‘Öcalan’ı mücadelemiz özgürleştirecek’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo ve tecrit, yapılan eylemlerle kınandı. Öcalan’ın fiziksel özgürlüğünün Kürtler ve dostlarının yapacakları güçlü eylem ve etkinlerle sağlanacağı belirtildi.
Avrupa yaşayan Kürdistanlılar, uzun bir süreden beri sürdürdükleri tecrit karşıtı kampanyasına bu hafta sonu yeni eylemleri ekledi.
Avrupa’nın değişik kentlerinde sokaklara çıkan Kürtler ve dostları, AKP-MHP faşizminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uyguladığı tecridi ve 9 Ekim Uluslararası Komplosu’nu kınadı, bir an önce özgürlüğünü talep etti. Eylemlerde, Kürt halkı ve dostlarının yapacağı eylem ve etkinliklerle Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanacağına vurgu yapıldı.
İsviçre’de komplocu güçlere öfke
9 Ekim Komplosu’nun yıl dönümünde İsviçre’de sokaklara çıkan Kürtler ve dostları, Öcalan’a özgürlük isterken, Öcalan’a dönük uygulanan tecridi protesto etti.
İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde Basel kentinde ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganıyla düzenlenen yürüyüş, Theodorskirchplatz’da başladı. Yürüyüşte Almanca yazılı ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Tecrit kırılacak’, pankartları taşınırken, sık sık ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘İntikam’, ‘Bijî Serok Apo’ sloganları atıldı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yönelik 9 Ekim 1998’deki Uluslararası Komplo’da rol oynayan güçlere ve Türkiye’ye karşı büyük bir öfkenin hakim olduğu yürüyüşe, gençlerin ‘Gençlik Apo’nun fedaisidir’ ve ‘İntikam’ sloganı ve öfkesi damgasını vurdu.
Yürüyüşün bir bölümünde yolu trafiğe kapatarak oturma eylemine geçen eylemciler, tecride ve Türk devletinin katliamcı yüzüne dikkat çekmek için Türk devleti aleyhine sloganlar attı. Bu amaçla çok sayıda Almanca bildiri de dağıtıldı.
Kürtler dünyanın her yerinde direniyor
Yapılan yürüyüşün ardından Barfüsserplatz’da bir miting düzenlendi. Mitingde ilk olarak söz alan İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi (İsviçre DKTM) Eşbaşkanı Cuma Allak, 9 Ekim Komplosu’nu kınayarak konuşmasına başladı.
Uluslararası Komplo’da rol oynayan devletlerin bugün Öcalan’a üzerindeki tecride de rol oynadığını ifade eden Allak, “Ne yaparlarsa yapsınlar, Kürt halkının ve Önder Öcalan’ın Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin önüne geçemeyecekler. 40 milyonu aşkın Kürt halkının her yerde direndiğini söyleyen Allak devamla şu ifadeleri kullandı: “Kürt gençleri, Kürt kadınları, bugün dünyanın her yerinde direniyor. Kürtleri bitirmek isteyenler, Kürt gençlerinin direnişi karşısında tarihin çöplüğüne gömülecek. Herkes iyi bilsin ki, güneşimizi karartmaya kimsenin gücü yetmez. Geleceğimizi kimsenin karartmasına izin vermeyeceğiz.”
CPT ve Avrupa görevini yapmalı
Kürt halkının iradesi olan Öcalan’ın bugün tecrit altında tutulduğunu dile getiren Allak “Öcalan’ın özgürlüğü için ne bedel ödenmesi gerekiyorsa gereksin, vermeye hazırız. Önderliğimiz özgür oluncaya kadar mücadele edeceğiz. Buradan bir kez yine sesleniyoruz; CPT başta olmak üzere insan hakları örgütleri ve Avrupa’yı görevlerini yaparak tecride karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” diye ekledi.
Fransa ve Norveç’te 9 Ekim protestoları
Fransa’nın Normandiya bölgesi ve güneydeki Marignan Komünü’nde de Öcalan’a yönelik 9 Ekim Komplosu ve tecrit protesto edildi. Normandiya bölgesindeki Mantes La Jolie’de Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlenen bir yürüyüşle, 9 Ekim Komplosu protesto edildi. Öcalan’a yönelik tecrit ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) işkenceyi yok sayan kararı da kınandı.
Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem tren garı önünde başladı ve kent merkezine kadar sürdü.
Fransa’nın Marsilya kentinde de aynı amaçla bir gösteri düzenlendi. Ciwanên Azad bünyesinde örgütlenen Kürt gençleri sokaklara sokaklara çıkarak, Öcalan’a yönelik komployu yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar atan gençler, Avrupa hükümetlerinin tecrit karşısındaki sessizliğine de tepki gösterdi.
Oslo
Norveç’in başkenti Oslo’da da 9 Ekim Komplosu bir yürüyüşle protesto edildi. Kent merkezinde yapılan yürüyüş, Norveç Parlamentosu önüne kadar sürdü. Norveçli Kürt dostları ve Somali Land Derneği’nin destek verdiği eylemde, Öcalan’a özgürlük talep edildi.
Lavrion, Kopenhag ve Essen’de eylem
Kopenhag
Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Yunanistan’daki Lavrion Mülteci Kampı ve Almanya’nın Essen kentinde Cumartesi günü
Öcalan’a yönelik 9 Ekim Komplosu kınandı.
Kopenhag’da Kürtler ve dostları, Öcalan’ın Suriye’den çıkışına yol açan 9 Ekim 1998 Komplosu ile İmralı‘daki tecridi protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.
Sêvê Kürt Kadın Meclisi ve ‘Saveafrin Platformu- Efrîn’i Koru Platformu’ öncülüğünde ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganı ile yapılan yürüyüş Vesterbros Torv’da başladı. Öcalan’a özgürlük talep eden ve Türk devletinin işgalciliğini protesto eden sloganların atıldığı yürüyüşte, tecride dikkat çeken bildiriler de dağıtıldı.
Yürüyüşün ardından Regnbuepladsen’da bir miting düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Muş eski milletvekili Demir Çelik, Helsinki Komitesi adına Carl Erik Foverskov, Sosyalist Halk Partisi ve Kurdisk Forum üyesi Pernille Frahm, Tamiller Halk topluluğu adına Tharjan Jeyananthan ve İşkenceye karşı sivil toplum kurulusu adına Tue Magnussen tecrit içerikli konuşmalar yaptı.
Sêvê Kadın Meclisi sözcülerinden Saime Bilen, 9 Ekim komplosunu kınayarak, komploda rol alan devletlere dikkat çekti.
Bilen “Ne yaparlarsa yapsınlar, Kürt halkının ve Önder Öcalan’ın özgürlük mücadelesinin önüne geçemeyecekler” dedi. Öcalan’ın Kürt halkının ‘Kırmızı çizgisi’ olduğunu belirten Bilen, demokratik güçleri de tecride karşı durmaya çağırdı. Miting, ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Be Serok jîyan nabe’ sloganları ile son buldu.
Yunanistan’ın başkenti Atina’nın 60 kilometre kadar güney doğusundaki Lavrion Kampı’nda da aynı amaçla bir etkinlik yapıldı. Öcalan’ı sahiplenmek için bedenini ateşe verenlerin anıldığı etkinlikte, sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ eylemleri kapsamında ilk olarak bedenini ateşe veren Halit Oral ile son olarak Almanya’da tecride karşı bedenini ateşe veren Ümit Acar şahsında, Özgürlük Mücadelesi’nde hayatını kaybedenler anıldı.
Almanya’nın Essen kentinde de Kürtler ve bir çok sol örgüt tarafından düzenlenen bir eylemde Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekildi.
Barış ve silahlanma konularında konuşmaların da yapıldığı eylemin organizasyonunda Esen Kadın Meclisi de yer aldı.
ANF / BASEL/ KOPENHAG
