O’Neill törene katılacak

Dünya Haberleri —

Sinn Fein'in Genel Başkan Yardımcısı Michelle O'Neill

Sinn Fein'in Genel Başkan Yardımcısı Michelle O'Neill

  • Kuzey İrlanda'nın en büyük siyasi partisi ve iktidar olan Sinn Fein'in Genel Başkan Yardımcısı Michelle O'Neill, 3. Charles'ın taç giyme törenine katılacak. 

O’Neill, cumhuriyetçi olsa da adada yaşayan haklar için önmeli olduğunu bildiği törene katılacağını açıkladı. "Ben İrlandalı bir Cumhuriyetçiyim. Ama aynı zamanda adamızda yaşayan birçokları için bu taç giyme töreninin büyük önem taşıdığının da farkındayım" diyen Sinn Fein Genel Başkan Yardımcısı Michelle O'Neill "Bu adaların halkları arasında iyi ilişkiler inşa etmeye" kararlı olduğunu söyledi. Kralın taç giyme törenine O'Neill'le birlikte yine Sinn Fein'den, Kuzey İrlanda Parlamentosu başkanı Alex Maskey de katılacak.

Fiili olarak bölge başkanı
İlkesel duruş olarak Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık'tan ayrılarak İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesi için çalışan Sinn Fein, son seçimlerde İngiltere yanlısı Protestanların desteklediği Demokratik Birlik Partisi'ni (DUP) geçerek özerk Kuzey İrlanda parlamentosunun birinci partisi haline geldi.

Kraliyete yemin etmiyorlar
Sinn Fein, tarihi ve siyasi olarak monarşiye ve onun özellikle Kuzey İrlanda ile ilişkili rolüne de karşı. Şimdiye kadar İngiltere merkezi parlamento seçimlerini kazanan Sinn Fein vekilleri, kısmen de Kraliyete bağlılık yemini etmeyi reddettikleri için Londra'da Avam Kamarası'ndaki sandalyelerini boş bırakıyorlardı. Partinin, Kralın taç giyme törenine katılma kararı bu bakımdan önemli.
Sinn Fein'in Kraliyet ile ilişkisi aslında 2012 yılında partinin o sıradaki lideri Martin McGuinnes'in Kraliçe İkinci Elizabeth'in elini sıkması ile dramatik bir dönüşüme uğramıştı. Cumhurbaşkanı Michael D Higgins'in de bir Britanya hükümdarının taç giyme törenine katılan ilk İrlanda devlet başkanı olması bekleniyor. BELFAST

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.