
Kürdistan’da bir çok kenti yakıp yıkan AKP hükümetinin çeteleri, Kürdistanlıların bir parça eşyalarını bile kurtarmasına müsaade etmedi. Tarihin en korkunç yıkımlarından birini gerçekleştiren devlet güçlerini görmemezlikten gelen dünyaya rağmen, Kürtler kendi kentlerinde direnerek onur savaşı verdi. Diasporada yaşayan Kürtler ise katliam ve yıkımla yüz yüze kalan halkın yaralarına Kardeş Aile Kampanyası ile merhem olmaya çalışıyor.
Almanya’nın Mainz kentindeki Pazarcık Kültür Merkezi bünyesindeki kadınlar, eşbakanları, Mainz’de kalan Dersimli Bilal ve Nevin Tan, Bad Kreuznach kentinde yaşayan Salih Erbil Kardeş Aile Kampanyası‘na katılarak desteklerini sunuyor.
‘Zaman kaybetmeden kampanyaya katılınmalı’
Kampanya’ya katılan Bilal ve Nevin Tan çifti, 7 kişilik Cizreli bir aile ile kardeş olmuş. Aile, bütün itirazlarına rağmen yakılan evinden hiçbir şey kurtaramamış.
Ailenin en küçük ferdi 1 yaşında. 3 aydır akrabalarının yanında kalan aile, geçtiğimiz günlerde kiralık bir ev bulmuş. Nisan ayında bu yana aileyle dayanışma içerisinde olan Bilal ve Nevin Tan çifti, zaman kaybetmeden durumu uygun olan herkesin Kardeş Aile Kampanyası’na katılmasını istedi.
Zulme karşı 7 kişilik kardeş aile
Bad Kreuznach kentinde yaşayan Salih Erbil ise “Basını takip ettiğim süre içerisinde yapılan zulme karşı 7 kişilik bir aile ile Kardeş Aile olduk. Aile ile zaman zaman telefonla da görüşüyorum” dedi.
Yardım ettiği aileye ait evin, devlet güçleri tarafından yıkıldığını, ailenin barınma ihtiyacının karşılanmasına destek olmak için maddi yardımda bulunduğunu belirtti. Kürdistanlılara da çağrısı olan Erbil, “Kürtlerin yerinden yurdundan sürülmesine ilişkin yürütülen bu savaşa karşı tüm Kürtlerin Kardeş Aile Kampanyası’na katılmasını istiyorum” dedi.
Kardeş ailenin 5 ferdi zindanda
Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Aziz Uzpak ve eşi Besey Uzpak çifti de kentte Kardeş Aile Kampanyası‘na katılanlar arasında.
Aile adına konuşan Aziz Uzpak “Takip ettiğimiz kadarıyla ülkemizde halkımıza karşı yapılan yıkımlar ve halkımızın perişan duruma gelmesinden dolayı Kardeş Aile Kampanyası’na katıldık. Kardeş Aile olarak dayanışma içerisinde bulunduğumuz aile ile sürekli diyalog içerisindeyiz. Kardeş Ailemizin 11 ferdinden 5’i, zindanda. Aileyle sürekli telefonlaşıyoruz. Yaptığımız maddi destek onlar için az olsa da, bazı sıkıntılarına dermandır. Aynı zamanda onlara moral veriyor. İnsanım diyen herkesin Kardeş Aile Kampanyası’na katılmasını diliyoruz ve bekliyoruz” dedi.
Kadın kolları da kardeş edindi
Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Kadın Kolları da Kardeş Aile Kampanyası’na destek vermek için 2 aileyi kardeş olarak seçmiş. Kadın kollarından Besey Balan ve Sevgi Genç ile Mainz Pazarcık Kültür Merkezi Eşbaşkanı Hatice Sincer’in başlatmış olduğu çalışma sonucunda iki ailenin bir yıl süresince ihtiyaçlarını karşılama kararı almış.
Pazarcıklı kadınların destek verdiği ailelerin biri Sur ve diğeri ise Nusaybin’de yaşıyor. Her iki ailenin evleri de devlet güçleri tarafından yıkılmış.
Sur’da yaşayan ailenin bir ferdi kanser hastası, biri ise cezaevinde. 8 kişilik aile, gönderilen yardımlarla yaralarını sarmaya çalışıyor.
Kadınların yardım ettiği Nusaybinli 8 kişilik bir ailenin fertlerinden baba cezaevinde, anne ise 6 çocuğuyla birlikte Silopi’de evli olan kızının yanına yerleşmek zorunda kalmış. Devleti güçleri tarafından evleri yıkılan aileler, gönderilecek yardımlarla yaralarını sarmaya çalışıyor.
Bunlar gibi bir çok aile, halen yardım bekliyor.