Öneri ve eleştiriler ciddi

Cahit Kırkazak

Cahit Kırkazak

  • Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Cahit Kırkazak, çalışmalar kapsamında yaklaşık bir haftadır birçok ilçede, kırsal mahallelerde halk toplantılarına katıldı. Yüzyıllık tekçi Cumhuriyet’in yarattığı tahribatlar ve Kürt halkına saldırıların tartışıldığını vurgulayan Kırkazak, “Önümüzdeki süreci ‘nasıl inşa ederiz?’ diye önemli eleştiri, tespit ve öneriler var" dedi.

Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Cahit Kırkazak, çalışmalar kapsamında yaklaşık bir haftadır birçok ilçede, kırsal mahallelerde halk toplantılarına katıldı. Kırkazak, toplantıların seyri, yapılan öneriler, halkın talepleri ve izlenecek yol haritasına ilişkin MA'ya konuştu. Yüzyıllık tekçi Cumhuriyet’in yarattığı tahribatlar ve Kürt halkına saldırıların tartışıldığını vurgulayan Kırkazak, “Önümüzdeki süreci ‘nasıl inşa ederiz?’ diye önemli eleştiri, tespit ve öneriler var. Bütün bunları birlikte değerlendirip konferans süreciyle birlikte halkımızın önerilerini kararlaştıracak, yeni bir inşa sürecini örgütleyeceğiz" dedi.

 Tecride karşı yetersiz mücadelenin yanı sıra 3. Yol'un yetersiz anlatımının da eleştirildiğini kaydeden Kırkazak, “Birbirinin aynısı ama günlük yaşam tarzları farklı olan iki blok var. AKP'de vücut bulan milliyetçi, muhafazakar blok ve CHP'de somutlaşan seküler- tekçi bir blok. Toplum, bu iki blok arasında tercih yapmak zorunda değil. Bu ikisine de hayır diyen ve toplumsal yaşamı, eşit-özgür bir şekilde inşa etme; cumhuriyet için demokratikleşme yolu 3. Yol siyasetidir. Cumhuriyetin en temel problemi tekçi olmasıdır. Tekçi cumhuriyetin, ötekileri eritmeye, yok saymaya ve inkâr etmeye çalışan bir anlayışı vardır. Dolayısıyla Sayın Öcalan'ın ‘Lozan'ın toplumsallaşması’ sözlerinde belirttiği gibi herkesin kendisini bulduğu bir toplumsal sözleşme ve cumhuriyetin demokratikleşmesi yoludur” diye konuştu. 

Aday tercihi ve seçimi

Toplantılarda, özellikle seçimlerde belirlenen adayların yerelden tercih edilmesi, halkla birlikte kararlar alınması yönünde öneriler geldiğini aktaran Kırkazak, “Bu da haklı bir taleptir. Yerelden yönetim ancak yerinden insanların sürece katılmasıyla çözülebilecektir” dedi. 

Kayyumu durduracak itiraz

Belediyelere kayyum atanmasına karşı da güçlü bir mücadele hattı örülmesi gerektiği yönünde öneriler yapıldığının altını çizen Kırkazak, şöyle konuştu: “Şu an itibarıyla Kurdistan halkının yerel yönetimlerdeki sorunları sadece bir altyapı üstyapı hizmeti değil. Halkımızın önümüze koyduğu öneri ve eleştirilerden bir tanesi de kayyum politikasına ‘dur’ diyecek bir itirazı örgütlemek oldu. Bütün bu tartışmaları ortaklaştıracak ve bu tartışmalara denk düşecek yerel seçim hazırlıklarımızı kongremizden hemen sonra başlatacağız.” 

Çalıştaylar ve konferans

Halk toplantıları ardından 25 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında çalıştaylar yapacaklarını da kaydeden Kırkazak, şöyle devam etti: “Çalıştaylarımızda sahada almış olduğumuz notlarla birlikte ortak politikalar oluşturacağız ve bu ortak politikaları konferanslara taşıyacağız. Ağustos'un ikinci yarısını konferanslarımıza ayıracağız. Bu konferanslarla kongreye karar önerisi sunacağız. Bu taslakların oluşması süreci devam edecek. Bu süreçte Türkiyelileşme politikasının, 3. Yol politikasının, toplumsal mücadele ve ittifak politikasının, aday belirleme komisyonlarının, yerel yönetimlerdeki adayları, belediye başkanları ve yerel seçimlerdeki örgütleri ile ilgili bazı başlıklar, belirlemeler ortaya çıktı. Bu sürecin sonlanmasıyla beraber bu başlıkları önce çalıştaylarda, sonra konferanslarda karar olarak kongreye sunacağız. Kongre ile birlikte bunları yeni sürecin yol haritası şeklinde önümüze koyacağız.”

Omuz omuza cevap

“Bu mücadele tarihinde Kürt halkı, kendi siyasal iradesine güvendi, siyasal iradesi de Kürt halkına güvendi” diyen Kırkazak, Kürtlerin iradesi olan siyasal hareket ile ortaklaşarak omuz omuza bu sürece cevap olacağını vurguladı. Siyasal mücadelenin tekrar sokağa taşınacağını belirten Kırkazak şunu ekledi: “Kürt siyasal hareketi Türkiye'nin demokratikleşmesindeki rolünü daha güçlü bir şekilde oynamaya devam edecektir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.