Sakarya'da 7 tarım işçinin yaşamını yitirdiği, 9’unun ise yaralı kurtulduğu kazayla ilgili ihmaller zinciri ortaya çıktı. Yaralı çocuk işçiler, traktörün bozuk olduğunu ve bir gün önce de kaza atlattıklarını belirtti.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde geçen hafta fındık bahçesine giderken traktörün devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 7 işçinin cenazesi Mardin’in Kızıltepe ilçesine getirildi. İlçedeki Hububat Ticaret Merkezi’nde bulunan Şeyh Şerif Kahraman Camii'nde işçiler için kılınan toplu cenaze namazına çok sayıda kişi katıldı. Cenazeler, Kızıltepe, Yeşilli ve Ömerli ilçelerinde toprağa verildi. 9 işçinin tedavisi ise devam ediyor. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden tedavileri devam eden çoğu çocuk ve kadın olan 9 işçiden ikisinin yoğun bakımda olduğu ve hayati tehlikeleri bulunduğu belirtildi. 


Çalışmak zorundayız

Henüz 13 yaşında olan ve ailesi ile birlikte fındık toplamaya gelen Aleyna Boz, ailesinin maddi imkansızlıklarından dolayı kardeşleri ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Kendisi ile birlikte dört kardeşi, annesi ve babasının da fındık toplamak zorunda oluğunu dile getiren Boz, “Ben ve dört kardeşim hep beraber burada çalışıyorduk. Annem işçilere yemek yapıyordu. Ben de aileme destek olmak için ilk defa buraya çalışmaya geldim ve böyle bir kaza geçirdik” dedi. 


Bir gün önce arızalandı

Kazadan bir gün öncesinden kendilerini tarlaya götüren traktörün arızalandığını dile getiren Boz, “Kazadan önce de traktör kaza yapacaktı ama şoför dengeyi sağladı biz kurtulduk. Babam ‘Traktör bozuk biz bir daha bununla gitmeyiz’ dedi ama traktörün sahibi traktörü yaptığını söyledi. Biz de güvendik yola çıktık. Traktörün yolda frenleri tutmuyordu. Sonra birden kaza yaptık. Kendimizi yerde bulduk” diye konuştu. 


Bile bile yapılmış

Yaralı çocuklardan Yusuf ve Veysel Akman kardeşlerin kuzeni olan Mahsun Ökmen, iki kuzenin yaralandığını ve iki kuzeninin de hayatını kaybettiğini belirterek, “Bunun bile bile oynanmış bir oyun olarak görüyorum. Çocuklar, traktörün önceki akşam bozulmasına rağmen sabah tekrar o traktörle işe gittiklerini söylediler. Mülk sahibi 95 yaşında. 95 yaşında bir adama nasıl hesap soracaklar. Bu işin sonu nereye gider bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Kuzenlerinin küçük yaşta çalışmak zorunda kaldığına değinen Ökmen, şunları söyledi: “Benim kuzenim henüz 13 yaşında ve burada çalışmak zorunda kalıyor. Bu çocukların yaşadığı acıların hesabını nasıl verecekler. Çocuk işçi çalıştırmak yasak ama burada yatanların hepsi çocuk, bu nasıl anlatılabilir?”  


 SAKARYA/MARDİN