Öcalan'a Özgürlük Nöbeti 12. yılında
Dosya Haberleri —
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve özgürlüğüne kavuşması talebi ile 25 Haziran 2012’de Strasbourg'da başlatılan oturma eylemi 11 yılı geride bıraktı.
ARJÎN NÛJÎN/STRASBOURG
Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve fiziki özgürlüğüne kavuşması talebi ile 25 Haziran 2012’de başlatılan oturma eylemi 12. yılına giriyor. Kürt halkının en uzun soluklu ve kesintisiz eylemi olarak tarihe geçen “Özgürlük Nöbeti” 574. haftasını geride bırakıyor. Her hafta Avrupa’nın başka bir bölgesine gelen grupların devraldığı nöbet eylemi 4 bin 19 gündür (pandemi döneminde sokağa çıkma yasanın olduğu kısa bir süre oturma eylemine ara verilmek zorunda kalındı) tüm koşullara rağmen kesintisiz sürüyor. Nöbet eylemi, Nelson Mandela’nın Avukatı Essa Moosa’nın önerisi ile 25 Haziran 2012’de “Özgürlüğe Kadar Nöbetteyiz” başlıklı basın açıklamasının okunduğu kitlesel eylem ile start aldı.
Avrupa Konseyi (AK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Öcalan’a yönelik tecritle direkt bağlantılı Avrupa İşkenceyi Önleme Örgütü (CPT) ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) olduğu alanda devam eden nöbet eylemine bugüne kadar Avrupa’daki binlerce insan katıldı. Hem eylemin sürdüğü alan hem de temas ettiği insanlar düşünüldüğünde nöbet eylemi kuşkusuz önemli bir etkiye sahip. Bu eylemle sadece Öcalan’a fiziki özgürlük istenmiyor, aynı zamanda Öcalan'ın fikirleri, Kürt halkının verdiği mücadele tanıtılıyor. Ağırlaştırılmış tecrit gündemde tutulurken, uluslararası kurumların harekete geçmesi için de kamuoyu baskısı yaratılıyor.
Binlerce kişi nöbet tuttu
Haftanın 7 günü kesintisiz olarak süren nöbet eylemi 11 yılını geride bırakırken, eylemi altı yıldan beri organize edenlerden biri olan Zülfü Bingöl, Öcalan özgürleşene kadar nöbet eylemini sürdürmekte kararlı olduklarını belirtiyor. Bingöl’ün verdiği bilgilere göre; her hafta 4-5 kişinin nöbet tuttuğu eyleme şimdiye kadar katılanların sayısı 3 bin civarında. Kimi zamanlar kitlesel nöbetlerin de yapıldığı göz önünde bulundurunca bu sayının çok fazla olduğunu belirtmek mümkün.
Yüz binlerce kişiyle temas kuruldu
Eyleme katılanlar yağmur, kar, yakıcı sıcak demeden her gün saat 07.30 ile 16.30 saatleri arasında nöbet tutuyor. Şimdiye kadar 100 binlerce insanla yüz yüze temas kurulurken; ilk günden bu yana İngilizce, Almanca, Fransızca 300 binin üzerinde bildiri ve broşür dağıtılarak insanlar bilgilendirildi. Zaman zaman olağanüstü durumlarda da nöbet eylemi kapsamında Strasbourg’da kitlesel oturma eylemi, açlık grevi, basın açıklaması gerçekleştirildi. CPT, AK, AP ve farklı kurumlara yapılan görüşmelerde Öcalan’ın esareti ve yaşadığı ağır tecrit koşulları anlatıldı.
Özgürlüğü sağlanana dek
“Eylemimizin temel amacının Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak ve mutlaklaşan tecridi kırmak” diyen Bingöl, şunları belirtiyor: “Bir ay süren oturma eylemleri, Kurdistan ve Türkiye hapishanelerinde siyasi tutsak yoldaşlarımızın öncülüğünde başlatılan açlık grevlerinin Avrupa ayaklarından birisi de Strasbourg oldu. Strasbourg’daki açlık grevleri eylemlerinin sürdürüldüğü, diplomatik çalışmaların yürütüldüğü yer de Özgürlük Nöbeti alanı oldu. Öte taraftan birçok defa Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda yer alan vekillerin katılımıyla tecridin kaldırılması ve Önderliğimizin özgürlüğünün sağlanması için basın açıklamaları ve günlük eylemler düzenlendi.”