Newroz'da 14 Mayıs sözü

Van Newrozu 2023

Van Newrozu 2023

  • Bu yıl Şemzînan'da 15 Mart'ta ilk ateşin yakılmasıyla başlayan Newroz, dün de Kuzey Kurdistan ve Türkiye'nin 23 kentinde  "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla kutlandı.
  • Deprem ve selin felakete dönüşmesinin ardından, yağmurlu havaya ve Türk devlet güçlerinin engellemelerine rağmen on binler, yas ve acının öfkesiyle alanlara aktı; iktidardan seçimlerde hesap sorulacağını haykırdı.

Newroz, dün Kuzey Kurdistan'ın Wan (Van), Êlih (Batman), Sêrt (Siirt), Îdir (Iğdır), Mûş (Muş), Çewlîg (Bingöl), Dersîm, Gever (Yüksekova), Tetwan (Tatvan) ve Qoser (Kızıltepe) kentlerinde on binlerin katılımıyla kutlandı.

Serhat bölgesinde Newroz kutlamalarının merkezi olan Wan, son yılların en görkemli Newroz kutlamasına şahitlik etti.  Wan Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na sabah saatlerinde binlerce kişi akın etmeye başladı. Kırsal mahalle ve ilçelerden binlerce kişi, yağışlı havaya rağmen “Bê serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerila” ve “Bijî berxwedana Kobanê” sloganlarıyla alana yürüdü. Yurttaşlar, uzun bir süre yağışlı hava nedeniyle kamelyalara sığındı. Havanın bir süre sonra açılmasıyla birlikte alan dolmaya başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile Yeşil Sol Parti ve HDP flamalarının açıldığı alana büyük bir coşku hakim oldu. Yüz binlerce kişinin hıncahınç doldurduğu alanda Newroz programı, açılış konuşması ardından Aryen Kom’un söylediği şarkılarla devam etti. Siyasetçiler sahneye davet edilerek, Newroz ateşi tutuşturuldu. Kitle, hep bir ağızdan "Bijî serok Apo" sloganı attı. 

Bir oy bile ziyan olmasın

HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli, “Bu Newroz’da deprem felaketi nedeniyle hüzünlüyüz. Bu soygun ve talan iktidarıdır. Bu ülkenin ve halkın kaynaklarını, Kürt düşmanlığı için savaşa harcayan ve Kürtleri bombalayanlar, ülkeyi enkaz altında bıraktılar. Hala savaştan ve zulümden beslenmek istiyorlar. Bunlar torbacı, o torbanın içerisinde Kürt düşmanları ve zulüm edenler var. Bize düşen o torbanın ağzını kapatıp çöpe atmaktır. Bizim umudumuz var; umudun yolu 3. Yol'dur. Biz bu düzeni, bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Bizim demokratik bir çözümümüz var. Bu çözümün sahibi ve muhatabı da Sayın Öcalan’dır. HDP o masayı muhatabıyla mutlaka kuracaktır. Şimdi önümüzde seçimler var. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz. O oylar onlarca yıllık mücadelenin emanetidir. Biz, çok güçlü bir şekilde Meclis’e döneceğiz” şeklinde konuştu.

Öcalan'ın avukatlarından mesaj

Asrın Hukuk Bürosu’nun mesajı okundu. Mesajda, “Bizler Sayın Öcalan’ın avukatları olarak bu Newroz’un müvekkilimizin sözü ve sesiyle karşınızda olmak isterdik ama kendisinden haber alamıyoruz. Yaşadığımız bütün gelişmeler ışığında Sayın Öcalan’ın özgürlük ve barış misyonuna her zamankinden fazla ihtiyaç duyuyoruz. Tecride karşı sonuç alıcı bir mücadele yürüterek, barışın ve çözümün yolunu açmış olacağız” denildi.  

Daha sonra Abdullah Öcalan’ın 2013'te Amed Newrozu’na gönderdiği mesajı okundu.

 

 

Yas havasında kutluyoruz

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise “Newroz bizim için coşkuydu ama bugün bir yas havasında kutluyoruz. Yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Depremde devlet değil, halkımız vardı. Önümüzde bir seçim var ama Cumhur ittifakı Kürt halkının yok edilmesi üzerine kuruldu ve bunun politikasını yürütüyor. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Kürtler bir araya gelerek seçimlerde büyük bir başarı elde edecektir” dedi.

Tecridi de bitirme seçimi

"Bijî Serok Apo" sloganlarının hiç susmadığı Newroz'da, Koma Sorjiyan sahne aldı. Daha sonra konuşan Yeşiller Sol Partisi MYK üyesi Cahit Kırkızak, “Saray’da oturan kişi bu kitleyi gördükçe titriyordur” diye seslendi. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise Newroz’un yeni bir başlangıç ve direniş olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "On binlerce insanımızı yitirdik. Yasımız var ama öfkemiz de var. Öfkemiz büyük, çünkü on binlerce insanımızı deprem değil, AKP-MHP faşist iktidarının önlem almaması sonucu kaybettik. Bu Newroz, AKP-MHP faşizminden kurtulma Newroz’udur. Bu Newroz, iktidarı değiştirme, 2023’ü zafer yılı ilan etme Newroz’udur. 53 gün sonra seçime gideceğiz ve en iyi sonucu alarak AKP-MHP’yi sandıklara gömeceğiz. Bu seçim, Kürt'e düşman olan iktidardan kurtulma seçimidir. Bu seçim, aynı zamanda halkın iradesini gasp eden kayyumdan kurtulma seçimidir. Bu seçim, zindandaki arkadaşlarımızı oradan çıkarma, iktidara hesap sorma seçimidir. Bu seçim, barışın gerçekleşmesi için aklını, fikrini barış için harcayan İmralı’ya 24 aydır tecrit uygulayan iktidardan kurtulma seçimidir. Bu seçim, tecridi sonlandırma seçimidir.”

Özgürlüğe kadar Newrozlaşacağız

Daha sonra DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, yüz binlere hitap etti. Aydeniz, "Özgür olana kadar Newrozlaşacağız. Newroz Kürt halkının birliğidir. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt halkı için olmazsa olmazdır" dedi.

Newroz, Bajar’ın müzik dinletisiyle devam etti. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.