Kadın örgütleri, Almanya’nın Dortmund kentinde Şengalli Olania Çendy’nin evli olduğu erkek tarafından katledilmesini protesto etmek için eylem yaptı.
Olania Çendy, 25 Şubat günü Dortmund’daki evinde çocuklarının gözleri önünde vahşi bir şekilde katledilmişti.
Önceki gün olay mahallinde yapılan eyleme, Kürtler, Almanlar ve farklı halklardan kadın dernekleri katıldı.
Özgür Genç Kadınlar ve Kürdistanlı Kadın Öğrenciler, “Nehêle” (İzin verme) hamlesi kapsamında “Kadın cinayetlerine izin verme” sloganıyla eylemde yerlerini aldı.
“Kadın cinayetlerine karşı birlikteyiz”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı eylemde kadınlar, katliamı kınayan konuşmalar yaptı.
Kadın kırımı sürüyor
Mitinge katılan Çendy’nin yeğeni Sarieen Hemîd, teyzesinin kaybından duyduğu acıyı ifade ederken, büyük bir dayanışma ile yeni cinayetlerin önünü alarak bu acının hafifletilebileceğini söyledi. Çendy’nin katledilmesini kadın kırımının bir parçası olarak adlandıran Hemîd, Êzîdî kadınların tarihte ve birkaç yıl önce yaşadıkları ağır trajedileri hatırlattı.
Eylemde kadın hareketlerinin ortak hazırladığı bildiri de okundu. Bildiride sistematik olarak her geçen gün artan kadın cinayetlerinin devletlerin durumu meşrulaştıran yaklaşımlarıyla bağlantılı olduğuna işaret edildi.
Konuşmalar ardından kadınlar Olania’nın evinin önüne çiçekler bırakıp aile üyelerine başsağlığı diledi.
DORTMUND