Öcalan’ı daha fazla tanıtmalıyız

Dünya Haberleri —

.

.

Öcalan'ın daha fazla tanıtılması ve fikirlerinin daha fazla insana ulaştırılması gerektiğini belirten Trevor Ryane: “Bakınız, bugün Öcalan’ın yazıları Arjantin'de bile okunuyor. O'nun fikirlerini tüm dünyaya yaymalıyız. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz."

EREM KANSOY/LONDRA

“Öcalan'a Özgürlük” kampanyasının destekçileri arasında Britanya Devrimci Komünist Grubu da yer alıyor. Grup üyelerinden Trevor Ryane, aynı zamanda İngiltere'nin saygın demokrat siyasetçilerinden. Ryane, 1991 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yüz yüze görüşme şansını yakalayan ve fikirlerini yakından takip eden bir isim.

Ryane, “Öcalan'a Özgürlük” kampanyasının amaçlarını gazetemizle paylaşırken, Britanya ve Türkiye arasındaki ilişkilere ve bu ilişkilerin Kürt halkının özgürlük mücadelesine negatif yansımalarına da dikkat çekti.

Britanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok katmanlı olduğunu ve bu nedenle İngiliz hükümetinin Kürtlere yaklaşımının olumsuz olduğunu kaydeden Ryane, Erdoğan ile Avrupa arasındaki en kirli bağı İngiltere'nin sağladığına dikkat çekti.

İngiliz-Türk ittifakı sürüyor

Kürt Halk Önderi’nin kendisine yönelik uluslararası komplonun Londra’da hazırlandığına dair görüşlerini hatırlatan Ryane, "24 Mart 1992’de Kürtler Londra’da Türk elçiliği önünde protesto eylemi yaparken, İngiliz polisinin saldırısına uğramıştı. Otuza yakın kişi yaralanmış ve birçok kişi göz altına alınmıştı. Aynı gün Türk Genelkurmay Başkanı Doğan Güneş de Londra’daydı. İnanıyorum ki bu saldırı birlikte organize edilmişti. 2001 yılında ise İşçi Partisi hükümeti, PKK’yi terör listesine alan kararı onaylamıştı ve ardından da tüm Avrupa ülkelerinin bu kararı takip etmesine sebep olmuştu" diye konuştu.

Kürtlere karşı oluşturulan ittifakın bugün de devam ettiğini aktaran Ryane, "2016’daki darbe girişiminden sonra Britanya’nın Türkiye ile olan silah ticareti çok fazla arttı. Biliyorsunuz, diplomatik yönden de Türkiye’yi her zaman destekledi. Erdoğan, Avrupa ülkeleri arasında Britanya sayesinde bir destekçi grubu oluşturdu" diye belirtti. 

Avrupa'nın ikinci dünya savaşından bu yana Türkiye ile işbirliğini sürdürdüğünü ve bu nedenle Kürtler'e yönelik baskı ve katliamlara göz yumduğunu kaydeden Ryane, ancak gelinen noktada bu işbirliğinin sürdürülemez olduğunu söyledi.

'Öcalan’ın katkısı büyük’

Kürt Kürt Halk Önderi Öcalan ile 1991 yılında tanıştığını ve o tarihten bu yana Kürt Özgürlük Hareketi'ni yakından takip ettiğini belirten Ryane, "Görüştüğümde oldukça sıcak kanlı ve heyecanlıydı. Barış sürecine katkıda bulunacak çok önemli fikirleri vardı ve ne yazık ki bu fikirlerini paylaşması için ona imkan tanınmadı. Bakınız, tutsak halindeyken bile neler başardığı ortadadır. Yaratıcı liderliği ile demokrasiye çok büyük katkıları oldu" dedi.

‘Fikirleri her insana ulaşmalı’

"Öcalan'ın fikirlerini daha fazla insana ulaştırmalıyız" diyen Ryane, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kürt hareketini desteklemeliyiz, Kürtler hakkında insanları daha fazla eğitmeliyiz. Bakınız, bugün Öcalan’ın yazıları Arjantin'de bile okunuyor. O'nun fikirlerini tüm dünyaya yaymalıyız. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz."

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.