‘KCK operasyonları’na karşı harekete geçen Barış ve Demokrasi Partisi’nin(BDP) „İrademe sahip çıkıyorum“ mitinglerinin altıncısı dün Şırnak’ta yapıldı. Mitinge katılan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Hasip Kaplan alanda toplanan 20 bin kişiye hitap etti.
Eşbaşkan’a refakat eden BDP konvoyunun kente varması epey zorlu oldu. Konvoy, Cizre dahil hemen hemen tüm ilçelerde halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı, buna bir de polisin engellemesi eklenince Şırnak mitingi geç başlamak durumunda kaldı.
Yoğun slogan ve alkışlarla miting alanına giriş yapan Demirtaş’ın konvoyu zılgıtlarla karşılandı. Sahneye Şırnak’ın tutuklu vekil ve seçilmişlerinin bulunduğu ve üzerinde Kürtçe ile Türkçe yazılı „Seçilmişe vurulan kelepçe irademize vurulan kelepçedir. İrademize sahip çıkalım“ pankartı asıldı. Miting öncesi sahneden okunan tutuklu vekil ve seçilmişlerin yerine binlerce kişi, hep bir ağızdan „Buradayım“ diye yanıt verdi.

Kaplan: Niye korkuyorsunuz?
Evsahibi olarak açılış konuşmasını yapan Hasip Kaplan, Cizre’deki polis engeline dikkat çekerek, „Oysa halkın iradesi geliyordu. Siz niye halkın iradesinden korkuyorsunuz. Halkın iradesinin halkla buluşmasından korkuyorsunuz“ dedi.

Demirtaş: En büyük cevap bu alanda
Eşbaşkan Demirtaş ise Şırnaklıları Kürtçe selamladı ardından konuşmasına Türkçe devam etti. Demirtaş, alanlardan yükselen sesin ‘Kürtlerin iradesini kırdık’ diyenlere en büyük cevap olduğunu söyledi. Şırnak halkının iradesinin yüzde 95’inin cezaevinde olduğunu hatırlatan Demirtaş, „İradesini cezaevine atmakla bir halk hareketini durduramayacaklarını iyi biliyorlar. Basın yoluyla yaptıkları psikolojik baskı halkın moralini bozmak içindir“ diyerek, Kürt halkının moralinin tutuklamalarla bozulamayacağını dile getirdi. Türkiye’de 30 yıldır savaşın önemli bir kısmının psikolojik boyutlu olduğuna işaret eden Demirtaş, çözüm aşamasına gelindiğine vurgu yaptı.

AKP panik halinde saldırıyor

„Artık final noktasındayız“ diyen Demirtaş, AKP Hükümeti’nin içinde bulunduğu panik ile süreci durdurmaya çalıştığını söyledi. Kürt halkının demokratik haklarını mutlaka kazanacağını dile getiren Demirtaş, „Halkın kurtuluşu halkın elindedir. Bunu kimse elinden alamaz. Kürt halkı Kürdistan’da özgür yaşayacaktır, bunu hepimiz göreceğiz“ diye konuştu. Kürt halkının haklarını dile getirenlerin ‘bölücülükle’ suçlandığını kaydeden Demirtaş, ancak bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti
İzinsiz abdest bile almazlar
Hükümet yetkililerinin sürekli ‘BDP’nin iradesi yok, talimatla iş yapıyorlar’ dediğini hatırlatan Demirtaş, „Oysa bunların ne kadar iradesi var hepimiz görmekteyiz. Cemaatin izni olmasa tuvalete bile gidemez, abdest bile alamazlar. Bizim partimiz demokratik, özgür bir partidir. Elbette ki şurada gördüğünüz anaların, gençlerin talepleri bizim için talimattır. Elbette ki bizi bunlar yönetecek. Bunlar cemaatin istediği kanunu kabul etmediği için tehdit ediliyorlar. Başbakanlıktan alırız diyorlar, altındaki sandalyeyi çekeriz diyorlar. Bunların iradesi bu kadardır ve dönmüş bize BDP’nin iradesi yok diyorlar. Senin iraden nerede? Pensilvanya’da. Böyle bir anlayış olabilir mi?“ diye sordu.

Parçalanmış cesetlere bak!

AKP’nin bütün günahların üzerini örtmek için BDP’ye saldırdığını söyleyen Demirtaş, „Başbakan ‘BDP’li kadınlar canidir’ diyor, asıl sen cani kimdir görmek istiyorsan seni Malatya morguna davet ediyorum. Gel Malatya morguna bir bak cani kimdir gör. Gel parçalanmış cesetlere bak, anaların kucağına vermiş olduğun yanmış cenazelere bak, cani kimdir ondan sonra konuşalım“diye seslendi.
BDP’li kadınların HPG’li, asker ve polisler ölmesin diye coplara, gazlara ve işkencelere rağmen barışta ısrar ettiğini kaydeden Demirtaş, „Sen 50 bin defa kurban ol bu analara“ dedi.

Barışa cesaretiniz yok

Barışın, yürek ve cesaret gerektirdiğini söyleyen Demirtaş, „Yüreği olmayanlar bunu yapamazlar. AKP de korkak olduğu için barış yapamıyor. Barış cesaretlilerin işidir, biz de sizden aldığımız cesaretle barış diyoruz“ diyerek, AKP Hükümeti’nden bir beklentilerinin olmadığını yineledi. BDP Eşbaşkanı Demirtaş, „Kürt halkından çaldığınız anadilini, kültürünü, kimliğini ve özgürlüğünü istiyoruz“ dedi.

Milyonlar Öcalan’ı işaret ediyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ağır tecrit altına alarak, müzakereyi kesen AKP Hükümeti ile Başbakanı‘na seslenen Demirtaş, şunları söyledi: „Siz Sayın Öcalan’la anlaşmadan, ikna etmeden barışı sağlayamazsınız bu bir gerçekliktir. Öcalan’ı, Öcalan yapan BDP değil milyonlardır. ‘Sorunun muhatabı Öcalan’dır’ derken ‘BDP böyle istiyor’ anlamına gelmiyor. Doğrusu ‘Kürt halkı böyle istiyor’ diye olacaktır. Meclis’te ‘Öcalan irademdir’ yazan 3 buçuk milyon imza halen duruyor. 3 buçuk milyon imzanın atılarak ‘İrademdir’ dediği Kürt halkı böyle diyor. PKK de ‘barışı orada yapacaksınız’ diyor. Biz tüm Türkiye’ye doğru fotoğrafı göstermeye çalışıyoruz. Onlar ne yapıyor peki barışa giden yola taş koyuyorlar. Barışa giden yolda ‘koster bozuktur’ diyorlar, hava yağmurlu yollar çamurlu’ diyorlar. Çıkın delikanlı gibi ‘biz Öcalan kadar delikanlı değiliz, o barışa hazır biz barışı yapamıyoruz’ deyin.“

Kürtler kendi vatanını mı bölecek?
BDP Eşbaşkanı savaşta yaşananlardan haberdar olmadığını ifade ettiği Türk halkı ile askerdeki gençlere ise şöyle seslendi: „Aydın’da, Manisa’da, Trabzon’da, Edirne’deki kardeşlerimiz savaşta ne oluyor bilmiyorlar. AKP’nin ne büyük oyunlar oynadığını bilmiyorlar. Bugün burada vatan için canını verdiğini düşünen, nöbet kulübesinde duran gençler, bakın açıkça söylüyorum. Bugün siz vatan hizmeti yapmıyorsunuz, AKP hizmeti yapıyorsunuz. Kimse vatanı bölmek istemiyor. Bu vatan kimin ki kim bölecek. Kürtler kendi vatanını mı bölecek. Senin beklediğin vatan Kürt’ün vatanıdır. O nedenle bu yalanlara inanma artık. Burada görev yapan her güvenlik gücü şunu iyi bilsin ki vatan borcu değil, AKP borcu ödüyorsunuz. AKP’nin iktidarı güçlü olsun diye, Başbakan imparatorluğunu daha çok sağlamlaştırsın diye siz burada sınırda, şehirde nöbet tutuyorsunuz.“
Demirtaş, saydığı tüm sebeplerden ötürü gençlerin askere gitmeyerek vicdani ret hakkını kullanmasını istedi.

Evlatlarınızı kurban etmeyin
Demirtaş bir çağrı da asker annelerine yaptı. Asker annelerinin de Kürt anneleri gibi çıkıp savaş istemediklerini haykırmasını isteyen Demirtaş, „Kürt anaları gibi, ‘evlatlarımızı AKP’ye kurban etmiyoruz’ dediğiniz zaman barış gelecektir“ dedi.

Gün direnme günüdür

BDP’ye yönelik tutuklama furyasına da değinen Demirtaş, „Gün geri çekilme, tedirgin olma günü değildir. Zalimin zulmünün üzerine yürüme, göğsünü siper etme günüdür“ diyerek direnecekleri yineledi.

DİHA/ŞIRNAK