
‘Ancak sen anlarsın...’
Anma sırasında anne Asiye Uzun, gözyaşlarına hakim olamadı. Anmada ilk olarak konuşan Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şeyhmus Diken, anmaya gelmeden önce Uzun’un ‘’üstadım“ dediği yazar Yaşar Kemal’i aradığını söyledi. Diken, yaptığı telefon görüşmesinde Kemal’e ‘’Bugünlerde Bahar İndi“ isimli şiir kitabından ‘’Hannaya Şiirler“ isimli şiirini anmada okumak istediğini, Kemal’in de bundan memnuniyetini dile getirerek, Uzun’un büyük kapılardan geçen bir edebiyatçı olduğunu dile getirdiğini aktardı. Diken, konuşmasının Hannaya Şiirler isimli şiirin, ‘’Dünyanın neresinde olursa olsun / Kötülüğün sesi dünyanın neresinden gelirse gelsin iyi değildir / Yüreğimizi dağlamalı kötülük / Bak bu söylediklerimi ancak sen anlarsın“ dörtlüğünü okudu.
Gözleri açık gitmedi
Uzun’un kayınpederi Celal Uzun ise, Uzun’un eşi Zozan Uzun’un sağlık sorunlarından dolayı anmaya gelemediğini ve herkese selamlarını gönderdiğini belirtti. Uzun’un her zaman Kürt siyasetçilerinin birlikte hareket etmelerini umduğunu kaydeden kayınpeder Uzun, şimdi bu arzusunun yavaş yavaş yerine geldiğini söyledi. Ardından Uzun’un hem çocukluk, gençlik arkadaşı hem de Amed’de Uzun’un tedavisiyle ilgilenen Doktoru Adem Avcıkıran, ‘’Son zamanlarında da yanındaydım. Mehmed çok hümanist biriydi. 40 yıllık yaşamını Kürt edebiyatına adadı. Yeni yazarların onun izinde gidip Kürt edebiyatını geliştireceğine inanıyorum. Mehmed’in gözleri açık gitmedi. İsveç’teki doktorları ondan umudunu keserken, biz burada bir mucizeyi gerçekleştirdik ve Mehmed 17 ay kendi topraklarında kendi insanlarıyla yaşadı. Mehmed de ‘halkım bana sahip çıktı. Bunu hiçbir zaman unutmayacağım’ diyerek gözlerini yaşama kapattı“ şeklinde konuştu.
Amed’de adına vakıf kurulacak
Uzun’un kardeşi Mahmud Uzun da, 3 yıl önce İsveç’te Mehmed Uzun Vakfı’nı açtıklarını hatırlatarak, önümüzdeki aylarda Amed’de de bu vakfın bir şubesinin açılacağını dile getirdi. Daha sonra kayınpederi tarafından Uzun’un 27 yıl sürgünde yaşadığı İsveç’in Sundbyberg Belediye Başkanı Jonas Nygran tarafından anmaya gönderilen mesaj okundu. Mesajda şunlar belirtildi: ‘’Uzun’un vefatının üzerinden 4 yıl geçti. Sayın Uzun, çok uzun zaman şehrimizde kaldı. Çok anıları var. Ve şehrimizde önemli eserler bıraktı. Kalbimizde ve yanımızda her zaman kalacak.“
Siverek Belediyesi Başkan Yardımcısı Cuma Yılmaz ise, Uzun’un Siverek’teki evinin yukarısında bulunan caddeye Mehmed Uzun ismini verdiklerini belirterek, ‘’Şehrimizde Yılmaz Güney’in ismini verdiğimiz bir cadde var. Heykeli var. Ahmet Arif ismini verdiğimiz bir park ve heykeli var. Ama Mehmed Uzun’un bizim için yeri ayrıdır“ dedi. Daha sonra konuşan Uzun’un aile dostları ve sevenleri, onunla tanıştıkları anları ve anılarını aktardı.
DİHA/AMED