Newrozlarda direniş selamlandı

Haberleri —

Almanya'nın Göppingen, Freiburg, Koblenz ve Bodensee ile Fransa Montpellier kentlerinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Newroz bayramını kutladı. Kutlamalarda tecride karşı devam eden açlık grevi direnişçileri selamlandı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Almanya'nın Göppingen kentinde Kürdistanlıların katıldığı bir Newroz etkinliği düzenledi. Etkinlikte DTKM Esslingen Eşbaşkanı Faruk Mutlu, ve Kürt kadın siyasetçi Zozan Serhat konuştu. Newroz'a ilişkin sinevizyon gösteriminin ardından sanatçılar, Zeynep Enhas, Hozan Simar ve Grup Dilan Folklor ekibi sahne aldı.

Almanya'nın bir diğer şehri Bodensee kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar bir miting gerçekleştirdi. Kürdistanlılar miting sonrası yürüyüş halinde Newroz kutlamasının yapıldığı yere doğru yürüyüşe geçti. Yüzlerce kişinin katıldığı Newroz etkinliğinde devam eden açlık grevleriyle dayanışma çağrısı yapıldı. Kutlama Koma Awaza Çiya, Eriş ve Hozan Pewman Arjin ve Mezopotamya folklor ekibinin sahne almasıyla son buldu.

Freiburg kentinde düzenlenen bir gece ile Newroz kullanıldı.  Gece Awazê Roje ve Peywan Arjin'in söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Almanya'nın Koblenz kentinde, Neuwied Stadthalle'de Newroz kutlandı. Kutlamaya 600 civarında Kürdistanlı ve dostları katıldı. Açılışını Enternasyonal Kültür Merkezi Eşbaşkanları Nurettin Eraslan ve Zeynep Irmak'ın yaptığı gecede, ilk önce Hekim Sefkan şiirler okudu. PYD adına Dersim Xebat, Die Linke adına Tobias Härtling ve ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan da konuşma yaptı. Umuda Haykırış muzik grubunun ardından folklor grubu Koma Deran da etkinlikte sahne aldı. Sinevizyon gösterisinin ardından ise Ozan Diyar sahne aldı.

Gece Rojavalı müzik grubu Koma Serdem'in konseriyle son buldu.

İngiltere'nin Sheffield kentinde de Newroz kutlandı. Sheffield Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Metin Aslan tarafından yapılan açılış konuşmasında, açlık grevi direnişleri selamlandı. Eski HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de direnişleri selamlarken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılması için Britanya hükümetinin de devreye girmesini istedi. Sanatçılar Hozan Dino, Necmedin Golami, Jala Şen ve Sezgin Coşkun da etkinlikte sahne aldı.

Fransa Montpellier'de Newroz kutlandı, tecride karşı açlık grevcileri selamlandı. Espace Pitou'daki kutlamada, DKTM eşbaşkanları da açıklama yaparak, "Tecrit kalkana kadar bizim mücadelemiz devam edecektir. Açlık grevi direnişinde olan tüm direnişçileri selamlıyoruz" dedi. Kürt Siyasetçi Faysal  Sarıyıldız da fedai eylem yapanları anarak, Strasbourg'da devam eden eylemlere de katılım çağrısında bulundu.

Sanatçılar Hozan Menal, Seyda Perinçek, çocuk korusu ve Eleonore Fourniau da etkinlikte sahne aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.