Paris'te, 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katillerinin bulunması ve katliamın her yönüyle aydınlatılması talebiyle her Çarşamba yapılan Adalet Nöbetleri, bu hafta da devam etti. Paris'te, katliamın gerçekleştirildiği Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde devam eden eylem de, Fransız yetkililerin yasaklama girişimine rağmen güçlü bir katılımla gerçekleşti. Bu haftaki Adalet Nöbeti eylemlerinin öne çıkan vurgusu ise Newroz çağrısı oldu.


Adalet yerine gelene dek buradayız

Fransa'nın başkentinde "Suskunluğunuz suç ortaklığınızdandır" sloganıyla gerçekleştirilen eylem, Paris Valiliği tarafından, "Apartman sakinleri rahatsız oluyor" denilerek yasaklanmak istenmiş; ancak Kürdistanlılar kararı protesto ederek, eylemin katliam aydınlatılıncaya kadar devam edeceğini duyurmuştu.
Kürdistanlıların Sol Cephe, Sosyalist Kadınlar Birliği, Fransız Komünist Partisi ve diğer devrimci, demokrat güçlerle birlikte sürdürdüğü Adalet Nöbeti, bu hafta da devam etti. Kürdistan Kültür Sanat Akademisi önünde, saat 13:00'da buluşan yüzlerce kişi, Kürdistan Enformasyon Bürosu'na yürüdü. Ellerinde güller ve "Hepimiz Sakine, Leyla, Fidan'ız", "Katil Türkiye", "Newroz pîroz be" yazılı dövizler taşıyan kitle, "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Bu haftaki eyleme öncülük eden gençler ise, "Katliam yanıtsız kalmayacak" pankartı taşıdı.
Büro önünde bir konuşma yapan Komünist Parti Temsilcisi de Kürdistanlıların katliamın aydınlatılması ısrarına destek vererek, "Katliam aydınlatılana kadar bu davanın takipçisi olacağız" dedi.
Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin hazırladığı bildiriler de dağıtıldı. Bildirilerde, "434 gündür her hafta buradaydım. Katliam aydınlığa kavuşana, adalet yerine gelene kadar da burada olmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Yasaklama girişimi protesto edildi
Almanya'nın başkentinde nöbet eylemleri bu hafta da devam etti. "Suskunluğunuz suçluluğunuzdan mı?" sloganıyla DESTDAN Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylemin adresi, Brandenburger Tor'da bulunan Fransa Konsolosluğu'ydu. "Unutmadık, unutmayacağız" pankartı ve üç fidanın fotoğraflarını taşıyan Kürdistanlılar, "Şehîd namirin" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.
Eylemde üç dilde yapılan basın açıklamasında Paris Katliamı'nın Kürt Halk Önderi'nin başlattığı çözüm sürecini boşa çıkarma amacı taşıdığına dikkat çekilerek, "Paris'te katledilen özgürlük şehitlerinin haklı ve onurlu davasını Newroz alanlarında sahiplenerek, adalet talebimizi güçlü bir şekilde haykıracağız" ifadelerine yer verildi.
Almanya'nın Hamburg kentinde Rojbîn Kadın Meclisi öncülüğünde bir miting düzenleyen Kürdistanlılar, "Susuyorsunuz, çünkü suçlusunuz" dedi. Altona semtinde yapılan eylemde, Paris Valiliği'nin Kürdistan Enformasyon Bürosu önündeki eylemi yasaklama girişimi de protesto edildi.
Mitingte yapılan basın açıklamasında katliamın aydınlatılması talep edilerek, "Hem aydınlatmıyorlar hem de aydınlatılması talebimizi yasaklamaya çalışıyorlar" ifadelerine yer verildi.
Miting sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için sürdürülen imza kampanyası kapsamında imza toplandı. Kürdistanlılar ayrıca, Cumartesi günü Düsseldorf'ta gerçekleştirilecek büyük Newroz kutlamasına da çağrıda bulundu.

Bu defaki adres Saarbrücken'di
Paris Katliamı'nın aydınlatılması talebiyle Frankfurt'ta da her Çarşamba yapılan Adalet Nöbeti eylemi, bu hafta da devam etti. Eylemin adresi yine Fransa Konsolosluğu önüydü. Amara Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eylemde, üç fidanın fotoğrafları ve "Paris Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankart taşındı. Eylem, CENİ Kadın Bürosu'nun bildirisinin okunması ardından sona erdi.
Almanya'nın Saarland Eyaleti'nde yaşayan Kürdistanlıların adalet talebinin bu haftaki adresi, Saarbrücken kentiydi. Fransız Konsolosluğu önünde toplanan Kürdistanlılar, üç kadın devrimcinin posterlerini taşıdı. Konsolosluğa Paris Katliamı'nın aydınlatılması talebini içeren bir dosya sunuldu. Eylem 'şehîd namirin sloganıyla sona erdi.

Fransız belgesel ekibi de oradaydı

Münih'te ise Fransa Konsolosluğu önünde Cansız, Doğan ve Şaylemez'in fotoğraflarını taşıyan Kürdistanlılar, adalet talebini içeren bildiriler dağıttı. Eylemde yapılan basın açıklamasında ise katliamın üzerinden bir yıldan fazla geçmesine rağmen Fransa'nın suskunluğunu bozmamasının anlaşılmaz olduğu vurgulandı.
Münih'teki Adalet Nöbeti'ne, katliamla ilgili bir belgesel çeken Fransız ekip de gelerek, katılımcılarla görüşmeler yaptı.
Almanya'nın Ulm kentinde yaşayan Kürdistanlılar da Paris Katliamı'nın aydınlatılmasını talep etti. Katliamla ilgili gelişmelerin yer aldığı yüzlerce bildiri dağıtan Kürdistanlılar, ayrıca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için yüz imza topladı. Hirschstrasse'de stand kuran Kürdistanlılar, Kürt halkının talepleri ve mücadelesi hakkında da bilgi verdi.

Liege ve Den Haag'da eylem

Adalet Nöbeti eylemleri, Belçika'da da devam etti. Kürdistanlıların Liege'deki tarihi Saint-Lambert Meydanı'nda gerçekleştirdiği "Suskunluğunuz suç ortaklığınızdan mı" eylemi, yoğun ilgi gördü. Liege Kürt Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylemde üç fidanın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve Kürt Kadın Hareketi bayrakları taşındı; "Hepimiz Sakine, Fidan, Leyla'yız"," Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" ve "Adalet istiyoruz" sloganları atıldı.
Eylemde yapılan açıklamada failler ortaya çıkarılana kadar her Çarşamba gerçekleştirilen Adalet Nöbeti'nin sürdürüleceği vurgulandı. Kürdistanlılar, Paris Katliamı'ndan bu yana gelişen süreçle ilgili bildiriler de dağıtıldı.
Hollanda'nın Den Haag kentinde de Fransa Konsolosluğu önünde Adalet Nöbeti vardı. Kentteki Adalet Nöbeti, katliamdan bu yana iki haftada bir yapılan eylemlerle sürüyor.
Bu haftaki Adalet Nöbeti'nde de kadınlar üç fidanın fotoğraflarını taşıdı ve katliamın kaçıncı günde olduğunun yazıldığı pankart taşıdı.

 Y.ÖZGÜR POLİTİKA/HABER EKİBİ