Newroz bu Dehaq'ı da deviriyor

Amed Newrozu 2023

Amed Newrozu 2023

  • Kurdistan'ın kalbi Amed, bir kez daha tarihi bir Newroz'a tanıklık etti. Kurdistan halkı, hem 8 yıldır uygulanan sınırsız devlet terörüne inat hem de deprem kurbanlarının yasına uygun öfkesini ve taleplerini haykırdı.
  • Türk iktidarının paydaşı iş birlikçiler hariç, Kurdistan halkının tüm yapılarının temsilcilerinin katıldığı ve sözünü söylediği Amed Newrozu'nda, AKP-MHP iktidarı için çanların çaldığı gösterildi, 14 Mayıs'ta sandıklara gömüleceğinin altı çizildi.

Colemêrg’in Şemzînan ilçesinde yakılan Newroz ateşinin finali Amed’de, Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. 2635. ateşin yakıldığı Amed Newrozu’nda, halkın İmralı tecridine öfkesi, AKP iktidarının baskı politikalarına isyanı damga vurdu. Gün boyu meydandan yüz binlerin Öcalan’a özgürlük talebi yankılandı. 

Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen ve depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’un final kutlaması, Amed’in Rêzan ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren sloganlarla Newroz Parkı’nın yolunu tutanlar, Qamişlo Bulvarı’ndan iki ayrı giriş, Newroz Caddesi ve Bağcılar Mahallesi’nden dört ayrı girişlerde polis kontrolünden sonra alana giriş yapmaya başladı. Alana girişlerin başlamasından sonra saat 09.30’da protokol kapısından girişler başladı. Gazeteciler, üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra meydana giriş yapabildi. Newroz meydanında bulunan ve siyahlara bürünen dev sahneye, Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için “Bila serê gelê me sax be” (Halkımızın başı sağolsun) şeklinde Kürtçe başsağlığı mesajı yazıldı. 

Zümrütkent Kavşağı üzerinde bulunan polis arama noktasında sabahın erken saatlerinde gençler ve kadınlar yöresel kıyafetleriyle alana akın etti. Karacadağ eteklerinden ise gençler, her sene olduğu gibi Newroz meydanına atlarıyla giriş yaptı. Newroz meydanına Amedspor ve sarı, kırmızı ve yeşil bayraklarla giriş yapan gençler ve kadınlar, “Bijî Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı.

 Amed Newrozu’nun protokolünde, Demorkatik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, Barış Anneleri Meclisi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, 5 Haziran Aileleri İnisiyatifi ve Suruç Aileleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) yer aldı. Newroz’un özel konukları ise Ferit Şenyaşar, tutuklu HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, tutuklu Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı oldu. MED TUHAD-FED, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Pir Sultan Abdal Derneği, MED-DER, Kürt Enstitüsü, Rosa Kadın Derneği, Amedspor, Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, GÜNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen de protokoldeydi. 

Sunuculuğunu sanatçı Devrim Demir ve tiyatro oyuncusu Özcan Ateş’in üstlendiği Amed Newrozu, saygı duruşuyla başladı. 2635. Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakıldığı esnada meydandan “Bijî Serok Apo” sloganı ve zılgıtlar yükseldi.

Kader belirleme dönemi

Newroz meydanını dolduran halka seslenen Kürt siyasetçi Ahmet Türk, uzun süre alkışlandı. Türk, “Değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemdeyiz. Faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas alan bir dönemdeyiz. Önümüzdeki seçimlerde bu faşizmi yıkmak, demokratik cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız. Bu iktidara karşı hala sessiz kalanlar varsa büyük bir ahlaksızlık olur. Mücadeleyi büyütmek gerekiyor. Bu dönem, Sayın Öcalan’ın özgürleşme dönemidir. Eşbaşkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı zindanlarda. Biz bunlara karşı birliğimizi güçlü hale getiremezsek, bunun hesabını sormazsak, yazıklar olsun bize. Bu dönem, artık Kürt halkının kendi kaderini belirleme dönemi olacaktır” şeklinde konuştu.

Halk faturasını kesti

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Newroz’un depremde yaşamını yitirenlere atfedildiğini hatırlatarak, “Deprem öncesinde tedbir almayan, yaşananlara göz yumanlar, vergileri yandaşlara peşkeş çeken, dayanışmamıza kayyum atayan bu iktidar suçlu. Onlar adına hesabı biz birlikte soracağız. Bu halk iktidarın faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Newroz aslında bir çözüm iradesidir de. Tam da bu Newroz alanında ve bu sahnede 2013'te Sayın Öcalan’ın çözüm deklarasyonunu hep birlikte dinledik. Bu deklarasyon hala geçerli” dedi. 

Ulusal birlik çağrısı

Diyarbakır Emniyeti’nin tel örgülerle kuşattığı Newroz meydanında, gençler sloganlarını tel örgülerin üstüne taşıdı. Konuşmaların ardından Rap grubu Kejoo, Reqso ve Roni Artin sahne aldı. Şarkılarını depremde yaşamını yitirenlere atfeden rap grubunun seslendirdiği şarkılar, Newroz meydanında coşkuyu yükseltti. Kurdistanî İttifak Çalışması’nda yer alan partiler, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Devrimci Demokrat Kürt Derneği’nden (DDKD) Halim İpek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Birleşik Kürt Kadın Platformu’ndan Nesrin Askar, sahneden Newroz meydanını selamlayarak, ulusal birlik mesajı verdi. 

Kurdistanî İttifak Çalışması adına konuşan PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, şunları söyledi: “Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Newroz coşkusununun yanında hüznü de yaşıyoruz. Depremin sorumluluğunu üstlenmeyip onurlu bir duruş sergilememişse, bu halk 14 Mayıs’ta cezasını verecek. Artık durmuyoruz. Kürt sorunu bir statü sorunudur. Kürtler, bu toprakların asli sahibidir. Kürtler, bu devletin gerçek ortaklarıdır. Kürtler vardır diyerek, Kürt sorunu çözmüş olmuyorsunuz.

Ehmedê Xanî’nin, Seyit Rıza’nın hayali olan, Kürt birliğini sağlama noktasında siyasi partilerimizle, sivil toplumla, en çok da halkımızla birlikte oluşturduğumuz ulusal ittifak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ittifakın gelecekte büyüyerek devam etmesi en büyük ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Yıllardır AKP-MHP iktidarına bir şekilde destek veren bu coğrafyanın Müslüman insanları, kardeşlerimiz, tarihi sorumluluk size düşüyor. Bu süreçten sonra sizin bu zülme, bu tekçiliğe dur demeniz gerekiyor. Sizleri, Kürtlerin özgürlük mücadelesinin yanında görmek istiyoruz.”

 Daha sonra TJA aktivisti Gülistan Sönük, MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Safiye Akdağ, konuştu. Konuşmaların ardından “Hasta Kadın Mahpuslara Özgürlük için 1000 Kadın” oluşumunun, Federe Kurdistan Bölgesi’nden Kürdistan Emekçi Partisi’nin, Kurdistan Demokratik Toplum Hareketi’nin, Kürdistan Demokratik Ulusal Birlik Partisi’nin, tutsak Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın Newroz mesajları okundu. 

Talabani’den görüntülü mesaj

Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani de görkemli Amed Newrozu’na görüntülü mesaj gönderdi. Talabani, şunları söyledi: "Bütün sorunlarımızı bir tarafa bırakacak, birlik içinde kendi kazanımlarımız için omuz omuza mücadele edeceğiz. Bütün komşu ülkelere bir çağrıda bulunmak istiyorum; siyasetçilerimizi, önderlerimizi serbest bırakın, halkın, doktor ve avukatların onlarla görüşmesinin önündeki engelleri kaldırın. Gönlümüz depremde bütün tanıdıklarını, akrabalarını, kardeşlerini, ana ve babalarını kaybeden ailelerle birlikte. Sizin de desteklerinizle bütün partilere baskı uygulayarak, onların halkımızın menfaatlerini öncelemesini sağlayacağız. Yaşasın Kürt ve Kürdistan, ya Kurdistan ya ölüm.”

Bu zihniyetin sonu geldi

Sahne alan Grup İsyan Ateşi, şarkılarını depremlerde yaşamını yitirenler için söyledi, ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, halka seslendi. "Bu iktidar mutlaka hesap verecek. Zaten gidişleri yakındır" diyen Öztürk, şunları ifade etti: "Demokrasinin yolu Amed’den geçer, burası Kürtlerin kalbidir. Amed demokrasi meydanıdır. Bu halka karşı ciddi olacaklar. Halkımız artık bu tecridi kabul etmeyecek. İki yıldır Sayın Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor. Sayın Öcalan’ın sesinden korkuyorlar. Türkiye halklarının geleceğini yok ediyorlar. Kürtlerin statüsünü ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kürt düşmanlığı yürütüyorlar. 14 Mayıs seçimleri büyük önem taşıyor, tarihi bir seçim geliyor. Bu faşist ve çürümüş sisteme seçimlerde hesap soracağız. Bu da sözümüz olsun, bu zihniyetin sonu geldi” diye konuştu. 

Newroz’a merhaba, AKP iktidarına elveda

Newroz alanını dolduran yüzbinlere seslenen HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar'ın konuşmasından bazı bölümler şöyle: "Bu iktidar; yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Bu iktidar, ülkenin kaynaklarının sömürüye ranta yandaşa ve savaşa aktarıyor. Yıkımlar ve felaketler işte bu zihniyetin ürünüdür. Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. 2013'te bu meydanlarda barışın ve demokratik çözümün güçlü mesajını milyonlarca insan duydu. İşte o mesaj, bizim Newroz ateşiyle büyük barışa yürüyüşümüzü de ifade ediyordu. Newroz direniştir, diriliştir, barıştır. İşte bizler bunun sözünü veriyoruz. Yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz.

Savaş politikalarıyla tecrit aynı anlama geliyor. Tecrit, savaş politikalarının derinleştirilmesinin sembolüdür. O nedenle diyoruz; demokratik çözüm ve barış için tecrit kalkmalıdır. İmralı'daki tecrit mutlaka kalkmalıdır. Barış ve demokratik çözüm için hepimiz bu iradeyi ortaya koyuyoruz. Yeni bir ülke, yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları. Emek ve Özgürlük İttifakı, Kurdî partilerle yaptığımız ittifaklar, bütün ülkenin ezilenleri, sömürülenleriyle kurduğumuz ittifaklar, kadınların ve gençlerin öncülüğünde yürüttüğümüz mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni mutlaka değiştireceğiz. 

Evet çok kalmadı. 14 Mayıs’ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu sandıklara savaş iktidarını, sömürü ve talan iktidarını gömeceğiz. Bu ülkede demokratik dönüşüm de büyük barışın da güvencesi bizleriz. Sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız. Yürüdüğümüz yol 3. Yol'dur. Bu yol demokratik cumhuriyete çıkıyor. O zamanlar yakındır. Çanlar, bu iktidar için çalıyor."

Sancar’ın konuşmasının ardından siyah elbiselerle sahne alan Koma Aryen, şarkılarını depremzedeler için seslendirdi. Haber hazırlanırken program devam ediyordu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.