Milyonları buluşturan Newroz kutlaması devam ediyor. Kars, Van, Hakkari, Şırnak gibi birçok yerde kutlamalar yoğun ilgi görürken, bugüne kadar Newroz coşkusunu yaşamayan birçok merkezde de ateşler yakıldı.

Kars bu yıl en görkemli Newroz'unu kutladı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan Newroz kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Kutlamanın başlamasına saatler kala yöresel kıyafetleriyle gelen yurttaşlar renkli görüntüler oluşturdu. HDP Eşbaşkanı ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Kars Belediyesi Eşbaşkan adayları Yusuf Yıldırım ile Güldane Kılıç da Newroz kutlamasına katıldı. BDP ve PKK bayraklarının dalgalandığı alanda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Paris'te katledilen 3 kadın devrimcinin posterleri asılırken, Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle başlatılan imza kampanyası da yoğun ilgi gördü. Öcalan'ın Amed Newrozu'nda okunan mesajı da binlerin alkış ve zılgıtlarıyla karşılandı.
Halkların bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars'a reva görülen politikalara 30 Mart'ta "dur" diyeceklerini söyledi. 1938 yılında CHP ile başlayan Kürtleri yok etme politikasının, günümüzde Roboskî'yi bombalayan AKP zihniyeti ile sürdürüldüğünü hatırlatan Birtane, Kürt halkının artık bu katliamcı zihniyete 30 Mart'ta cevap vereceğini söyledi.
HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü ise, "Newroz Bayramı zulme karşı isyan edenlerindir, Newroz Bayramı haksızlığa karşı duranlarındır, Newroz Bayramı emeğin ve emekçinin yanında duranlarındır" dedi. Kürtlerin en onurlu yol olan barış yolunu seçtiğini dile getiren Kürkçü, "Kürtler son derece basit olan bir yolu tercih etmediler, Kürtler en onurlu olan yol, barış yolunu tercih ettiler" diye konuştu. Kars'ta yerel yönetimi ele almanın, Ankara'daki merkezi hükümeti yerle bir etmek anlamına geldiğini dile getiren Kürkçü, bunu başaracak güce ve potansiyele sahip olduklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından yöre dengbêjleri sahneye çıkarak, klamlarınını seslendirdi. Ardından sanatçı Zozan, Brîndar Keko, Zelal Gökçe ve yerel sanatçıların seslendirdikleri Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Zaferimiz engellenemez

Van'ın Bahçesaray (Miks) İlçesi'ndeki Newroz kutlamasında binler 30 Mart seçim zaferini şimdiden kutladı. İlçe merkezindeki kutlamaya, BDP Van milletvekilleri Nazmı Gür ve Özdal Üçer, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, BDP Van büyükşehir Eşbaşkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı alanın yanı başındaki dağa Öcalan'ın fotoğrafları ve KCK bayrakları asıldı. Milletvekili ve yurttaşların katılımıyla yakılan Newroz ateşinin ardından belediye eşbaşkan adayları birer konuşma yaptı. Hatice Çoban, Kürtlerin birlikte zafere doğru ilerlediğini söyleyerek, "Zaferimiz kutlu olsun. Bir halkın her şeyini yasaklayabilirsiniz, ama bir halkı yok edemezsiniz. Kürt halkını kabul edeceksiniz. Halkı kendi öz yönetimiyle kabul edeceksiniz" dedi. Bekir Kaya ise iktidarların yıllarca Kürtlerin iradesini teslim almaya çalıştığını söyleyerek, "Kürtler sürekli katliamlardan geçirildi. Roboski'de 34 kişi katledildi. Bu katledilenlerle ilgili hazırlanan raporda, AKP milletvekillerinin imzası var. AKP'liler evlerimize oy istemeye gelirlerse onlara Roboskî raporu gösterin. Çünkü onlar bu katliamın ortağı oldular" diye konuştu. Milletvekili Kemal Aktaş ise yıllarca Kürtlerin operasyonlardan geçirildiğini dile getirerek, "Ama yanıldılar, Kürtler geri adım atmadı. Onlar yenildi Kürt halkı kazandı. Siz şimdi alanlardasınız ama onların isimleri bile okunmuyor" dedi.
Konuşmanın ardından sanatçı Birader sahneye çıkarak ezgilerini seslendirdi. Newroz, çekilen halayların ardından sona erdi.

Cudi Dağı eteğinde

Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Çalışkan (Gıte) beldesinde ilk defa Cudi Dağı eteklerinde binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Kutlamaya, beldeye bağlı köylerden de katılım oldu. Alanda Abdullah Öcalan'ın dev posteri ve Mazlum Doğan fotoğrafı asıldı. Çekilen halaylar sırasında kitle sık sık, "Bijî Serok Apo" ve "Öcalan" sloganı attı. BDP Şırnak İl Eşbaşkanı Hame Akti, "Rojava devriminin sıcaklığı özgürlük alanlarda Newroz ateşiyle gürleşerek Kürt halkının özgürlüğe bir adım daha yakınlaştırmıştır. Botan'ın en ucra yerlerinde bile Kürt Halkı 30 Mart seçimlerinde sistem partileri sandıkta gömecek. Kürdistan'ın iradesini dünyaya duyuracağız" dedi.
Din alimi Şêx Ubeyt Kutlu ise, "Bu süreçte Kürt halkı ile birlikte mücadele etmeyen her birey Allah katında günah işlemiş olur. Bu halkı artık İslam adına kimse kandıramaz. Hak yolunda bu mücadeleyi veren insanların yanında yer alma zamanı gelmiştir. Newroz'unuz kutlu olsun" diye konuştu.

Rûbarok'u almaya geldik

Güney Kürdistan sınırında bulunan Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Derecik (Rûbarok) beldesinde Newroz kutlaması Govend Dağı karşısındaki boş arsada binlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Geçmiş yıllarda korucu ve asker baskısı nedeniyle yeterli ilginin olmadığı kutlamalarda, bu yılki kutlama şölene döndü. Yöresel kıyafetlerini giyen yurttaşlar, sabah erken saatlerden itibaren kutlamanın yapılacağı alana geldi. Şemdinli ve Derecik taburlarından getirilen çok sayıda kirpi, akrep, TOMA, askeri robokoplar da alanın etrafını ablukaya aldı. Alana "Rêber Apo'ya özgürlük, Kürdistan'a statü", "Dağlar onurumuz, dağlardan gelenler gururumuzdur" pankartları asıldı. Kutlamaya, Amed Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ile Adıyaman, Zeydan ve Gerdi aile büyükleri de katıldı. BDP Derecik Belediye Eşbaşkan adayı Şükrü Kaya, hükümete seslenerek, "Derecik son kaleniz. Biz bu kaleyi almaya geldik" dedi.

Hayalleri gerçek oldu

Halkın Newroz'unu kutlayarak konuşmasına başlayan Leyla Zana ise "Buradaki birlikteliğiniz, Seyit Rıza, Qazi Mihemmed, Mela Mıstefa'nın hayaliydi. Hayalleri bugün canlanmıştır" dedi. Ulusal Kongre için bazı problemler olduğunu ifade eden Zana, "Cigerxwin der ki 'Kürdistanım, dünyanın gelini.' Öyle olunca isteyeni de çok oluyor. Ulusal birliği isteyenler kadar istemeyenler de var. Ülkemiz özgürlüğünü haykırıyor. Tüm dünyadaki halklar gibi onurlu, haysiyetli bir şekilde toprağın üzerinde yaşamak istiyor. Bu istek için kimse 'Kürt neden özgür kimliklerini istiyor' diyemez. Çünkü dünya üzerinde hiçbir halk kimliksiz kalmamıştır. 20-30 yıl önce biz kendi dilinizle halkların kardeşliğini istiyoruz dediğimizde kıyametleri kopardılar" dedi. "Dünya artık böyle bir millet yoktur diyemez" diyen Zana şöyle devam etti: "Torunlarınızın geleceği için diyoruz ki annelerimiz çok büyük çileler çekti torunları yaşamasın. İnşallah bu halkın takati ile kara günler geride kalacak. Benim için büyük bir şereftir ki bugün aranızdayım. Rubarok'u istemeye geldik. Kız ve erkek kardeşlerimizi sizler için hizmet etsin diye getirdik."
Pinyanişi aşireti lideri Osman Zeydan yaptığı konuşmada, "Saygıdeğer Rûbarok halkı, Allah birliğinizi bozmasın. Hepinizin Newroz'u kutlu olsun. İnşallah sizler bu dünyada bu birliktelikle başarıya ulaşacaksınız" diyerek halkı selamladı.
Newroz ateşinin yakılması ardından kitleler İbrahim Rojhelat'ın şarkıları eşliğinde halaya durdu.

Taşlıçay'da kutlama
Ağrı’nın Taşlıçay İlçesi'ne bağlı Aşağı Dumanlı (Gelduşa Jêrê) köyünde Newroz coşkuyla kutlandı. Köyün en yüksek tepesine PKK bayrağı ve Abdullah Öcalan posteri asılırken, Newroz alanı sarı, kırmız, yeşil flamalarla süslendi. Kutlamaya BDP Taşlıçay Belediye Eşbaşkan adayları Abdulrezak Kaya ve Bircan Aktaş Burç da katıldı. Yerel müzik gruplarının sahne aldığı kutlamada, halaylar çekildi. Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasına da halk yoğun ilgi gösterdi.

İlk ateş yakıldı

Malatya'nın Yazıhan İlçesi'nde bu yıl ilk kez Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Yazıhan Spor Müdürlüğü'ne bağlı futbol sahasında gerçekleştirilen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı.

İmralı'ya yaklaştı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bulunduğu İmralı Adası'nın bağlı bulunduğu Bursa Gemlik İlçesi'nde de Newroz bu yıl ilk kez kutlandı. HDP tarafından düzenlenen kutlamada konuşan BDP PM üyesi Ayla Yıldırım, "Mazlum'ların Diyarbakır zindanlarında üç kibritle yaktıkları ateşle, Zilanlarla, Sakine, Leylalarla özgürleşen Newroz alanından onlara ve cezaevlerindeki onbinlerce tutsağa selam olsun. Bu alanları özgürleştirenlere, tüm tutsaklarımız ve Sayın Öcalan'ın özgür olana kadar mücadele sözümüz var" dedi. Yıldırım, Gemlik'te, İmralı tabutluğu ile adı özdeşleyen bir ilçede ilk kez Newroz alanına çıkılmış olmasının özgürlük yürüyüşünde kararlılıkla yürüneceğini gösterdiğini de ifade etti.

HABER MERKEZİ