Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, ABD ve Almanya ile İran arasında İran'ın nükleer programına ilişkin olarak yürütülen müzakerelerde bir anlaşmaya varılması için öngörülen süre Salı gece yarısı doldu. Ancak taraflar, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen müzakereleri dün de sürdürme kararı aldı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Oldukça yol aldık. Çalışmalarımızı sonuca bağlayabilmeyi umuyorum" dedi.
Lavrov: Anlaşma sağlandı
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, taraflar arasında "tüm kilit noktalarda" anlaşmaya varıldığını öne sürdü. Lavrov Rusya devlet kanalına verdiği demeçte, anlaşmaya karşılıklı olarak imza atılmasını beklediğini söyledi. Bakan, “Haziran ayı sonuna kadar anlaşmanın teknik detayları hazırlanacak. Ancak bilindiği gibi, şeytan ayrıntıda gizlidir” dedi.
ABD aksini söyledi
Ancak Amerikalı yetkililer söz konusu iddiaları geri çevirerek, ilerleme sağlansa da hala uzlaşmaya varılmayan pek çok nokta olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da görüşmelerde geniş bir anlaşma çerçevesi oluşturulduğunu ancak kimi temel sorunların hala çözüm beklediğini bildirdi. Tüm emeklerin boşa gitmemesini isteyen Çin Dışişleri Bakanı Wang Li ise bakanlar düzeyinde yapılan toplantının yararlı olduğunu ve kapsamlı bir nihai anlaşmaya ulaşılmasında önemli bir adım oluşturduğunu kaydetti.
Ayrıntılı görüşülen anlaşmada İran'ın sivil amaçlar doğrultusunda nükleer faaliyetlerde bulunabilmesi öngörülüyor. İran'la Batılı ülkeler arasındaki nükleer müzakereler 12 yıl önce başlamıştı.
LOZAN