî Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir yorumluyor. Bundan sonraki sahiplenmenin hayati önemde olduğunu hatırlatan Taşdemir, direnişe ses verme çağrısı yapıyor.

Aynı konuyu Kürtçe sayfalarda yorumlayan Strasburg açlık grevi eylemcisi gazeteci Gulistan Çiya İke de 15 Şubat Komplosu’nun 20. yıldönümünde büyük direniş hamlesi ile karşılandığını hatırlatıyor.

Bir ‘ada’ yolculuğu…

Strasburg’daki direnişçilerden Dilek Öcalan ise 23 Aralık 2013’te görüşmek amacıyla gittiği İmralı ziyaretini yorumluyor. Öcalan, İmralı’ya gidişini ‘bir an kadar kısa, bir asır kadar uzun bir yolculuk’ olarak tanımlıyor.

Türkiye’nin güncel siyasi iklimini Kürtçe sayfada yorumlayan HDP Amed Milletvekili Saliha Aydeniz, Kürt karşıtı faşist ittifaka dikkat çekiyor.

Kadınlar nerede daha güvende?

Çocukları ile birlikte cezaevinde bulunan ve kadın meselesine dikkat çeken Ceza Hukuku Doçenti Dr. Fatma Karakaş Doğan, ‘kadınlar nerede daha özgür ve güvende’ sorusunu yöneltiyor?

Gazetenin yazarlarından Rojda Yıldırım ise son dönemlerde gündem olan Palu ailesi meselesini analiz etti. Palu ailesi şahsında yaşananları DAIŞ zihniyetine benzeten Yıldırım, Erdoğan hükümetini büyük Palu ailesi olarak tanımlıyor.

Kadınlara ait bir televizyon…?

Dikkatleri egemen Türk medyası yayıncılığına çeken gazeteci Nil Gün ise; ekranlardan kışkırtılan eril medyada cinsiyetçilik ve yine erkek aklı ile açılan Woman Tv’ye dair çarpıcı belirlemelerde bulunuyor.

Çarçel Engizek’in Rojava Ziraat Eş Sözcüsü Berivan Qamişlo ile toplumsal ekonomiye dair yaptığı röportaj, demokratik Kürt ulusal birliğine dair KNK kadın üyelerinin görüşleri ve Lilyan Çiya tarafından hazırlanan Rojava’lı Necah Gulo’nun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile anı haberi de 167. sayıda yer alıyor.

 

AMSTERDAM