Noha Helles’in eğitim metodu

Kadın Haberleri —

Noha Helles

Noha Helles

  • Gazze’deki bir okulda kimya öğretmeni olan Noha Helles yaratıcı öğretme metodlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Dünya Öğretmeni unvanını alan Noha Helles, kimya ile ilgi iki yorumla metodu kullanıyor. 

REFÎF ÎSLÎM / NÛJINHA

Gazze’deki bir okulda kimya öğretmeni olan ve bu yıl Dünya Öğretmeni unvanını alan Noha Helles, kimyayı statik bir bilim alanından çıkarıp öğrencilerin çeşitli yeteneklerini sergilemeleri için yaratıcı bir alana dönüştürdü. Öğretmenliğe başladığında derse yorum yapan ve geleneksel yöntemleri benimseyerek bazı örnekler veren diğer öğretmenler gibi olmak istemediğini söyleyen Noha Helles, kimyanın okuma yöntemlerini değiştirmede iyi bir rol üstlendiğini söyledi.

Dijitalden yararlanılmalı

Noha Helles, Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen basit becerilerle sağlanan okul laboratuvarı ve risk oluşturmayacak dijital simülasyon programı olan “sanal laboratuvar” olmak üzere iki yorumlama metodu kullanıyor. Dijital teknolojinin zaman, emek, masraf gibi birçok şeyi en aza indirdiğini söyleyen Noha Helles, dünyadaki öğretmenlerin dijitalin faydalarından yararlanmaları gerektiğini vurguladı. Deneylerle eğitim ve sanatı birleştiren Noha Helles, öğrencilerine farklı malzemelerle porselen üzerine çizim yapmayı ve kumaş üzerine resim yapmayı öğrettiğini söyledi.
Bu çabalar, Noha Helles'in okulunda sabun, saç şampuanı, bazı su bazlı kremler ve temizlik malzemesi gibi ürünlerini sergilemesi için sergi açmasına yardımcı oldu. Anne babalara seslenen Noha Helles, çocukları bir şey yaptıklarında onları izlemelerini istedi. Noha Helles, sosyal medya üzerinden de özel dersler verdiğini söyledi.

Önemli adımlar

“Kalıplara hayır, yeniliğe evet” sloganıyla kimya ile ilgili 15 eğitim adımını hayata geçirdiğini vurgulayan Noha Helles, “En önemli adım, Gazze'nin kuzey ve doğusundaki üç ili kapsayan ‘Kimya Karnavalı’ oldu. Özellikle Dora okullarında El-Xelil kenti ortaklığıyla ‘Sınırsız Kimya’ adımı atıldı. ‘Sağlığım yaşamımdır’ adımının yanı sıra okul temizliğine yönelik çevresel önlemlerle birlikte yürütüldü. Yine ağaçların kömüre çevrilmesi üzerine çalışmalar yapıldı. Bu adımlar son dönemde yapılan en önemli ve dikkat çekici adımlardır. Zoom programının kullanılması ise kız çocuklarının arasındaki ilişki bakımından çok faydalıdır” dedi.

Öğrencilerinin hepsi başarılı

Ders süresinin 15 dakikayı geçmediğini ve sınıfta kız öğrenci sayısı yüzde 35’i geçmediği için birçok zorluk ile de karşı karşıya kaldığını söyleyen Noha Helles, “Bu sorunu ek derslerle çözmeye çalışıyorum. Hali hazırda bu sistem ile 25 öğrenci yüzde 100 not almış durumda. Geri kalanı da iyi ve çok iyi sonuçlar alıyor. Yani sonuç itibarıyla başarısız olan öğrenci yok” diye konuştu.

Birçok ödül ve unvan aldı 

Bu başarısının birçok ödül ve isim almasını sağladığını dile getiren Noha Helles, 2020'de Gazze'de Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri tarafından ödüllendirildiğini söyledi. Ayrıca 2021’de Dünya Öğretmeni ve Filistinli Kadın Unvanını alan Noha Helles, Mısır’dan Arap Dünyası Lady Madalyası, Hindistan’dan Yaratıcı Kadın, Pakistan’dan Eğitim Elçisi ve İyi Niyet Elçisi ödülleri aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.