On binler enkaz altındayken Türk ordusu Kürtlere saldırdı

.

.

  • Türk ordusu, deprem nedeniyle eylemlerini durdurma kararı alan gerillaya, Şubat ayı boyunca da saldırılarını aralıksız sürdürdü; yasaklı bomba ve kimyasal silahları kullandı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, KCK’nin 6 Şubat günü yaşanan depremlerin ardından yaptığı çağrı temelinde, gerillanın eylemlerini durdurduğu hatırlatıldı. En temel insanlık değerlerini ve toplumsal ahlakı esas alarak şekillenen Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ve savunam güçlerinin, bu zor dönemde üzerine düşen sorumluluğu büyük bir ciddiyet ve titizlikle yerine getirdiğinin altı çizilen açıklamada, Hulusi Akar öncülüğündeki işgalci Türk ordusununu ise saldırılarını durdurmak bir yana daha da yoğunlaştırdığı belirtildi. Medya Savunma Alanları'nın savaş uçağı, saldırı helikopteri, tank, top ve obüslerle binlerce kez bombalandığı kaydedilen açıklamada, "Bu saldırılarla yetinmeyen işgalci Türk ordusu, gerilla direniş mevzilerini özellikle hedef alarak yoğun bir şekilde kimyasal silah ve yasaklı bombalar kullandı. Özellikle Zap’taki direniş mevzilerine karşı son günlerde kimyasal silahlara, yasaklı fosfor bombaları eşlik etti. Türk ordusunun 9 Şubat'ta Zap alanına yönelik saldırısında Mazlum Dêrşewî şehadete ulaştı" denildi.

Halk düşmanlığını gösterdi

AKP-MHP rejimi ve onun emrindeki Türk ordusunun, ellerindeki tüm devlet imkanlarını seferber edip insani bir tutum göstererek Türkiye halklarının yaralarını saracağına, yine kendi iktidarını sürdürme pahasına savaşa seferber ederek insanlık suçu işleyi sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, şunlar ifade edildi: "Kürt halkını soykırıma uğratmak için bütün kaynaklarını savaşa yatıran ve Türkiye halklarını yokluğa mahkum eden faşist AKP-MHP rejimi, deprem süreciyle birlikte başta Türkiye halkı olmak üzere bütün halkların düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdi."

Eylemlerini durduran gerillanın, yoğun saldırılara karşı kendini korumak için 47 kez gerekli cevabı verdiğine ve 18 askerin öldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Gerilla, bu süreçte üzerine düşen sorumlulukla hareket edecek, ancak ısrarla geliştirilen imha saldırılarına karşı da kendisini savunup gereken cevabı verecektir" denildi.

BİM'in açıklamasına göre 1 Şubat – 28 Şubat tarihleri arasındaki bir aylık savaş bilançosu şöyle:

* Türk ordusu, Medya Savunma Alanları'nı 30 kez savaş uçakları, 18 kez saldırı helikopteri, 874 kez de obüs, havan, tank ve ağır silahlarla bombaladı.

* 142 kez fosfor içerikli toplar, yasaklı bombalar ve kimyasal silahlar kullanıldı.

* Türk ordusu, 28 Şubat günü de 87 kez tank, obüs ve ağır silahlarla; 17 kez kimyasal silah ve 14 kez de fosfor içerikli toplarla saldırdı. BEHDÎNAN

 

*****

Rojava'ya bombardıman durmadı

QSD Genel Komutanlığı ve Özerk Yönetim, Suriye'yi de vuran depremlerin ardından askeri faaliyetleri durdurup yardıma hazır olduklarını deklare etmesine rağmen Türk ordusunun Kuzey-Doğu Suriye'ye saldırıları durmadı.

Türk ordusu, depremlerin ilk günü olan 6 Şubat’ta Şehba’nın Til Rifet ilçesini ağır silahlarla bombaladı. İç Güvenlik Güçleri elemanı Ebdurehman El Cilmûd 8 Şubat’taki saldırıda şehit düştü. Saldırılar şöyle devam etti:

* Eyn Îsa ilçesine bağlı Hîşê beldesi, Xalidiyê köyü ve M4 Karayolu, 9 Şubat’ta ağır silahlarla bombalandı.

* Eyn Îsa ilçesinin Seyda, Xalidiyê, Tîba köyleri ile M4 Karayolu, 11 Şubat’ta ağır bir şekilde bombalandı.

* Türk ordusuna ati SİHA, 12 Şubat’ta Kobanê’nin batı kırsalındaki Menaz yolunu bombaladı. Saldırı sonucunda TEV-DEM Üyesi Mehmûd Beşar (Mehmûd Kobanê) şehit düştü. Aynı gün Ezazlı Îsmaîl Hemdî El Ebdullah ve Ela Hisên El Omer (20) ile Daret Îze beldesinden Mihemed Ramî Rustem (24) adlı gençler, enkaz altında kalan yakınlarını kurtarmak için Türkiye’ye geçmeye çalışırken askerler tarafından Efrîn’in Şêra ilçesinin Sewan köyünde vahşice katledildi.

* Türk ordusu, 16 Şubat’ta Til Rifet ilçesini bombaladı. Saldırı sonucunda Yûsif Ebid (70) adlı yurttaş şehit düştü, bir yurttaş da yaralandı.

* Eyn Îsa’daki Eski Kampı, Seyda köyü, El Nexîl piknik alanı, M4 Karayolu  ve Eyn Îsa’nın doğusu, 18 Şubat'ta bombalandı.

* Eyn Îsa’nın doğusundaki Fatse ve Hiwêce köyleri, 20 Şubat’ta ağır silahlarla bombalandı.

* Qamişlo’nun doğusundaki Biweyre köyü yakınlarında Qamişlo-Tirbespiyê yolu üzerinde bir otomobil, 22 Şubat’ta SİHA tarafından hedef alındı. Saldırı sonucunda Xelîl Mence adlı yurttaş şehit düştü, bir yurttaş da yaralandı.

* Türk istihbarat elemanları, 24 Şubat’ta Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nin kuzeyinde bulunan Şiqeyif bölgesinde bir aracı patlattı; Ekonomi Komitesi Üyesi Hemze Kobanê şehit oldu ve üç kişi de yaralandı.

* İç Güvenlik Güçleri, 25 Şubat’ta üyeleri Metşer El Ehmed’in terörist bir saldırıda şehit düştüğünü açıkladı. Türk ordusu, M4 yolunu ağır silahlarla bombaladı.

* Eyn Îsa'nın güneyindeki Gozeliyê köyü ile M4 yolunun yakını ve ilçenin batısındaki Um El Kêf köyü, 25 Şubat’ta ağır silahlarla bombaladı.

* Hesekê’nin Kelase Mahallesi’ndeki Refîde El Eslemiye İlköğretim Okulu yakınında bir otomobil patladı. 27 Şubat’taki saldırı sonucu bir savaşçı şehit oldu, Emîne Xelîl Derwîş (70) adlı yaralandı. Ayrıca Eyn Îsa Kampı, Seyda ve Xalidiye köyleri ağır silahlarla bombalandı.

* Türk ordusu, Şubat ayında Efrîn ve Şehba kantonunun ilçe ve köylerini toplam 97 kez hedef aldı.

 

*****

Şengal'e SİHA'yla suikastlar

Türk ordusu, 30 gündür Şengal Direni Birlikleri (YBŞ) ve Êzîdxan Asayişi'ni de hedef almaktan vazgeçmedi. 

Türk ordusu, önceki gün SİHA ile YBŞ komutanlarını hedef aldı. Şengal’in Behreva köyünde önceki gün hedef alınan araçta bulunan YBŞ komutanları Seed El Bedel (Pîr Çeko) ve Xeyrî Xidir Xelef (Agir Geverî) şehit düştü.

Türk ordusu dün de Şengal merkezinde Êzîdxan Asayişi'ni hedef aldı. Êzîdxan Asayişi tarafından yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi: "Şengal merkezinde Asayiş birliklerimize yönelik 11.30 sıralarında bir saldırı düzenlendi. Bu saldırıda Êzîdxan Asayişi yönetiminde yer alan yoldaşımız Şêrzad Şemo Qasim şehit düştü. Halkımız ve Êzîdxan’ın savunması için hangi bedeli ödememiz gerekiyorsa ödeyeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.