On binler sandıkları koruyacak

Mehmet Rüştü Tiryaki

Mehmet Rüştü Tiryaki

  • HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, on binlerce gönüllü ile seçim günü sandık başında olacaklarını söyledi.

Seçim güvenliğini sağlamak için iki yıldır sürdürdüğü çalışmaları tamamlayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), kurduğu Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi ile seçim güvenliğini sağlayacak. İktidarın çoklu senaryolarına karşı 100 bin gönüllü ve 3 bin avukat ile sandıkları koruyacak olan Yeşil Sol Parti, 81 ilde kurulacak 190 bin 736 sandığı birebir markaja alacak.

Yeşil Sol Parti Batman adayı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “seçim güvenliğinin” oy kullanan seçmenin, oyunun hangi siyasi partiye gittiğini bilmesi olduğunu belirterek, uzun yıllardır seçim güvenliği yönünde ciddi kaygıların olduğunu ifade etti. “Yüksek Seçim Kurulu, verdiği kararlarla seçim güvenliği konusunda yurttaşın kafasında soru işaretlerinin oluşmasına yol açıyor” diyen Tiryaki, geçmiş yıllardaki seçimlerde ortaya çıkan olumsuzlukların seçim güvenliği noktasında yurttaşları kaygılandırdığını söyledi. Tiryaki, geçmiş seçimlerde toplu oy kullanım işlemlerini hatırlatarak, “Biliyorsunuz pek çok yerde ve pek çok sandıkta, silme oy kullandığı görüldü. Hatta buna dair videolarda yayınlandı, bazı kırsal kesimlerde, bazı köylerde bütün oylar bir siyasi partiye verildi. Yaşamını yitirmiş kişilerin yerine oy kullanıldığına da tanık olduk. Geçmiş yıllarda bunların örnekleri oldu, seçim güvenliği meselesi bizzat YSK’nin verdiği kararlardan kaynaklanıyor. İkincisi de bazı yerlerde hileli bir şekilde oy kullanılması örnekleri ile karşılaşılması da bu kaygıyı güçlendiriyor” dedi.

Depremlerin de seçimleri etkileyeceğini ifade eden Tiryaki, deprem bölgesindeki oyların güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti. Tiryaki, 1 milyon 600 binin üzerinde seçmenin deprem bölgesinden başka bölgelere göç ettiğine dikkat çekerek, “Bu seçmenlerin oy kullanabilmesi için ne YSK ne de siyasi iktidar herhangi bir adım atmadı. YSK bu konuda bir görevi ve yetkisi olmadığını söylüyor. Hükümet de maalesef kayıtlı oldukları yerlerde oy kullanmaları konusunda herhangi bir çalışma yürütmüyor. Bizler ve diğer muhalefet partileri seçmen taşıma konusunda olanaklarımız ölçüsünde görev üstlenmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Seçim güvenliğini tehdit eden bir diğer hususun eşitsiz bir ortam yaratılması olduğunu dile getiren Tiryaki, ayrıca her gün operasyonlarla muhalefetin sindirilmek istendiğini söyledi.

Tiryaki, seçim güvenliğine ilişkin alınacak tedbirlere dair şunları aktardı: “Özelikle etkili ve yetkili olduğumuz yerlerde, Kurdistan’ın çoğu kentinde seçim güvenliğini sağlayacağız. Yurttaşların ve muhalefetin kaygı duyduğu ana başlıklardan bir tanesi bu ama biz bölgede sandık güvenliğini sağlama konusunda on binlerce arkadaşımızı görevlendirdik. 14 Mayıs’ta sandık güvenliğini sağlayacağız.”

Seçimlere Yeşil Sol Parti ile girmelerinden dolayı Sandık Kurulu üyelerinin olmadığını aktaran Tiryaki, “Ancak buna rağmen 1990’lı yıllardan 2015’e kadar yaptığımız gibi yine müşahit ve okul sorumlusu arkadaşlarımızla, itiraza yetkili kişilerle, avukatlarla, il, ilçe ve genel merkezde görevlendireceğimiz arkadaşlarımızla sandık güvenliğini sağlamaya çalışacağız. Yanlış girişimleri düzeltmek için itirazlarımızı yapacağız, elimizden gelenin en iyisini yapmak için sandıkların başında olacağız. Geliştirdiğimiz programlarımız var, bu programlara mutlaka ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının verilerini gireceğiz. Bu verilerle YSK’nin verilerini de karşılaştıracağız, gördüğümüz bütün yanlışlara anında itiraz edip düzeltilmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.